Τσίπρας με διάθεση αυτοκριτικής!

«Τα χειρότερα είναι πίσω μας», λέει ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη που παραχώρησε στη βρετανική εφημερίδα Guardian.

Μάλιστα, με διάθεση αυτοκριτικής, επισημαίνει ότι έκανε λάθη και μάλιστα μεγάλα, εκ των οποίων το μεγαλύτερο ίσως ήταν στην επιλογή προσώπων σε θέσεις-κλειδιά, «σε μια άμεση», όπως σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα, «απάντηση στον Γιάνη Βαρουφάκη».

Η βρετανική εφημερίδα αποκαλεί τον κ. Τσίπρα «τον μακροβιότερο πρωθυπουργό από τη στιγμή που ξεκίνησε η οικονομική κρίση στην Ελλάδα». «Είναι δυόμισι χρόνια από τότε που ο Τσίπρας ανέλαβε την εξουσία. Ένας απίθανος ηγέτης στην αρχή του μεγάλου δράματος χρέους, πρώην κομμουνιστής ακτιβιστής, είναι πλέον ο μακροβιότερος πρωθυπουργός στα οκτώ χρόνια στα οποία η Ελλάδα αγωνίστηκε να αποφύγει την πτώχευση», γράφει ο  Guardian.

Ωστόσο, συνεχίζει, αυτό έχει γίνει με τεράστιο κόστος, και ενώ η κυβέρνηση αντιμετωπίζει έντονη κριτική, που σαφώς την έχει βλάψει.

«Δεν είχα εμπειρία ή αίσθηση για τις δυσκολίες…»

«Όταν ήρθα σε αυτό το γραφείο, δεν είχα καμία εμπειρία ή αίσθηση πόσο μεγάλες θα ήταν οι καθημερινές δυσκολίες», παραδέχεται ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας πως «νομίζω ότι τώρα έχω μια πολύ διαφορετική εικόνα από αυτή που είχα αρχικά».

«Το μεγαλύτερο λάθος μου ήταν ο Βαρουφάκης»

Δύο καλοκαίρια μετά, ο Τσίπρας έχει άλλη διάθεση, συνεχίζει το άρθρο. Στα μόλις 42 του έτη, η ευθύνη και οι πραγματικότητες της διοίκησης ζυγίζουν βαριά, γράφει η βρετανική εφημερίδα, ενώ παραθέτει την απάντηση, ουσιαστικά, του Αλέξη Τσίπρα στις αποκαλύψεις του Γιάνη Βαρουφάκη, ότι το μεγαλύτερο λάθος του ήταν ίσως στην επιλογή βασικών συνεργατών.

«Έκανα λάθη… μεγάλα λάθη», λέει ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι το μεγαλύτερο λάθος του μπορεί να ήταν «η επιλογή των ανθρώπων σε θέσεις-κλειδιά». Οπως επισημαίνει ο Guardian, αυτή του η αναφορά στοχεύει στον πρώην υπουργό Οικονομικών του, τον Γιάνη Βαρουφάκη, του οποίου το εναλλακτικό σχέδιο ο Τσίπρας απορρίπτει ως «τόσο ασαφές, που δεν αξίζει καν να μιλάμε».

«Το Plan B ήταν τόσο ασαφές που δεν αξίζει καν να μιλάμε γι’ αυτό»

«Ο Γιάνης προσπαθεί να ξαναγράψει ιστορία με άλλο τρόπο», λέει ο πρωθυπουργός στον Guardian. «Ίσως έλθει η ώρα που θα ειπωθούν ορισμένες αλήθειες… Όταν φθάσαμε στο σημείο να διαβάσουμε αυτό που παρουσίασε ως σχέδιο Β’, ήταν τόσο ασαφές που δεν άξιζε τον κόπο ούτε να μιλήσουμε γι’ αυτό. Ήταν απλά πολυ αδύναμο και αναποτελεσματικό».

«Ο Σόιμπλε ήταν το alter ego του Βαρουφάκη»

Όσον αφορά τις σχέσεις Βαρουφάκη – Σόιμπλε, ο Αλέξης Τσίπρας υποστηρίζει ότι ο Βαρουφάκης εκτιμούσε πολύ τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών. «Πιστεύω ότι ήταν το alter ego του. Τον αγαπούσε. Τον σεβόταν πολύ και ακόμη τον σέβεται», τονίζει.

