Η Πρόνοια αταλάντευτα στο πλευρό των Ελλήνων νεομεταναστών

Βικτώρια.- Η υπόσχεση του πρωθυπουργού της Βικτώριας, Daniel Andrews, ότι θα συνεχιστεί η χρηματοδότηση εκ μέρους της πολιτειακής κυβέρνησης στην Πρόνοια, για τις υπηρεσίες εγκατάστασης νέων μεταναστών ελληνικής καταγωγής, από την μία, αποτελεί αναγνώριση των υπηρεσιών που προσφέρει ο συγκεκριμένος φορέας και, από την άλλη, αναδεικνύει τα πολλαπλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νεομετανάστες.

Η γενική διευθύνουσα σύμβουλος της Πρόνοιας, Τίνα Σταθοπούλου-Ντούβου, με δηλώσεις της στο Νέο Κόσμο, ευχαρίστησε την πολιτειακή κυβέρνηση της Βικτώριας για τη χρηματοδότηση του προγράμματος, μέσω του οποίου ο οργανισμός έχει την ευκαιρία να παρέχει πολλές υπηρεσίες και, κυρίως, σωστή πληροφόρηση για θέματα μετανάστευσης και εγκατάστασης, έτσι ώστε να λαμβάνουν αποφάσεις στηριγμένες σε σωστή ενημέρωση οι ενδιαφερόμενοι. Αυτό ήταν άλλωστε και ένα από τα θέματα που ανέφερε και η κ. Ντούβου στον Έλληνα υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για Θέματα Αποδήμων, Τέρενς Κουίκ, στη συνάντησή τους κατά την πρόσφατη επίσκεψη του τελευταίου στην Αυστραλία.

Η κ. Ντούβου σημειώνει: «Μέσω της επαφής μας με πολύ μεγάλο αριθμό Ελλήνων νεομεταναστών, καταφέραμε να συλλέξουμε στοιχεία για τις ανάγκες που αντιμετωπίζουν και τις πληροφορίες που χρειάζονται, στα διάφορα στάδια που περνούν κατά την εγκατάστασή τους στη χώρα. Έτσι σχεδιάζουμε ή/και προσαρμόζουμε τις ενέργειές μας. Αυτά τα θέματα τα μεταφέρουμε και τα παρουσιάζουμε και στη συντονιστική επιτροπή του προγράμματος».

Υπεύθυνη για την υλοποίηση του Προγράμματος «Κοινωνικές Υπηρεσίες Υποστήριξης για Νεοφερμένους Έλληνες « είναι η κ. Κωνσταντίνα Κουρουτσίδου, καθώς και κοινωνική επιμορφώτρια της Πρόνοιας. Η κ. Κουρουτσίδου μίλησε στο Νέο Κόσμο για τις υπηρεσίες που προσφέρονται και τις ανάγκες που υπάρχουν σε σχέση με την ομαλή εγκατάσταση και προσαρμογή των νεοαφιχθέντων συμπατριωτών μας στη Μελβούρνη και, γενικότερα, στη Βικτώρια. Στην εφημερίδα μας μίλησε επίσης και ο Κώστας Μάρκος, γενικός γραμματέας της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής της Πρόνοιας για τους νεομετανάστες.

Ο κ. Μάρκος έθιξε το πρόβλημα της παραπληροφόρησης σχετικά με το τι ισχύει στην Αυστραλία για τους νεομετανάστες «το οποίο ξεκινά από την Ελλάδα και συνεχίζεται εδώ με τη ‘ράδιο αρβύλα’ που ο καθένας λέει ό,τι νομίζει» αναφέρει χαρακτηριστικά. «Προσπάθεια και ευχή όλων η ενημέρωση να ξεκινά από την Ελλάδα και με τη συνεργασία των διπλωματικών αρχών της Αυστραλίας. Πολλοί ενδιαφερόμενοι από την Ελλάδα λένε ότι δυσκολεύονται να βρουν για να μιλήσουν με κάποιον στην Πρεσβεία της Αυστραλίας στην Αθήνα καθώς τους παραπέμπουν αλλού. Το email είναι ο συνήθης πλέον τρόπος επικοινωνίας, αλλά πολύ απρόσωπος» καταλήγει.

