Βραβεία σε μαθητές ελληνόγλωσσων σχολείων της Νέας Υόρκης

Νέα Υόρκη.- Αποτελεί πλέον έναν θεσμό. Αναφερόμαστε στην πρωτοβουλία του Συλλόγου Ελληνοαμερικανών Ιδιοκτητών Ακινήτων να βραβεύει στο τέλος της κάθε σχολικής χρονιάς τους μαθητές και τις μαθήτριες έξι απογευματινών και σαββατιανών σχολείων του Κουίνς καθώς και μαθητές του λυκείου Μπράιαντ της Αστόριας που αρίστευσαν στα Ελληνικά. Σύσσωμοι οι εκπαιδευτικοί που παρέστησαν και μίλησαν στην φετινή εκδήλωση απονομής των βραβείων τόνισαν τη σημασία που έχουν τέτοιου είδους έμπρακτες αναγνωρίσεις του έργου που επιτελείται στα σχολεία. Εξίσου καθολικές ήταν και οι ευχαριστίες μαθητών και γονιών για την αναγνώριση των προσπαθειών τους.

Όλα αυτά έλαβαν χώρα την περασμένη Τετάρτη το βράδυ στα γραφεία του Συλλόγου Ελληνοαμερικανών Ιδιοκτητών Ακινήτων στην Αστόρια. Γεμάτη ήταν η αίθουσα του Συλλόγου από τους συγγενείς και φίλους των βραβευθέντων καθώς και από ομογενείς που θέλησαν να τιμήσουν με αυτό τον τρόπο τα παιδιά. Παρόντες επίσης οι ιερείς Βασίλειος Λούρος και Ευγένιος Καλαφάτης καθώς και ο Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη κ. Εμμανουήλ Κουμπαράκης ο οποίος αφού έδωσε συγχαρητήρια σε μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς και στο Σύλλογο προέτρεψε τα παιδιά να συνεχίσουν να μιλούν τη γλώσσα. “Δεν είναι σφάλμα να κάνει κανείς λάθη στον προφορικό λόγο. Σφάλμα είναι να μην μιλάτε τη γλώσσα” τόνισε

Ιδιαίτερη αναφορά στον κ. Γεώργιο Φακίρη έκανε ο επίτιμος πρόεδρος του Συλλόγου κ. Γεώργιος Αλεξίου υπογραμμίζοντας τη συνεχή στήριξη που αυτός παρέχει στο Σύλλογο και στο θεσμό των βραβείων.

Της απονομής προηγήθηκε η προβολή ενός ντοκιμαντέρ με θέμα το ιστορικό δημιουργίας της πλατείας Αθηνών στην Αστόρια, τη διαχρονική συνεισφορά του Συλλόγου στην επιτυχία αυτής της προσπάθειας, αλλά και τον καθοριστικό ρόλο του εμπνευστή της ιδέας αυτής, τον Ντένη Συντήλα.

Ακολούθησε η απονομή των βραβείων στους μαθητές και τις μαθήτριες οι οποίοι εντυπωσίασαν για την άριστη χρήση των ελληνικών κατά τους χαιρετισμούς τους. Όλα τα παιδιά αναφέρθηκαν στη σημασία που έχει γι αυτά η ελληνική καταγωγή τους και στην αγάπη τους για τη γλώσσα και τις παραδόσεις των προγόνων τους. “Ευχόμαστε αυτή η πρωτοβουλία να αποτελέσει παράδειγμα” σημείωσε η μαθήτρια Μαρία Παπαδημητροπούλου συμπληρώνοντας: “Ελπίζω στο μέλλον να μην είμαι αποδέκτης αλλά χορηγός τέτοιων βραβείων”.

“Ο κόπος μας δεν πάει χαμένος” παρατήρησε ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Κίτσιος επισημαίνοντας τα εξαιρετικά Ελληνικά των παιδιών καθώς και πόσο καλοί ομιλητές ήταν, ενώ ο επίτιμος πρόεδρος του Συλλόγου κ. Αλεξίου δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους εκπαιδευτικούς “που κάνανε όλη τη δουλειά” όπως χαρακτηριστικά είπε.

Σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης εκπαιδευτικοί και διευθύντριες σχολείων που παρέστησαν στην απονομή. Η διευθύντρια του σαββατιανού σχολείου της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα στην Κορόνα κ. Ελένη Νατσιοπούλου στάθηκε ιδιαίτερα στο ρόλο που παίζουν στην άτυπη εκπαίδευση φορείς όπως ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Ακινήτων και πώς το μέλλον διαγράφεται αισιόδοξα όταν αυτοί οι φορείς παίρνουν το ρόλο τους σοβαρά. “Δεν υπάρχει περιθώριο για μοιρολατρία” σημείωσε με τη σειρά της η διευθύντρια του απογευματινού σχολείου “Ε.&Σ. Βαλιώτη” του Τιμίου Σταυρού του Γουάιτστον κ. Χριστίνα Κοτζαερίδου Μακρίδου ενώ η διευθύντρια του απογευματινού σχολείου του Αγίου Δημητρίου στην Αστόρια κ. Αγγελική Αγκά τόνισε την ανάγκη “να συστρατευτούμε όλοι για να μην αφομοιωθούμε σ’ αυτό το τεράστιο χωνευτήρι της Νέας Υόρκης”.

Αποδέκτες των φετινών βραβείων ήταν η Ευτυχία Δημητρακιού και Μαρία Παπαδημητροπούλου από το σχολείο “Ευστάθιος και Σταματική Βαλιώτη” του Τιμίου Σταυρού στο Γουάιτστον, Σάββας Ελευθερίου και Δάφνη Κωνσταντίνη από το σχολείο του Αγίου Δημητρίου της Αστόριας, Δέσποινα Νίτη και Κωνσταντίνος Παρλαπανίδης από το σχολείο του Αγίου Δημητρίου στην Τζαμέικα, Μαρκέλα Παρθένη και Μελίνα Κανταγκάλο από το σχολείο της Ιεράς Μονής Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλλάντου, Μαρία Βαρβούλακα και Παράσχος Πρεπόνης από το σχολείο “Στέφανος και Αρετή Τσερπελής” του Αγίου Νικολάου στο Φλάσινγκ, Δήμητρα Μπάκα και Κωνσταντίνα Γιαννούλα από το σχολείο της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα στην Κορόνα, καθώς και η Αδαμαντία Σταθοπούλου και Κωνσταντίνος Καραβοκύρης, μαθητές του Λυκείου Γουίλιαμ Κάλεν Μπράιαντ στην Αστόρια. Τα βραβεία συνοδεύονται από χρηματικό έπαθλο που καλύφθηκε κατά το ήμισυ από το Σύλλογο και κατά το ήμισυ από τον κ. Γεώργιο Φακίρη. Επίσης διπλώματα αναγνώρισης απένειμε στους βραβευθέντες ο κ. Κασάπης εκ μέρους του πολιτειακού γερουσιαστή κ. Μιχάλη Γιάνναρη και της πολιτειακής βουλεύτριας κ. Αραβέλας Σιμωτά.

πηγή:Greeknewsonline.com