Μετά από 53 χρόνια, αποχώρησε η Αυστραλία από την Κύπρο

Λευκωσία.- Η Αυστραλία αποχωρεί από την UNFICYP σε μια καθοριστική στιγμή στην ιστορία της Κύπρου, δήλωσε η Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, Ειδική Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο και Επικεφαλής της Αποστολής, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η Κύπρος σύντομα να επανενωθεί.

Μιλώντας στην τελετή για την υποστολή της σημαίας της Αυστραλίας, σηματοδοτώντας την επίσημη παύση της αποστολής της Αυστραλιανής Αστυνομίας στην UNFICYP, η κ. Σπέχαρ είπε ότι «η Αυστραλία στέλνει τους καλύτερούς της στην αποστολή για 53 χρόνια, από τα πρώτα χρόνια της UNFICYP», προσθέτοντας ότι «η συνεχής στήριξη της Αυστραλίας προς την UNFICYP είναι ένα παράδειγμα της σταθερής δέσμευσης της χώρας στην ειρήνη και ασφάλεια ανά τον κόσμο, που αντικατοπτρίζεται στη θέση που κατέχει ως ένας από τους 12 κυριότερους οικονομικούς υποστηρικτές της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ παγκοσμίως».

Η κ. Σπέχαρ αναφέρθηκε στο ρόλο της Αυστραλίας στην UNFICYP και επεσήμανε ότι «θα μας λείψει ο σημαντικός ρόλος της Αυστραλίας σε αυτήν την αποστολή και η συλλογικότητα και ο επαγγελματισμός των αστυνομικών της».

«Ταυτόχρονα, η UNFICYP εύχεται στην αστυνομική δύναμη της Αυστραλίας συνεχή επιτυχία καθώς η χώρα εστιάζει τους αστυνομικούς της πόρους σε άλλες προκλήσεις και ευκαιρίες, τόσο εγχώρια όσο και ως βασικό στοιχείο της διατήρησης της ειρήνης, της σταθερότητας και της ανάπτυξης ικανοτήτων στη δική της περιοχή. Επίσης, μας ενθαρρύνει η δέσμευση της Αυστραλίας να προσφέρει τη βοήθειά της στα μέρη για την ανάπτυξη μιας μελλοντικής ομοσπονδιακής αστυνομικής δύναμης μιας ενωμένης Κύπρου. Το δικό σας είναι ένα επιτυχές μοντέλο από το οποίο η Κύπρος θα μπορούσε να ωφεληθεί σημαντικά» ανέφερε.

Η κ. Σπέχαρ επεσήμανε ότι η αυστραλιανή αστυνομία «αποχωρεί καθώς εισερχόμαστε σε μιαν ενδεχομένως καθοριστική στιγμή στην ιστορία του νησιού», προσθέτοντας ότι «ευχόμαστε ειλικρινά ότι η συνέχιση των διαπραγματεύσεων στην Ελβετία περί τα τέλη του μήνα θα αποφέρει καρπούς, και ότι η επί μακρόν επιδιωκόμενος στόχος για επανένωση του νησιού θα πραγματοποιηθεί».

«Η Αυστραλία ήταν σταθερός υποστηρικτής των συνομιλιών για επανένωση και για ειρηνική Κύπρο, μέσα από την εμπλοκή της στην αποστολή, και θα πρέπει να ευχαριστήσω ειλικρινά την κυβέρνηση της Αυστραλίας για αυτό, περιλαμβανομένου του Ύπατου Αρμοστή της χώρας εδώ στην Κύπρο, του κ. Άλαν Σουίτμαν, με τον οποίο διατηρώ άριστη συνεργασία», είπε.

Στην ομιλία της, η κ. Σπέχαρ απότισε φόρο τιμής και στους τρεις Αυστραλούς αστυνομικούς που έχασαν τη ζωή τους ενώ υπηρετούσαν στην UNFICYP.

Σύμφωνα με ανακοίνωση την οποία κοινοποίησαν τα Η.Ε. στην Κύπρο, η αυστραλιανή κυβέρνηση αναφέρει ότι οι λόγοι της απόσυρσης των δυνάμεων είναι οικονομικοί.

Τονίζεται επίσης η στήριξη της αυστραλιανής κυβέρνησης στην εξεύρεση λύσης του Κυπριακού μέσα από τις διαπραγματεύσεις.