Η κ. Κουρουτσίδου αναφέρει ότι μέσα από τη μελέτη που έγινε και τελείωσε το 2014 «δυστυχώς, δικαιωθήκαμε στις εκτιμήσεις μας για την αύξηση του αριθμού των νεομεταναστών στην Αυστραλία». Καθώς οι ανάγκες είναι μεγάλες, σημειώνει «θα ήταν μεγάλη χαρά για την Πρόνοια να συνεργαστούμε με την Πρεσβεία της Αυστραλίας στην Ελλάδα με ιστότοπους και πληροφορίες για προεργασία πριν έρθει κάποιος εδώ» και συνεχίζει: «Στόχος της Πρόνοιας είναι να συνεργαστεί με την αυστραλιανή και την ελληνική κυβέρνηση».

Στα δύο χρόνια που συμμετέχει σ’ αυτό το Πρόγραμμα, η κ. Κουρουτσίδου έχει καταγράψει πάνω από 1.500 άτομα που έχουν ζητήσει πληροφορίες. «Υπήρξαν μεμονωμένα άτομα, αλλά και οικογένειες, που από το αεροδρόμιο ήρθαν κατευθείαν με τις βαλίτσες έξω από το κτίριο της Πρόνοιας και μας περίμεναν το πρωί» λέει και περιγράφει καταστάσεις δύσκολες, ενώ παράλληλα επισημαίνει: «Οι υπηρεσίες που προσφέρουμε δεν αφορούν μόνο σε θέματα νομικά ή πρακτικά θέματα αλλά και θέματα όπως ενδοοικογενειακής βίας. Η Πρόνοια παρέχει υπηρεσία κοινωνικού λειτουργού και προσφέρει υποστήριξη με πληροφορίες και παραπομπή, παρέμβαση σε περίπτωση κρίσης, ενημέρωση, πρακτική στήριξη και συνηγορία, δικτύωση, συμβουλευτική για άτομα, ζευγάρια, και οικογένειες με παιδιά. Ως κοινωνική υπηρεσία της Αυστραλίας, είμαστε η γέφυρα για να ενημερώσουμε και να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους να απορροφηθούν, να ενσωματωθούν, να δουλέψουν, να μάθουν τους τρόπους λειτουργίας των πραγμάτων εδώ» καταλήγει.

Ο κ. Μάρκος επισημαίνει ότι το πρόβλημα της μετανάστευσης και η ανάγκη ενημέρωσης είναι πλέον παγκόσμιο: «Προχθές είχαμε ένα τηλεφώνημα από τη Μόσχα από κάποιον ελληνικής καταγωγής, που ήθελε πληροφορίες για μετανάστευση στην Αυστραλία» αναφέρει χαρακτηριστικά και σημειώνει πώς να διευκολύνεις τη ζωή κάποιου παρέχοντάς του τις σωστές πληροφορίες έχει μεγάλη σημασία.

«Είναι όμως και παναυστραλιανό ζήτημα» προσθέτει η κ. Κουρουτσίδου καθώς και από άλλες Πολιτείες της Αυστραλίας νεοφερμένοι Έλληνες επικοινωνούν με την Πρόνοια, γιατί δεν υπάρχουν ανάλογες υπηρεσίες για νεομετανάστες αλλού.

Εκτός των παραπάνω προσφερόμενων κοινωνικών υπηρεσιών από την Πρόνοια διοργανώνονται ημερίδες, εκπαιδευτικά προγράμματα, σεμινάρια και εργαστήρια. Οι Υπηρεσίες παρέχονται απολύτως δωρεάν σε όλους: Αυστραλούς υπηκόους, που επιστρέφουν στην Αυστραλία μετά από μακρόχρονη συνήθως απουσία καθώς και σε μετανάστες με προσωρινή βίζα (φοιτητική, βίζα εργασίας).

«Ως οργανισμός προσπαθούμε πραγματικά να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας» καταλήγει η κ. Κουρουτσίδου «γιατί είναι σημαντικό να υπάρχουν άνθρωποι πίσω από τις υπηρεσίες» επισημαίνει.

Η ηθική ανταμοιβή και για τον Κώστα Μάρκο και την Κωνσταντίνα Κουρουτσίδου είναι όταν λαβαίνουν ένα μήνυμα με ένα ευχαριστώ και μαθαίνουν τα καλά νέα για την πορεία ανθρώπων που ζήτησαν τη βοήθειά τους. Αυτό αποτελεί την κινητήριο δύναμη να συνεχίζουν και να εμπνέουν και άλλους που με εθελοντική δουλειά και προσωπικό κόπο συμβάλουν σ’ αυτή την προσπάθεια του Προγράμματος «Κοινωνικές Υπηρεσίες Υποστήριξης για Νεοφερμένους Έλληνες» της Πρόνοιας.

 

ΦΩτογραφία: Η γενική διευθύνουσα σύμβουλος της Πρόνοιας, Τίνα Σταθοπούλου-Ντούβου