Ο νόμος του ΟΑΚΑ έστειλε τους «αιώνιους» για στέψη στο ΣΕΦ

Αθήνα.- Ο Παναθηναϊκός βρισκόταν με την πλάτη στον τοίχο και γνωρίζοντας πως δεν υπήρχε «επιστροφή» πραγματοποίησε ίσως την καλύτερη εφετινή του εμφάνιση κερδίζοντας άνετα (71-58) τον Ολυμπιακό στον 4ο τελικό του ΟΑΚΑ. Οι «πράσινοι» έφτασαν τη διαφορά μέχρι και τους 21 πόντους μη αφήνοντας περιθώρια αμφισβήτησης στους «ερυθρόλευκους». Έτσι λοιπόν, ο τίτλος του πρωταθλητή θα κριθεί την προσεχή Κυριακή (21:00, ΟΤΕ TV) στο ΣΕΦ στον 5ο και τελευταίο τελικό της σεζόν.

Σίνγκλετον (14π., 9ρ.), Γκιστ (8π.), Γκάμπριελ (5π.) και Μπουρούσης (12π.) κράτησαν… αποσβολωμένους τους ψηλούς του Ολυμπιακού, τη στιγμή που ο αρχηγός του Παναθηναϊκού Νικ Καλάθης (14π., 4ασ.) έβαζε τις βάσεις της νίκης στο δεύτερο δεκάλεπτο (9π.), παρά το γεγονός ότι ήταν εξουθενωμένος από τον πυρετό που τον ταλαιπώρησε από εχθές το βράδυ. Διψήφιος και Μάικ Τζέιμς με 13 πόντους και 5 ασίστ. Από τον… σαστισμένο Ολυμπιακό ο Έρικ Γκριν (20π.) ήταν απελπιστικά μόνος για την υπέρβαση.

Η μορφή του αγώνα…

Υποψιασμένος παρουσιάστηκε αυτή τη φορά ο Τσάβι Πασκουάλ, με τον Καταλανό τεχνικό να παρατάσσει ένα ψηλό σχήμα στο παρκέ (Γκάμπριελ, Σίνγκλετον, Γκιστ), προκειμένου να ανακόψει τη φροντ λάιν του Ολυμπιακού.

Οι «πράσινοι» δημιούργησαν προβλήματα στην προσπάθεια του Ολυμπιακού να χτυπήσει μέσα στη ρακέτα, υποχρέωσαν γρήγορα τον Μιλουτίνοβ σε 2 φάουλ, και με τον Καλάθη να ευστοχεί από τα 6.75 στη λήξη της περιόδου ξέφυγαν για πρώτη φορά στο 10΄ με +7 (18-11).

Εξαιρετική η άμυνα του Παναθηναϊκού στο πρώτο μέρος, το οποίο όμως είχε αρκετή νευρικότητα και αστοχία και για τις δύο ομάδες (3/13 σουτ εντός πεδιάς ο Παναθηναϊκός, 4/11 ο Ολυμπιακός με 7 λάθη).

Με την έναρξη της δεύτερης περιόδου ο Γιάννης Σφαιρόπουλος έριξε μαζί στο παρκέ Γκριν και Σπανούλη, ενισχύοντας την περιφέρεια και δικαιώθηκε, με τους δύο γκαρντ να μαζεύουν τη διαφορά στο 12΄ στο -1 (21-20).

Ωστόσο, οι «ερυθρόλευκοι» πλήρωσαν τα διαδοχικά λάθη, απόρροια της αμυντικής προσήλωσης του Παναθηναϊκού, με τους «πράσινους» να αξιοποιούν τους αιφνιδιασμούς και με πρωταγωνιστή τον Καλάθη (9π. στο β’ δεκ.) να παίρνουν το δρόμο προς τα αποδυτήρια με τη διαφορά για πρώτη φορά στο +11 (39-28).

Στο ξεκίνημα του τρίτου δεκαλέπτου ο Παναθηναϊκός αποσυντόνισε πλήρως το επιθετικό παιχνίδι του Ολυμπιακού, Γκάμπριελ, Γκιστ και Σίνγλετον κυριάρχησαν μέσα στην αντίπαλη ρακέτα και στο 25΄ ο φωτεινός πίνακας του ΟΑΚΑ έγραψε το 45-30.

Με την «πράσινη» άμυνα να μη χάνει τη συνοχή της και τους Γκάμπριελ, Σίνγλετον να κάνουν επίδειξη ευστοχίας και από τα 6.75 ο Παναθηναϊκός εκτόξευσε τη διαφορά ακόμη και στους +21 πόντους (59-38), για να διαμορφώσει ο Γκριν το σκορ δεκαλέπτου (59-39) από τη γραμμή των ελευθέρων βολών, μετά από τεχνική ποινή για διαμαρτυρία στον Τζέιμς.

Με τον Παναθηναϊκό να έχει κυριαρχήσει στο παρκέ και τον Γκριν να φαντάζει ως η μοναδική επιθετική απειλή του Ολυμπιακού, οι «πράσινοι» δεν αγχώθηκαν από το επιμέρους σκορ 13-6 των «ερυθρόλευκων», που μείωσαν σε 65-52 στο 36΄. Ένα κάρφωμα του Σίνγκλετον «ξεκόλλησε» στην επόμενη επίθεση τον Παναθηναϊκό (67-52 στο 38΄) για να μην… αγχωθεί το «τριφύλλι» μέχρι το τελικό 71-58.

Τα δεκάλεπτα: 18-11, 39-28, 59-39, 71-58

ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Αναστόπουλος Π.-Πουρσανίδης Γ.-Ανδρικόπουλος

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Τσάβι Πασκουάλ): Τζέιμς 13, Φελντέιν, Γκιστ 8, Γκάμπριελ 5 (1), Σίνγκλετον 14 (2), Ρίβερς 3 (1), Φώτσης, Παππάς 2, Μπουρούσης 12, Καλάθης 14 (2).

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Γιάννης Σφαιρόπουλος): Μπιρτς 5, Παπαπέτρου 3, Πρίντεζης 6, Μάντζαρης 3 (1), Σπανούλης 3, Γκριν 20 (3), Γιανγκ 7, Τολιόπουλος, Ουότερς, Αγραβάνης 2, Μιλουτίνοβ 2, Παπανικολάου 7 (1).

Newsroom ΔΟΛ