ΣΑΤΙΡΙΖΟΝΤΑΣ: Η εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα

Γράφει ο Χρήστος Μαλασπίνας
«Έκανα λάθη, μεγάλα λάθη. Ίσως το μεγαλύτερο να ήταν επιλογή προσώπων σε θέσεις-κλειδιά». Τάδε έφη Τσίπρας στον βρετανικό Guardian. Όχι, δεν είναι που δεν του κάνουν οι ημεδαπές εφημερίδες να δώσει συνέντευξη και να απαντήσει στον Βαρουφάκη. Είναι που ευκολότερα τα λες σε μιά γλώσσα που δεν την πολυκαταλαβαίνεις!
Για σκεφτείτε να έλεγε στα ελληνικά ΜΜΕ “έκαναν μεγάλα λάθη”! Ο αλάθητος! Που είναι έτοιμος ανά πάσα στιγμή να κομματιάσει και να ισοπεδώσει κυβερνήσεις, κυβερνήτες και πολιτικές ως ο κατέχων την μία και μόνη αλάνθαστη συνταγή εξουσίας!
Τώρα θα πείτε, ένα λάθος πάνω, ένα λάθος κάτω τι πειράζει βρε αδελφέ; Σάματις θα του ζητήσει κανένας το λόγο; Κι αν βρεθεί “ο τρελός του χωριού” και ζητήσει εξηγήσεις, έδωσε ήδη την απάντηση: Έκανα μεγάλα λάθη! Κι αν οι κυβερνητικοί εταίροι ζητήσουν το λόγο, θα πει: λάθος στη μετάφραση έκαναν τα “άθλια” ΜΜΕ…
Ε, και ποιός δεν κάνει λάθη; Λάθη κάνει ο μικρός στο σχολείο και τον αφήνουν την ίδια τάξη! Λάθη κάνει ο ταμίας και η επιχείρηση τον υποχρεώνει να πληρώσει τη ζημιά από το μισθό του! Μόνο τα λάθη που κάνουν οι ψηφοφόροι δεν πληρώνονται πίσω…  Αντίθετα, τα πληρώνουμε όλοι εμείς!
Αλλά, τέλοσπάντων, εκτός από αυταπάτες και λάθη, και κάτι σωστό έγινε επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ; ‘Ετσι για να έχουμε να το λέμε και να το δείχνουμε σαν την εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα!
Τώρα πέραν από το Βαρουφάκη, προς τον οποίο προφανώς τα πρωθυπουργικά βέλη, μάλλον το ίδιο προσβεβλημένοι θα πρέπει να νιώθουν και όλοι οι συνεργάτες του που τους τοποθέτησε “σε θέσεις -κλειδιά”!  Διότι έτσι όπως το έθεσε, τους παίρνει όλους ή σχεδόν όλους η μπάλα!
Επομένως, ο ίδιος έπρεπε να νοιώθει την ανάγκη μιάς άμεσης και όχι έμμεσης απάντησης στον πρώην “κολλητό” του ώστε να μην καίγονται μαζί με τα ξερά και τα χλωρά. Εκτός πιά κι άν όλα ήτανε θεόξερα!  Γι αυτό και γίναμε παρανάλωμα μέτρων, φόρων και περικοπών!
Τουλάχιστον να έλεγε κι ένα: Αλλά τώρα έμαθα…
Μπα, δείτε ποιόν έβαλε στη δεύτερη σύνθεση της κυβερνήσεώς του για τον Απόδημο Ελληνισμό και θα βγάλετε ασφαλές συμπέρασμα! Τον …Πέτρο που πάει παντού!
Αλλά έτσι είναι. Το να κάνεις σωστές επιλογές, ή το χεις ή δεν το χεις. Δεν είναι άλγεβρα να στωθείς να την μάθεις! Ούτε Αγγλικά να τα μισομιλάς και να βολεύεσαι…