Ο νέος Πρόεδρος της ΠαΔΕΕ στην ΡΗΡ: Αυτοί είναι οι στόχοι μας

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΧΡΗΣΤΟ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Τους στόχους που έχει θέσει για την περίοδο της προεδρίας του στην Παγκόσμια Διακοινοβουλευτική Ένωση Ελληνισμού (Πα.Δ.Ε.Ε.) εξηγεί στην Panhellenic post ο νεοεκλεγμένος Πρόεδρος κ. Peter Katsampanis. (Παναγιώτης Κατσαμπάνης).

Ο Κατσαμπάνης αναφέρεται ακόμη στα θέματα που απασχολούν την ομογένεια, προτάσσοντας σε ενδιαφέρον δύο από αυτά, την προώθηση της ελληνικής γλώσσας και την ψήφο των Αποδήμων Ελλήνων Ψηφοφόρων. Ο Πρόεδρος αναφέρεται ακόμη στην Working Holidays Visa επισημαίνοντας τις ελληνικές καθυστερήσεις στην εφαρμογή της συμφωνίας. (*Διάβασε το σχετικό απόσπασμα της συνέντευξής του ΕΔΩ)

Ως προς την ψήφο, ο Γερουσιαστής της Δυτικής Αυστραλίας (σ.σ. γερουσιαστης από 2013 μέχρι τον Μάρτη 2017. Τον Μαρτη έβαλε υποψηφιότητα και κέρδισε την έδρα του Hillarys στην Βουλή της Δυτικής Αυστραλίας)  δίνει μία νέα διάσταση στο θέμα, παρουσιάζοντας την υποχρέωση (αλλά και την ωφέλεια) που έχει το εθνικό Κέντρο από τη διευκόλυνση και των νέων Αποδήμων, που ξενιτεύονται λόγω της οικονομικής κρίσης, να ψηφίζουν από το εξωτερικό.

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης έχει ως εξής:

ΡΗΡ: Κύριε Πρόεδρε, καλορίζικος! Πείτε μας σας παρακαλώ ποιοι είναι οι στόχοι σας κατά την προεδρία σας;

Πήτερ Κατσαμπάνης: Κύριε Μαλασπίνα, σας ευχαριστώ πολύ για την ευκαιρία που μου δίνεται να απευθυνθώ στην ομογένεια, αλλά και στους συμπατριώτες μας στην Ελλάδα.

Θέλω να πω, ότι θεωρώ μεγάλη μου τιμή ότι έχω εκλεγεί Πρόεδρος της Πα.Δ.Ε.Ε. Ο ιστορικός αυτός οργανισμός, συνεχίζει να προωθεί το ελληνικό στοιχείο στο εξωτερικό. Σαν Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελλήνων από όλες τις Ηπείρους του κόσμου, έχουμε μεγάλη επιρροή στις χώρες όπου δρούμε σαν πολιτικά άτομα.

Για να απαντήσω, τώρα στο εύλογο ερώτημά σας, οι στόχοι της Πα.Δ.Ε.Ε. είναι απλοί:

