Βαρουφάκης: Και βέβαια ανέπτυξα στο υπουργικό συμβούλιο το παράλληλο σύστημα πληρωμών.

Αθήνα.- Στην αναγκαιότητα του συστήματος παράλληλων πληρωμών (IOU), το περίφημο «Plan B», επιμένει ο Γιάνης Βαρουφάκης, με αφορμή την αποκάλυψη του Γιάννη Τσιρώνη στον ΣΚΑΪ ότι το σύστημα είχε συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο.

«Και βέβαια ανέπτυξα στο υπουργικό συμβούλιο το παράλληλο σύστημα πληρωμών. Το ατόπημα είναι ότι δεν έχει εφαρμοστεί ακόμα. Εκ των ων ουκ άνευ!» αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός.

«Ο κ. Βαρουφάκης μάς είχε παρουσιάσει ένα πράγμα που ουδέποτε υλοποιήθηκε, του οποίου μάλιστα εγώ ήμουν υπέρμαχος, γιατί το έχω γράψει και στο blog μoυ, να υπάρχει το MΟU (σ.σ IOU) αν θυμάμαι καλά λέγεται να σας πω το μοντέλο που είναι εξωχρηματική συναλλαγή… Μού χρωστάει εμένα το κράτος 50 χιλιάρικα είμαι φαρμακοποιός, παίρνω εγώ IOU τα δίνω στον προμηθευτή μου ο προμηθευτής μου τα δίνει με αυτά στο δικό του Taxis, γίνεται κυκλική συναλλαγή χωρίς να δώσουμε ρευστό, το είχε εισηγηθεί και το είχα επικροτήσει αυτό έχουμε άποψη ως Οικολόγοι (…)» ανέφερε μεταξύ άλλων στο σταθμό μας ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

«Η Εξεταστική Επιτροπή γίνεται πιο αναγκαία από ποτέ» σχολίασε η ΝΔ την αποκάλυψη του υπουργού, ενώ έντονα αντέδρασαν επίσης το ΠΑΣΟΚ και Το Ποτάμι.

Εννέα βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέθεσαν στη Βουλή ερώτηση προς τον πρωθυπουργό και αίτηση κατάθεσης εγγράφων σχετικά με τις αποκαλύψεις Βαρουφάκη. Η Πειραιώς επιμένει σε σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το θέμα, παρά την άρνηση της κυβέρνησης.

Απαντώντας, ο Γιάννης Τσιρώνης δήλωσε ότι «αφού κατέρρευσαν οι κινδυνολογίες για καταστροφή της ελληνικής οικονομίας, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ επιχειρούν να διαστρέψουν εκ νέου την πραγματικότητα. Όλες και όλοι γνωρίζουν ότι το “σύστημα παράλληλων πληρωμών” (Ι.Ο.U) δεν έχει απολύτως καμία σχέση με παράλληλο νόμισμα. Οι ανακοινώσεις των δύο κομμάτων της αντιπολίτευσης αποδεικνύουν για μια ακόμα φορά την παντελή έλλειψη προγραμματικής αντιπρότασης και τον εγκλωβισμό της σε επικοινωνιακά πυροτεχνήματα».

Κυκλοι του υπουργού ανέφεραν στο ΣΚΑΪ, ότι το σχέδιο Βαρουφάκη παρουσιάστηκε από τον ίδιο ή στο πρώτο ή στο δεύτερο υπουργικό συμβούλιο από την ανάληψη της διακυβέρνησης από τους ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ. Οι ίδιοι κύκλοι υποστηρίζουν ότι δεν παρουσιάστηκε ως Plan B, από τη στιγμή που η ύπαρξη του προϋποθέτει νόμισμα, αλλά «ως μια πρόταση που μπορεί να ξεμπλοκάρει μια χώρα που παρουσιάζει έλλειμμα». Η παρουσίαση φέρεται να έγινε μια φορά στο υπουργικό, και υπήρχαν «πολλές θετικές αντιδράσεις».