«Θέμα αποχώρησης της χώρας από το ευρώ δεν τέθηκε»

Για την παρουσία της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ, ο πρωθυπουργός αναφέρει ότι μολονότι η αρχηγική στρατηγική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ήταν συγκρουσιακή («σύμφωνα με την εντολή που μας έδωσε ο λαός»), θέμα αποχώρησης από το ευρώ και κατ’ επέκταση από την ΕΕ δεν τέθηκε ποτέ, ακόμη και στην κορύφωση της κρίσης, όταν η χώρα απείχε μόλις λίγες μέρες από τη χρεοκοπία.

«Να φύγουμε από την Ευρώπη και να πάμε πού; Σε άλλο γαλαξία;», διερωτάται ο κ. Τσίπρας. Και συνεχίζει: «Η Ελλάδα είναι αναπόσπαστο μέρος της Ευρώπης. Χωρίς αυτήν πώς θα ήταν η Ευρώπη; Θα έχανε ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας και της κληρονομιάς της. Εξάλλου, το Grexit θα ισοδυναμούσε με αποδοχή του “τιμωρητικού σχεδίου” που ετοίμαζε ο Σόιμπλε και προέβλεπε ότι η Ελλάδα θα έπαιρνε ένα “time out” από τη Νομισματική Ένωση».

 

«Κλείνεις τη μύτη, παίρνεις τα μέτρα. Σαν το φάρμακο…»

Ο Αλέξης Τσίπρας λέει ότι ο συμβιβασμός ήταν η μόνη επιλογή, συγκρίνοντας τα μέτρα που ελήφθησαν με πικρό φάρμακο που παίρνει κανείς όταν κινδυνεύει η ζωή του. «Κλείνεις τη μύτη, το παίρνεις… Ξέρεις ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος… Γιατί προσπάθησες όλα τα άλλα για να επιβιώσεις, να μείνεις ζωντανός».

«Μπορούν να μας πουν ψεύτες, αλλά όχι διεφθαρμένους»

Επίσης, επιμένει ότι το κόμμα του μπορεί να φέρει μια ηθική επανάσταση στη χώρα. «Αν βγείτε στον δρόμο και ρωτήσετε τον κόσμο για την κυβέρνηση, πολλοί μπορεί να μας πουν “ψεύτες”, αλλά κανείς δεν θα πει ότι είμαστε διεφθαρμένοι, άτιμοι ή ότι βάλαμε το δάχτυλο στο βάζο με το μέλι», τονίζει.

Guardian: Ο χαρισματικός πολιτικός φαίνεται να έχει πει ψέματα

Ο συντάκτης του Guardian, πάντως, στο άρθρο του σχολιάζει την «κολοσσιαία τούμπα» του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με όσα εξήγγειλε προεκλογικά, επισημαίνοντας ότι αυτό τού έχει κοστίσει δημοσκοπικά. Οπως αναφέρεται, οι δημοσκοπήσεις με τη μεγάλη πτώση του ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν ότι ο «χαρισματικός πολιτικός φαίνεται να έχει πει ψέματα».

Αναφέρεται ακόμη στην «αφύσικη συνύπαρξη των αριστερών με τους ακροδεξιούς Ανεξάρτητους Έλληνες, η οποία προκάλεσε επικρίσεις ότι το πρωταρχικό μέλημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι η πολιτική επιβίωση και η εξουσία», ενώ επισημαίνει ότι η ελληνική οικονομία απέχει πολύ ακόμα από το να βγει από το τούνελ.

Ο Τσίπρας μόνος στο Μαξίμου, με τα χέρια στις τσέπες

Ο αρθρογράφος περιγράφει και το εσωτερικό του γραφείου του πρωθυπουργού και την πρώτη εικόνα του κ. Τσίπρα, όταν τον συναντά στο Μέγαρο Μαξίμου. «Αν και έξω έχει 33 βαθμούς Κελσίου και ο ήλιος λάμπει, μέσα στο γραφείο τα φώτα είναι ανοιχτά. Το γραφείο, με επένδυση από ξύλο, έχει την αίσθηση ενός κουκουλιού. Όταν μπαίνω μέσα, είναι μόνος, με τα χέρια στις τσέπες του και μια περισυλλογή στο πρόσωπό του».

