Βρετανία: Πύρρειος νίκη για την Μέι – Χάνει την αυτοδυναμία

Η Τερέζα Μέι φαίνεται να είχε την τύχη του προκατόχου της Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος προκήρυξε δημοψήφισμα για το Brexit και το έχασε. Και στη συνέχεια παραιτήθηκε.

Η ίδια ζήτησε από τη Βουλή των Κοινοτήτων πρόωρες εκλογές, έκανε μία κάκιστη προεκλογική εκστρατεία (πολλοί στα κοινωνικά δίκτυα τη συγκρίνουν με εκείνη της Χίλαρι Κλίντον το 2016) και έχασε.

Και δεν είναι πλέον βέβαιο ότι θα παραμείνει στην ηγεσία των Συντηρητικών ως επικεφαλής σε περίπτωση που το κόμμα αποφασίσει να αναζητήσει συμμάχους για το σχηματισμό κυβέρνησης.

Εντυπωσιακή εμφάνιση του Τζέρεμι Κόρμπιν των Εργατικών, ο οποίος με μια εξαιρετική προεκλογική εκστρατεία, τεράστια κινητοποίηση στα κοινωνικά δίκτυα, ιδίως από τη νέα γενιά, κατάφερε να αυξήσει τη δύναμη των Εργατικών, έστω και αν παραμένουν δεύτερο κόμμα.

Κακή βραδιά για τη Νίκολα Στέρτζεον στην Σκωτία, όπου το κόμμα της έχασε δύναμη και περιπλέκεται εξαιρετικά το αίτημά της για δεύτερο δημοψήφισμα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Σκωτία οι Συντηρητικοί πέτυχαν εξαιρετικά καλό αποτέλεσμα, ενώ σημαντικά κέρδη είχαν και οι Εργατικοί.

Ακόμα και ο Άλεξ Σάμοντ, ο πολιτικός μέντορας της Στέρτζεον και αρχιτέκτονας του δημοψηφίσματος του 2014 για την ανεξαρτησία έμεινε εκτός Βουλής.

Σε μικρή άνοδο το Φιλελεύθερο Κόμμα της Βρετανίας ο άλλοτε σύμμαχος του Ντέιβιντ Κάμερον στην κυβέρνηση (2010-2015).

Το κόμμα είχε στηρίξει την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ και στο προεκλογικό του μανιφέστο ζητά νέα ψηφοφορία για τη συμφωνία του Brexit με επιλογή ακόμα και για παραμονή στην ΕΕ.

Πολύ καλά τα πήγε και το Sinn Fein στη Βόρειο Ιρλανδία: πήρε 7 έδρες, ενώ σε άνοδο και το «βρετανικό» DUP με 10 έδρες.

Σύμφωνα με την τελική πρόβλεψη του εκλογικού αποτελέσματος, οι Συντηρητικοί θα συγκεντρώσουν 318 έδρες (8 λιγότερες από την αυτοδυναμία), οι Εργατικοί 262, το SNP στην Σκωτία 35, οι Φιλελεύθεροι 13, το DUP (Β.Ιρλανδία) 10, το Sinn Fein 7, και τα υπόλοιπα κόμματα 5.

00:00 Το exit poll

Ακριβώς τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας (22:00 ώρα Βρετανίας) έκλεισαν οι κάλπες και ανακοινώθηκε από BBC και Sky News το πρώτο exit poll της Ipsos Mori.

Σύμφωνα με αυτό το EXIT POLL:

  • Συντηρητικοί: 314
  • Εργατικοί: 266
  • SNP: 34
  • LDem: 14
  • UKIP: 0