ΑNZAC της χρονιάς ανακηρύχθηκε από το RSL Αυστραλίας ο ομογενής βετεράνος Στιβ Κυρίτσης

Ο κ. Κυρίτσης (δεύτερος από αριστερά) με μέλη του RSL Βικτώριας και Αυστραλίας μετά την βράβευσή του που έλαβε χώρα στο Caulfield Function Centre της Μελβούρνης.

Την προσφορά του ομογενή βετεράνου των αυστραλιανών ενόπλων δυνάμεων αναγνώρισε την περασμένη εβδομάδα το RSL Αυστραλίας το οποίο του απένειμε το βραβείο του ANZAC της χρονιάς για τη Βικτώρια. Θα πρέπει να πούμε ότι ο κ. Κυρίτσης είναι ο πρώτος ελληνικής καταγωγής βετεράνος σε όλη την Αυστραλία που λαμβάνει αυτήν την τιμητική διάκριση στην ιστορία του θεσμού.

Παρ’ ότι το βραβείο αυτό φέρει τίτλο που παραπέμπει σε εποχές πολέμου, στην ουσία είναι ένα βραβείο που αναγνωρίζει την προσφορά βετεράνων εν καιρώ ειρήνης. Το βραβείο ANZAC θεσπίστηκε πριν από 40 περίπου χρόνια από το RSL Αυστραλίας μετά από σχετική εισήγηση του Δρ Geoffrey Paul, με στόχο την καλλιέργεια των ιδεωδών των στρατιωτών που πολέμησαν στην συμμαχική δύναμη των ANZAC και, κυρίως, αυτού της προσφοράς προς την κοινωνία. Το βραβείο αυτό απονέμεται σε κάθε Πολιτεία σε ετήσια βάση. Και η πολύχρονη προσφορά του ομογενή βετεράνου, ερευνητή, συγγραφέα, αλλά και προέδρου του Ελληνικού Παραρτήματος RSL Βικτώριας, που πολέμησε στο Βιετνάμ, τόσο στην ευρύτερη κοινωνία της Αυστραλίας όσο και στην ελληνική παροικία είναι όντως μεγάλη.

Με κύριο στόχο να κάνει γνωστούς τους ελληνικής καταγωγής στρατιώτες, την προσωπική ιστορία του καθενός αλλά και τις συνθήκες συμμετοχής τους στους πολέμους που πολέμησε η Αυστραλία στο πλευρό των συμμάχων κατά τον 20ό αιώνα, ο ομογενής βετεράνος εξέδωσε τρία βιβλία τα οποία αποτελούν θησαυρό όχι μόνο για μελετητές αλλά και για όλους όσοι θέλουν να μάθουν περισσότερα για τις διαφορετικές πτυχές της ελληνικής παρουσίας στους Αντίποδες.

Η αφοσίωσή του σε αυτό το έργο καταγραφής των ελληνικής καταγωγής στρατιωτών δεν τον εμπόδισε να όμως να αναπτύξει δράση ώστε να γίνει πραγματικότητα το Αυστραλοελληνικό Μνημείο που βρίσκεται στους κήπους Domain της Μελβούρνης.

Ενεργό μέλος και της Επιτροπής Μνήμης Λήμνου–Καλλίπολης, αλλά και εθελοντής ξεναγός στο Shrine of Remembrance της Μελβούρνης ο κ. Κυρίτσης που επίσης έχει τιμηθεί με την διάκριση OAM, παραμένει μέχρι τώρα ένας ακούραστος εργάτης άξιος της τιμής που δέχθηκε την προηγούμενη εβδομάδα.

Η βράβευση του ομογενή έγινε σε ειδική τελετή που έλαβε χώρα στο Caulfield Function Centre της Μελβούρνης και στην οποία παρέστησαν πάνω από 300 άτομα.

 

neoskosmos.com