Ο Ψηφιακός Χάρτης της Ομογένειας

ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Ο ψηφιακός χάρτης της ελληνικής Διασποράς (GreekDiasporaMap), που παρουσιάστηκε στις 14 Ιουνίου 2017 σε εκδήλωση που διοργάνωσαν το υπουργείο Εξωτερικών, η γενική γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και το SouthEastEuropean Studies at Oxford (SEESOX) στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Θεσσαλονίκης, διαφημίστηκε ως «πρωτοποριακή ψηφιακή καταγραφή και απεικόνιση του συνόλου της ελληνικής παρουσίας στο εξωτερικό», η οποία, μάλιστα,, ως ελέχθη,  ξεκίνησε το 2015, με τη συνδρομή των κατά τόπους αρχών του υπουργείου Εξωτερικών.

Το παρασκήνιο της υπόθεσης αυτής έχει ενδιαφέρον. Δεν είναι, όμως, του παρόντος. Υπάρχουν στοιχεία που πάνε πολύ πιό πίσω την όλη υπόθεση. Oύτε το SouthEastEuropean Studies at Oxford (SEESOX) είναι το μόνο (ούτε το πρώτο) Πανεπιστημιακό Ίδρυμα που ασχολήθηκε με το θέμα. Η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού γνωρίζει επ’ αυτού…

Ωστόσο, στην ουσία του θέματος:

  1. «Είναι χαρά του, που ο ψηφιακός αυτός χάρτης παρουσιάζεται στη Θεσσαλονίκη, που είναι η διαχρονική έδρα του απόδημου ελληνισμού», τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Αμανατίδης.  Αλήθεια, ποια έδρα ποιου Απόδημου Ελληνισμού; Ο Δήμαρχος κ. Μπουτάρης δεν είναι αυτός που εξόρισε το ΣΑΕ από τα γραφεία του στην Θεσσαλονίκη; Και ο παριστάμενος στην εκδήλωση έτερος ΥΦΥΠΕΞ  κ. Τέρενς Κουίκ δεν είναι αυτός που «ανέχτηκε» να διώξουν και τα προσωρινά γραφεία του ΣΑΕ από το κτίριο του Υπουργείου Μακεδονίας. για να στεγαστεί στους χώρους που είχαν παραχωρηθεί, το Γραφείο του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα; Τόση χαρά πια…
  2. Υλοποιούμε μια προγραμματική μας δέσμευση δύο χρόνια μετά, έτσι ώστε η ελληνική Διασπορά, αποκτά ένα σύγχρονο διαδραστικό και προσβάσιμο προς όλους εργαλείο» είπε ο κ. Αμανατίδης και απευθύνοντας «ανοιχτή πρόσκληση» προς την ελληνική ομογένεια να πλαισιώσει το εγχείρημα και να συμβάλει στην προσπάθεια για την περαιτέρω ανάπτυξη του. Το Σχέδιο Κυβερνητικού Προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, έχει όλη κι όλη μία παράγραφο στη σελίδα 130  για τον  «Ελληνισμό της Διασποράς» (sic) αλλά  λέξη για διαδραστικό χάρτη…
  3. Τι περιέχει ο χάρτης; Αρχεία του ΥΠΕΞ. Τα οποία, μάλιστα, όπως είπε ο εκ των συνεργατών κ. ‘Οθωνας Αναστασάκης`, «τα βάλαμε στο χάρτη μόλις χθες (13 Ιουνίου 2017) , και δεν προλάβαμε να τα επεξεργαστούμε…» Σε τι συνίστανται τα στοιχεία αυτά; Σε Μητροπόλεις και Εκκλησίες σε προξενικές αρχές και σε κάποια πανεπιστημιακά Ιδρύματα με Έδρες ελληνικών Σπουδών. Όλες τις υπόλοιπες –σπουδαίες είναι αλήθεια- πληροφορίες, η οργανωτική επιτροπή καλεί τους Ομογενείς να τις …συμπληρώσουν!
  4. Υπάρχει παράλληλο Πρόγραμμα άλλου Πανεπιστημίου με σύνδρομή, μάλιστα και ομογενών καθηγητών που ασχολούνται με το ίδιο θέμα. Καμία, όμως, συνεργασία…

Κατά τα λοιπά, για πανηγυρισμούς, αυτοπαινέματα και λιβανιστήρια, είμαστε πρώτοι! Και τις ιδέες των άλλων να καρπούμαστε. Όπως των ομογενών της Νάπολη. Ακόμη –και σε κάθε ευκαιρία- λέμε ότι καθιερώσαμε Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας. Αλλά ποιανού ήταν η ιδέα δεν είναι ανακοινώσιμο…