Βία και χαμηλή συμμετοχή στις εκλογές του Μαδούρο

Καράκας.- Μόλις το 41,5% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων προσήλθε στις εκλογές για τη Συντακτική Συνέλευση, όπως ανακοίνωσε η Εκλογική Επιτροπή στη Βενεζουέλα.

Σε αριθμό ψηφοφόρων αυτό μεταφράζεται σε λίγο πάνω από 8 εκατομμύρια, σύμφωνα πάντοτε με την Εκλογική Επιτροπή, χωρίς ασφαλώς να υπάρχει κανένας τρόπος επιβεβαίωσης του αριθμού.

Αυτό ήταν άλλωστε από την αρχή ένα από τα στοιχήματα της κυβέρνησης Μαδούρο: η προσέλευση σε αριθμό ψήφων να είναι μεγαλύτερη από τα περίπου 7,6 εκατομμύρια που προσήλθαν στην άτυπη κάλπη της Αντιπολίτευσης στις αρχές Ιουλίου.

Σημειώνεται ότι στις προεδρικές του 2012, ο Ούγκο Τσάβες είχε πάρει περίπου 8,2 εκατομμύρια ψήφους. Το 2013 ο Μαδούρο κατάφερε να συγκεντρώσει λίγο πάνω από 7 εκατομμύρια, ενώ στις βουλευτικές του 2015 το κυβερνών κόμμα δεν ξεπέρασε τα 5,5 εκατομμύρια ψήφους.

Στόχος της Συντακτικής Συνέλευσης είναι η σύνταξη ενός νέου Συντάγματος και η αντικατάσταση της Βουλής, η οποία από τις εκλογές του 2015 βρισκόταν υπό τον έλεγχο της Αντιπολίτευσης.

Η Αντιπολίτευση, η οποία δεν αναγνώρισε τη διαδικασία δηλώνει ότι συνεχίζει τις διαδηλώσεις. Βία και νεκροί σφράγισαν την εκλογική διαδικασία της Κυριακής με τουλάχιστον 10 νεκρούς στη διάρκεια των διαδηλώσεων.

Ο συνολικός αριθμός των θυμάτων, μόνο από τον Απρίλιο ξεπερνά πλέον τους 110.

Με ενδιαφέρον αναμένεται η αντίδραση της διεθνούς κοινότητας, δεδομένου ότι τόσο η ΕΕ όσο και οι ΗΠΑ είχαν καλέσει τον Μαδούρο να μην προχωρήσει στις εκλογές που ουσιαστικά καταργούν την παρούσα Βουλή.

Μάλιστα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, επέβαλε ήδη κυρώσεις σε αξιωματούχους και πρόσωπα του περιβάλλοντος Μαδούρο, χωρίς να έχει αποκλείσει και περαιτέρω βήματα.

Αντιδράσεις υπάρχουν και από χώρες της Νοτίου και Κεντρικής Αμερικής, που δηλώνουν ότι δεν αναγνωρίζουν τις εκλογές. Μεταξύ αυτών, η Κολομβία, το Μεξικό, η Κόστα Ρίκα, το Περού, η Αργεντινή και η Βραζιλία.

Newsroom ΔΟΛ

Φωτογραφία: «Μαδούρο δικτάτορα» γράφει το πλακάτ στους δρόμους του Καράκας   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )