Ψάχνουν μαγνητοταινίες Τραμπ-Κόμεϊ. Πελόσι, ο Τραμπ διέπραξε κατάχρηση εξουσίας

Ουάσινγκτον.- Πλήρη πρόσβαση σε τυχόν ηχογραφημένες συνομιλίες του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον πρώην επικεφαλής του FBI Τζέιμς Κόμεϊ ζήτησαν από τον Λευκό Οίκο τα δύο κορυφαία μέλη της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, η οποία ερευνά τις παρεμβάσεις της Ρωσίας στις εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου.

Ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής Μάικ Κόναγουεϊ και ο Δημοκρατικός Άνταμ Σιφ καλούν με επιστολή τους τον Λευκό Οίκο να διευκρινιστεί εάν πράγματι υπάρχουν τέτοιες ηχογραφήσεις – όπως είχε υπονοήσει παλαιότερα ο ίδιος ο κ. Τραμπ στο Twitter – κι εφόσον υπάρχουν ζητούν να τους σταλούν αντίγραφα έως τις 23 Ιουνίου.

Οι πιθανές ηχογραφήσεις επανήλθαν στο προσκήνιο κατά την πολύκροτη κατάθεση του κ. Κόμεϊ ενώπιον της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας, την Πέμπτη, όπου ο τέως διευθυντής του FBI δήλωσε ότι μετά την επίμαχη ανάρτηση στο Twitter αποφάσισε να διαρρεύσει ορισμένες σημειώσεις που είχε γράψει για επαφές του με τον πρόεδρο.

Ο τέως αρχηγός του FBI σημείωσε μάλιστα ότι εύχεται να υπάρχουν κασέτες και κάλεσε τον κ. Τραμπ να τις δημοσιοποιήσει, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι εμμένει πλήρως στις καταγγελίες ότι ο πρόεδρος του ζήτησε αρχικά «πίστη» και εν συνεχεία να εγκαταλείψει τις έρευνες πάνω στον παραιτηθέντα Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Μάικλ Φλιν.

Ο κ. Κόμεϊ απολύθηκε αιφνιδιαστικά στις αρχές Μαΐου. Στην κατάθεσή του, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η αποπομπή του οφειλόταν στην πρόθεση της κυβέρνησης να επηρεάσει την έρευνα σχετικά με τις παρεμβάσεις της Μόσχας στις προεδρικές εκλογές – παρεμβάσεις που χαρακτήρισε αδιαμφισβήτητες.

Στην ανακοίνωσή τους, οι βουλευτές Κόναγουεϊ και Σιφ σημειώνουν ότι έστειλαν επιστολή και στον κ. Κόμεϊ, με την οποία του ζητούν να τους παράσχει κάθε υπόμνημα ή σημείωσε που έχει στην κατοχή του όσον αφορά τις συναντήσεις και συνδιαλέξεις που είχε με τον κ. Τραμπ.

Πριν την ανακοίνωση των δύο βουλευτών, ο πρόεδρος Τραμπ δήλωσε πως είναι «100%» διατεθειμένος να καταθέσει ένορκα για τις συνομιλίες του με τον κ. Κόμεϊ και χαρακτήρισε ψευδείς τις καταγγελίες του. Απέφυγε όμως να πει εάν υπάρχουν ηχογραφήσεις των συζητήσεών τους.

Νάνσι Πελόσι 

Η πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι έκρινε την Παρασκευή ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διέπραξε κατάχρηση εξουσίας στις επαφές που είχε με τον πρώην διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμεϊ. Πρόσθεσε, ωστόσο, πως μένει να φανεί εάν οι πράξεις του αποτελούν παρακώλυση της Δικαιοσύνης.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μία ημέρα αφού ο Κόμεϊ κατέθεσε στην Επιτροπή Πληροφοριών της Γερουσίας, η επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Βουλή χαρακτήρισε «απαράδεκτο» το ότι ο Τραμπ απαίτησε από τον Κόμεϊ, τότε επικεφαλής μιας ανεξάρτητης ομοσπονδιακής υπηρεσίας επιβολής του νόμου, να του δείξει αφοσίωση.

«Δεν τίθεται κανένα ερώτημα για το εάν έκανε κατάχρηση εξουσίας», σημείωσε η Πελόσι. «Το εάν και κατά πόσον παρακώλυσε τη δικαιοσύνη απομένει να διαπιστωθεί από τα γεγονότα, και αυτό θέλουμε, τα γεγονότα», πρόσθεσε η Νάνσι Πελόσι.