Νέα προβλήματα αντιμετωπίζουν οι Ομογενείς συνταξιούχοι στην Αυστραλία

Μελβούρνη.- Οι συνταξιούχοι ξαναμπαίνουν στο στόχαστρο της κυβέρνησης. Αυτή τη φορά, η κυβέρνηση σκοπεύει -και πάλι- να περικόψει τις συντάξεις όσων ηλικιωμένων ταξιδεύουν στο εξωτερικό και μένουν εκεί για πάνω από έξι εβδομάδες έως και $50 το δεκαπενθήμερο, μετά την πάροδο των έξι εβδομάδων διαμονής τους στο εξωτερικό.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών, Christian Porter, κατά την κατάθεση του νομοσχεδίου που συμπεριλαμβάνει το συγκεκριμένο μέτρο, οι περικοπές αφορούν το βοήθημα (pension supplement) που λαμβάνουν οι ηλικιωμένοι δικαιούχοι του κρατικού επιδόματος σύνταξης.

Το βοήθημα αυτό, όπως ανέφερε ο κ. Porter, δίνεται στους ηλικιωμένους για να καλύψει κάποια από τα καθημερινά έξοδα διαβίωσης και με αυτό το σκεπτικό όσοι μένουν στο εξωτερικό πάνω από δύο εβδομάδες δεν το χρειάζονται.

Την ίδια μοίρα με τους συνταξιούχους που παραμένουν στο εξωτερικό πάνω από 6 εβδομάδες θα έχουν και όσοι αποφασίσουν να φύγουν από την Αυστραλία για μόνιμη εγκατάσταση σε κάποια χώρα του εξωτερικού.

Το μέτρο, σύμφωνα με αυτά που προβλέπει το νομοσχέδιο -αν ψηφιστεί-, θα αρχίσει να ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2018 και, όπως είπε ο υπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών, από τις περικοπές αυτές το κράτος θα εξοικονομήσει περίπου $150 εκατ.

Η τύχη του νομοσχεδίου, που κατατέθηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων την Τρίτη, παραμένει άγνωστη καθώς παραμένει άγνωστη η στάση που θα κρατήσουν τα υπόλοιπα κόμματα και οι ανεξάρτητοι. Εκείνο, πάντως, που έγινε γνωστό είναι ότι το Εργατικό κόμμα έχει ταχθεί κατά του νομοσχεδίου και των περικοπών στις συντάξεις

Μάλιστα, η σκιώδης υπουργός Οικογενειών και Κοινωνικών Υπηρεσιών, Jenny Macklin, αναφερόμενη στο νομοσχέδιο, δήλωσε λίγο μετά την κατάθεσή του στη Βουλή ότι η κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει να βάλλει κατά των συνταξιούχων.

 

πηγή:Neoskosmos.com

Φωτογραφία: Στιγμιότυπο από κινητοποίηση των συνταξιούχων στα σκαλιά της πολιτειακής Βουλής της Βικτώριας