Κοτζιάς: Το πλοίο ήταν ύποπτο για μεταφορά ναρκωτικών – Η Τουρκία

Αθήνα.- Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, δήλωσε μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Διάσκεψης για το Κυπριακό για το κεφάλαιο των Εγγυήσεων και της Ασφάλειας που διεξάγεται στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας, ότι το πλοίο με τουρκική σημαία που σε απόπειρα ελέγχου δέχτηκε βολές από τις Λιμενικές Αρχές της Ρόδου, ήταν ύποπτο για πιθανή μεταφορά ναρκωτικών.

Οι ελληνικές διπλωματικές αρχές, σύμφωνα με Τα Νέα, βρίσκονται σε επαγρύπνηση για ενδεχόμενη αντίδραση μετά και τη διαφαινόμενη πρόθεση της Άγκυρας να μεταφέρει την ένταση σε διπλωματικό επίπεδο.

Όπως τονιζόταν με έμφαση, η Αθήνα προκρίνει τη στάση νηφαλιότητας και στρέφει την προσοχή της στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη για το Κυπριακό στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας.

Η ΤΟΥΡΚΙΑ

Στο μεταξύ, τρία πολεμικά πλοία στέλνει η Άγκυρα στην περιοχή όπου τη Δευτέρα σκάφος του Λιμενικού Σώματος επιχείρησε να κάνει νηοψία σε φορτηγό πλοίο, στο οποίο υπήρχε η πληροφορία πως μεταφέρει ναρκωτικά.

Το πλοίο με τουρκική σημαία δεν σταμάτησε στις εντολές του Ελληνικού Λιμενικού και τότε υπήρξαν προειδοποιητικές βολές, αλλά σε καμία περίπτωση πυροβολισμοί κατά του πλοίου ή του πληρώματος.

Την πληροφορία για την αποστολή των τριών πολεμικών πλοίων, μετέδωσε και το επίσημο τουρκικό πρακτορείο Αναντολού, με έκτακτη ενημέρωση.

Μάλιστα η Τουρκία κάνει λόγο για «απερίσκεπτη» ενέργεια της Ελλάδας, και με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών καταδικάζει το περιστατικό.

«Καταδικάζουμε έντονα αυτήν την υπέρμετρη ενέργεια των ελληνικών αρχών που αψηφά την ανθρώπινη ζωή που αποτελεί βασικό δικαίωμα και επιθυμούμε να μοιραστούμε με την διεθνή κοινή γνώμη την ανάγκη να μην επαναληφθεί παρόμοιο περιστατικό » αναφέρεται στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.