  1. Να φέρουν μαζί τους βουλευτές της διασποράς, σε ένα Σώμα για να μπορούμε να μιλάμε πιο δυνατά και να ακουγόμαστε πιο ισχυρά, για τα αιτήματα της Ελλάδας και της Κύπρου σε διεθνές επίπεδο. Αυτό το έχουμε κάνει σε όλα τα μεγάλα εθνικά ζητήματα της Ελλάδας. Για το Κυπριακό, για την Ποντιακή Γενοκτονία, για την ονομασία της γειτονικής χώρας της Πρώην Γιουγκοσλαβίας και πολλά άλλα εθνικά ζητήματα. Και συνεχίζουνε να τοι κάνουμε αυτό.
  2. Τα τελευταία χρόνια έχουμε και μείς ταχθεί στη δημιουργία μιας νέας Ελλάδος. ’Έχουμε βοηθήσει πολύ υλικά, στο να φέρνουμε επενδυτές από το εξωτερικό. Να προωθούμε  τα ελληνικά προϊόντα στο εξωτερικό.  Να ανοίγουμε  καινούργιες αγορές στα μέρη από τα οποία προερχόμαστε. Αυτό το ρόλο θα τον συνεχίσουμε. Πρέπει να τον συνεχίσουμε γιατί είναι ο μόνος τρόπος με την ανάπτυξη να καταπολεμηθεί η ανεργία και να ξημερώσει πάλι μια άσπρη μέρα για τους Έλληνες.
  3. Επιπλέον, θέλουμε εμείς να συνεχίσουμε να προωθούμε την ελληνική Γλώσσα. Όχι μόνο στις χώρες που υπάρχουν μεγάλες ελληνικές παροικίες και υπάρχει παράδοση της ελληνικής Γλώσσας, αλλά θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε μοντέρνους τρόπους, με το διαδίκτυο, να προωθήσουμε την ελληνική Γλώσσα  στα μέρη που κινδυνεύει να χαθεί. Στα μέρη που βρίσκονται λίγοι ΄Ελληνες, αλλά γνήσιοι Έλληνες, που θέλουν τα παιδιά τους να μάθουν ελληνικά, αλλά δεν έχουν ούτε την ικανότητα να ανοίξουν σχολεία ούτε άλλους ανθρώπους να μιλάνε ελληνικά μαζί. Με τους σύγχρονους τρόπους μάθησης, θα το επιτύχουμε. Και πρέπει να το κάνουμε αυτό.
  4. Ένας άλλος μεγάλος στόχος της ΠαΔΕΕ, από την ημέρα που ξεκίνησε, είναι φυσικά να μπορούν οι Έλληνες του εξωτερικού να ψηφίζουν για τις εκλογές στην Ελλάδα χωρίς να χρειαστεί να ταξιδέψουν γι αυτό το σκοπό. Εμείς το έχουμε προωθήσει αυτό εδώ και πολλά χρόνια το έχουμε συζητήσει με κυβερνήσεις και κόμματα και αισιοδοξούμε ότι αυτή η λογική πρόταση θα υλοποιηθεί. Ότι, δηλαδή, θα μπορούν, άτομα που έχουν ελληνική ταυτότητα, να ψηφίζουν είτε στα προξενεία, ή ταχυδρομικά ή στο μέλλον δια μέσου του διαδικτύου, χωρίς να χρειάζεται να έρθουν στην Ελλάδα.

Αυτό έπρεπε να έχει γίνει πριν από πολλά χρόνια, αλλά έστω ας γίνει και τώρα. Για να δώσουμε σ’ αυτούς τους ανθρώπους την ικανοποίηση ότι η ελληνική Πολιτεία πραγματικά τους θεωρεί ισότιμους Έλληνες πολίτες.

  1. Ακόμη, στα πλαίσια των διαφόρων συναντήσεων του ΔΣ., εμείς θα ετοιμάσουμε ένα «σχέδιο δράσης» (“action plan” που θα το δημοσιεύσουμε, για να γνωρίζουν όλοι τους στόχους μας και να μας κρίνουν σ΄ αυτούς τους στόχους τα επόμενα δύο χρόνια.

Σαν πρόεδρος, εγώ θέλω να είμαστε εντελώς ανοιχτοί και να δείξουμε τη δράση μας, και όχι μόνο να μιλάμε για τη δράση μας. Και αυτό θα το κάνουμε τους επόμενους δυο-τρεις μήνες.

Με τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο της Πα.Δ.Ε.Ε. κ. Πήτερ Κατσαμπάνη (δεξιά).