«Το Μαξίμου επί Σαμαρά ήταν τόσο καταθλιπτικό… Τα άλλαξα όλα»

Και στη συνέχεια μιλά για τη συνάντησή τους: «Μιλάμε λίγο καθώς εκείνος κινείται σε έναν καναπέ κάτω από έναν μεγάλο κίτρινο πίνακα. Ολόκληρη η αίθουσα, όπως λέει, έχει αλλάξει. Το γραφείο του -σχεδόν άδειο, εκτός από μερικές σημειώσεις, μια στοίβα από τακτοποιημένα αρχεία και ένα κουτί με κουβανέζικα πούρα- ήταν αρχικά στο παράθυρο και ήταν αδύνατο να αναπνεύσει κανείς φρέσκο ​​αέρα. Ένα “πολύ βαρύ” έργο τέχνης -επιλογή του Αντώνη Σαμαρά, του συντηρητικού προκατόχου του- κοσμούσε τον τοίχο. Ένα τραπέζι και μια σειρά από οβάλ καρέκλες ήταν εκεί που το γραφείο του είναι τώρα. “Ήταν τόσο καταθλιπτικό. Τα άλλαξα όλα”, λέει».

«Το επόμενο καλοκαίρι θα έρθει η μεγάλη αποκάλυψη»

Ο κ. Τσίπρας δηλώνει στον Guardian ότι με τα νομοθετικά μέτρα που θεσπίστηκαν και έναν ορίζοντα χωρίς εκλογές μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2019, «μπορεί να προχωρήσει με τη διακυβέρνηση» και να «εφαρμόσει μια ατζέντα περισσότερο σύμφωνη με τις φιλελεύθερες αξίες του κόμματός του».

«Όλο αυτό τον καιρό βρισκόμαστε σε συνεχή διαπραγμάτευση και συνεχή αναζήτηση συμβιβασμού μεταξύ του προγράμματός μας και του μνημονίου», λέει ο κ. Τσίπρας, επιμένοντας ότι ενώ η εποπτεία θα συνεχιστεί μέχρι τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης, τους επόμενους 12 μήνες θα είναι ευκολότερο. «Η μεγάλη αποκάλυψη θα έρθει τον Αύγουστο του 2018, όταν, μετά από οκτώ χρόνια, θα βγούμε από το πρόγραμμα και τη διεθνή εποπτεία. Στο αρνητικό κλίμα που επικρατεί σήμερα, αυτό είναι κάτι που ο μέσος Έλληνας εξακολουθεί να μην πιστεύει».

«Θα βγάλω τη χώρα από τον βάλτο»

Η συνέντευξη κλείνει με τη δήλωση Τσίπρα: «Θα καταφέρω να βγάλω τη χώρα από τον βάλτο στο οποίο την οδήγησαν εκείνοι που την έκλεψαν… και να προχωρήσουμε με ένα πρόγραμμα βαθιών μεταρρυθμίσεων».

Ο πρωθυπουργός τονίζει ότι η οικονομία ακολουθεί ανοδική τάση, δηλώνει αισιόδοξος ότι η Ελλάδα θα βγει του χρόνου τον Αύγουστο από το πρόγραμμα και τη διεθνή επιτήρηση, σημειώνοντας: «Αργά-αργά, αυτό που κανείς δεν πίστευε ότι θα μπορούσε να συμβεί, θα συμβεί. Θα βγάλουμε τη χώρα από την κρίση. Και στο τέλος θα κριθούμε».

Και επαναλαμβάνει πως βασική προτεραιότητα της κυβέρνησής του είναι «να ανακτήσει η Ελλάδα την εθνική [oικονομική] της κυριαρχία». Παραδέχεται ωστόσο πως «κανείς δεν μπορεί να είναι ποτέ σίγουρος ότι η κρίση δεν θα επιστρέψει».

 

iefinerida/photo Gardian