ΡΗΡ: Στις μέχρι σήμερα επαφές σας με την κυβέρνηση, τη συμπολίτευση και την αντιπολίτευση, τι κλίμα βρίσκετε;

Πήτερ Κατσαμπάνης: Πρέπει να επισημάνουμε ότι τους τελευταίους μήνες, και αυτή την εβδομάδα προπαντός, βλέπουμε μια νέα αισιοδοξία στους Έλληνες και αυτό αποτυπώνεται ακόμα και στην κυβέρνηση και στα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Δεν νομίζω ότι αυτό είναι τυχαίο.  Έχει γίνει μεγάλο έργο στην Ελλάδα την τελευταία δεκαετία. Έχουν περάσει πάρα πολλά και πολύ δύσκολα οι Έλληνες, πολλά άδικα, αλλά σήμερα βλέπουμε νέα βλαστάρια. Και αυτά τα νέα βλαστάρια βάζουν πλάτη για την ανάπτυξη της οικονομίας. Αυτό μεταφράζεται σε αισιοδοξία για το μέλλον. Φυσικά διανύουμε και τουριστική περίοδο, Αθήνα τα νησιά, όλη η Ελλάδα  νιώθει ότι έχει συμπάθειες στο έξω κόσμο, έρχονται ξένοι στην Ελλάδα , ξοδεύονται χρήματα και όλα αυτά βοηθάνε την ελληνική οικονομία, φυσικά.

ΡΗΡ: Θα ήθελα να σταθούμε λίγο περισσότερο στο θέμα της ψήφου των Αποδήμων. Σήμερα έχουμε μία νέα πραγματικότητα με εκατοντάδες χιλιάδες νέους Έλληνες ψηφοφόρους που φεύγουν στο εξωτερικό. Αυτό δίνει μία διαφορετικά διάσταση στο όλο θέμα… Στι συζητήσεις που έχετε με τους κυβερνητικούς τι κλίμα βρίσκετε;

Πήτερ Κατσαμπάνης. Έχετε δίκιο. Πρέπει πράγματι να επισημάνουμε ότι η ψήφος είναι δικαίωμα του Έλληνα που έχουν ταυτότητα. Οι Έλληνες του εξωτερικού που έχουν ελληνική ταυτότητα έχουν ίσο δικαίωμα να ψηφίζουν στις εκλογές. Έπρεπε να είχε γίνει εδώ και πολλά χρόνια. Εμείς σε κάθε επίσημη συνάντηση που έχουμε όποιο επίσημο όργανο της Κυβέρνησης της Βουλής ή της αντιπολίτευσης θέτουμε το θέμα της ψήφου σαν κύριο ζήτημα.

Βέβαια ακόμη δεν έχει προχωρήσει. Από την κυβέρνηση έχουμε ακούσει ότι  το επεξεργάζονται το σχετικό νομοσχέδιο. Ευχόμαστε  να είναι έτσι και γρήγορά να είναι έτοιμοι να μπορέσουν να ψηφίσουν οι Απόδημοι στις προσεχείς εκλογές όποτε αυτές κι αν γίνουν.

ΡΗΡ: Από την αντιπολίτευση, τι ακούτε;

Πήτερ Κατσαμπάνης. Η αντιπολίτευση έχει ανακοινώσει δημοσίως και έχει ήδη καταθέσει στη Βουλή ένα νομοσχέδιο. Θέλω με την ευκαιρία να επισημάνω ότι το θέμα της ψήφου των Αποδήμων είναι έξω και πάνω από κόμματα. Είναι καθαρά ζήτημα δικαιωμάτων των Ελλήνων πολιτών που ζουν στο εξωτερικό. Δικαίωμα του κάθε Έλληνα βάση του Συντάγματος και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ως τέτοιο,  δεν προσφέρεται για πολιτικά παιχνίδια. Εμείς ούτε πολιτικό ζήτημα θέλουμε να δημιουργήσουμε ούτε πολιτικά να το εκμεταλλευτεί ο οποιοσδήποτε. Θέλουμε μόνο να υπάρξει λύση.

ΡΗΡ. Λόγω κρίσης έχουμε μία αύξουσα ροή νέων πτυχιούχων Ελλήνων προς την αποδημία. Μιλάμε για νέο αίμα που θα ενισχύσει τις παροικίες μας στο εξωτερικό, Πώς τους δέχονται; Αυτοί επίσης, δεν θα πρέπει να ψηφίζουν αφού και όλοι λένε ότι πρέπει να επιστρέψουν σύντομα;

Πήτερ Κατσαμπάνης: Βάλατε δύο σημαντικά θέματα. Το πρώτο: Το θέμα μετανάστευσης λόγω κρίσης, πτυχιούχων Ελλήνων. Όπως ξέρουμε, όπου έ3χπουν πάει οι Έλληνες, σε όλα τα μέρη του κόσμου, τους έχουν δεχθεί θερμά γιατί είναι καλοί πολίτες. Γίνονται θαυμάσιοι Αυστραλοί, θαυμάσιοι Αμερικάνοι, θαυμάσιοι νοτιο-αφρικάνοι, θαυμάσιοι Σουηδοί.

Τα Κράτη το γνωρίζουν αυτό. Και τους δέχονται τους Έλληνες με αγάπη. Και γνωρίζουν ότι θα εργαστούν σκληρά, θα συγχωνευτούν μέσα στην πολιτείας που βρίσκονται  και θα βοηθήσουν αυτόν τον τόπο να προοδεύσει, Φυσικά αυτό είναι μεγάλο κέρδος για τις χώρες που λαμβάνουν τους νέους Έλληνες πτυχιούχους μετανάστες. Δυστυχώς αυτό είναι κάτι που μειονεκτεί η Ελλάδα.

Αυτό το brain drain (διαρροή εγκεφάλων) θα ήταν καλύτερα να σταματήσει.

Δυστυχώς δεν θα σταματήσει χωρίς καλύτερες οικονομικές συνθήκες, αλλά –και εδώ μπαίνει το ζήτημα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Έλληνα Μετανάστη, για την ψήφο, που είπατε.

Εάν το επίσημο ελληνικό Κράτος πραγματικά θεωρεί ότι αυτά τα νέα άτομα  που φεύγουν στο εξωτερικό σαν Έλληνες, τους θέλει να μείνουν Έλληνες, με την επιθυμία να γυρίσουν μία μέρα στην πατρίδα, τότε πρέπει όχι μόνον να τους αφήσει να κρατήσουν την ελληνική ταυτότητα σε χαρτί, αλλά την ταυτότητα στην καρδιά τους! Και η ψήφος είναι ένα από τα πιο πολύτιμα δικαιώματα που δείχνει στον μετανάστη που φεύγει πολλές φορές δυσαρεστημένος και με δάκρυα στα μάτια, ότι η πατρίδα τον αισθάνεται δικό της και ότι τον θέλει να γυρίσει πίσω σαν ισότιμο πολίτη.

(*η απάντηση του κ. Κατσαμπάνη για την working Holliday Viza)

ΡΗΡ: Τα νέα μέλη του Προεδρείου της Πα.Δ.Ε.Ε. νομίζετε θα ενταχθούν  και θα δουλέψετε όλοι μαζί ικανοποιητικά για τους στόχους που έχετε θέσει;

Πήτερ Κατσαμπάνης: Το νέο Δ.Σ. είναι νέο αίμα! Βλέπουμε νέα ελληνόπουλα –η Εμμανουέλα Λαμπροπούλου είναι ακόμα στη δεκαετία των 20σάρηδων- . Ο Γιώργος Μιχαλάκος από τη Ν. Αφρική είναι ο πρώτος Ελληνο-Αφρικανός εδώ και 15 χρόνια στο Διοικητικό Συμβούλιο. Αυτό το νέο αίμα θα μας δώσει νέες ιδέες και αυξάνει την επιρροή του Δ.Σ. και της Πα.Δ.Ε.Ε. σε περισσότερες Ηπείρους.

Είμαστε σύσσωμοι. Εργαζόμαστε μαζί ως ομάδα. Δεν υπήρξε ανταγωνισμός στις εκλογές. Το Δ.Σ. επιλέχθηκε στην ολομέλεια ομοφώνως. Αυτό δείχνει ότι μέσα στον Οργανισμό, εμείς παίζουμε σαν εθνική ομάδα! Μπορεί να παίζουμε σε διαφορετικές ομάδες στο εξωτερικό, κάποτε και αντίπαλες ομάδες στο ίδιο «πρωτάθλημα», αλλά όταν ερχόμαστε στην Ελλάδα βάζουμε τη φανέλα της εθνικής Ελλάδος και παίζουμε εθνική ομάδα!

ΡΗΡ: Σας ευχαριστώ πολύ.