Ένταση για το ΣΑΕ στο Συνέδριο των Ηπειρωτών Εξωτερικού

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Αθήνα.- Το θέμα του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ), αλλά και γενικότερα ορισμένα από τα όσα κατά καιρούς -στα πολλαπλά ταξίδια του-  έχει υποστηρίξει ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Τέρνες Κουίκ για την ομογένεια και ορισμένες από τις οργανώσεις της, έγιναν αφορμή αντιπαράθεσης με ορισμένους συνέδρους  τoυ 4ου Τακτικού Συνεδρίου του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού στην Πρέβεζα. (20/7/1017).

Συγκεκριμένα, o Υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ,  στο χαιρετισμό του  έκανε λόγο για τις προϋποθέσεις επαναλειτουργίας του νέου αυτο-οργανωμένου και αυτοχρηματοδοτούμενου Συμβούλιου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) υποστηρίζοντας ότι αυτό έχει καταργηθεί. Επίσης αναφέρθηκε στο  «νέο αίμα που προωθούν, χωρίς εγωισμούς, χωρίς να είναι γαντζωμένοι σε καρέκλες, οι Ηπειρώτες της προηγούμενης ομογενειακής γενιάς, πατριώτες με ωριμότητα και σοφία», όπως είπε.

Απάντηση, στα λεχθέντα του κ. Κουίκ περί καταργήσεως του ΣΑΕ, επιχείρησε να δώσει, από βήματος του Συνεδρίου, στον δικό της χαιρετισμό, η  εκλεγμένη Γραμματέας ΣΑΕ Δρ. Όλγα Σαραντοπούλου. Αφού αναφέρθηκε στα του Συνεδρίου, στην συνεργασία των Αποδήμων με το εθνικό κέντρο και στο ζήτημα ελληνικής μειονότητας στην Βόρειο Ήπειρο, εστίασε στο ΣΑΕ υποστηρίζοντας ότι η Πάρεδρος του Υπουργείου Εξωτερικών είχε διαβεβαιώσει τα μέλη της Οργανωτικής και Συντονιστικής Επιτροπής για το ΣΑΕ (2012),  πως το ΣΑΕ προβλέπεται στο Σύνταγμα και δεν μπορεί να καταργηθεί παρά μόνον με αναθεώρηση του σχετικού άρθρου του Συντάγματος και δεν μπορεί να παύσει η λειτουργία του.

Η απάντηση αυτή -σύμφωνα με ορισμένους συνέδρους- εκνεύρισε τον υφυπουργό ο οποίος με νοήματα προς το προεδρείο του Συνεδρίου ζήτησε να αφαιρεθεί ο λόγος από την κυρία Σαραντοπούλου, υποστηρίζοντας πως δεν υπάρχει ΣΑΕ και, επομένως, ούτε Γραμματέας. Η αξίωση αυτή έπεσε στο κενό καθώς η κυρία Σαραντοπούλου είχε ήδη εκφωνήσει το μεγαλύτερο μέρος του χαιρετισμού της και, συντομεύοντας, κατά την ευγενική υπόδειξη του προεδρείου του Συνεδρίου, ολοκλήρωσε την ομιλία της.

Ομιλία  κ. Ηλία Γαλανού

Για τη γενικότερη τοποθέτηση του κ. Κουίκ απέναντι στην ομογένεια το 8μηνο της θητείας του στο ΥΠΕΞ,  μίλησε ο νεοεκλεγείς Ταμίας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού κ. Ηλίας Γαλανός, ο οποίος αναφέρθηκε και στο ζήτημα της θεσμικής υπόστασης του ΣΑΕ.

Ο κ. Γαλανός χαρακτήρισε «υποτιμητικές» κάποιες αναφορές του Υφυπουργού στους πρώτους μετανάστες και εν γένει “απαξιωτικές” ορισμένες δημόσιες τοποθετήσεις του για την ομογένεια και τις οργανώσεις της.  Επέκρινε δε το γεγονός ότι ο κ. Κουίκ είχε σπεύσει να αποχωρήσει, μετά το χαιρετισμό που έκανε στο Συνέδριο των Ηπειρωτών, τονίζοντας ότι  έπρεπε να παραμείνει για να ακούσει και τι είχαν να πουν οι ομογενείς – σύνεδροι.

Για το ζήτημα του ΣΑΕ επεσήμανε ότι αυτό δεν έχει καταργηθεί καθώς το προβλέπει το εν ισχύ Σύνταγμα της Ελλάδος και πως καταργείται μόνο με αναθεώρηση του σχετικού άρθρου ενώ ο σχετικός νόμος που διέπει τη λειτουργία του, καταργείται μόνο με άλλο νόμο.

Ο κ. Γαλανός επεσήμανε, ακόμη, ότι η μη πραγματοποίηση της Γενικής Συνέλευσης, που με υπουργική απόφαση αναβλήθηκε δύο φορές  ενώ ισάριθμες φορές παρατάθηκε η θητεία του προεδρείου του, το 2010, «είναι ευθύνη των ελληνικών κυβερνήσεων και όχι του ΣΑΕ».

Εάν η σημερινή κυβέρνηση ήθελε να επαναλειτουργήσει το ΣΑΕ δυόμιση χρόνια τώρα στην εξουσία «μπορούσε είτε να είχε αλλάξει το νόμο», τόνισε και πρόσθεσε: ‘Όταν ιδρύθηκε το ΣΑΕ, είχαμε συζητήσει για το καταστατικό του, Σύλλογοι, Οργανώσεις, Κοινότητες και είχαμε καταθέσει τις απόψεις μας. Σήμερα ο κ. Υφυπουργός υποστηρίζει ότι επεξεργάζονται σχετικό νόμο που, όπως λέει, θα καταθέσει σύντομα στη Βουλή, αλλά κανείς δεν έχει ρωτήσει ή συζητήσει με την ομογένεια».

Στην πραγματικότητα, τόνισε, το  ΥΠΕΞ υποστηρίζει ότι το συζητάει 2.5 χρόνια γιατί θέλει να διαλύσει το ΣΑΕ.

Χαιρετισμός Όλγας Σαραντοπούλου

Πριν από το επεισόδιο, στον χαιρετισμός της προς το Συνέδριο η κυρία Σαραντοπούλου είχε επισημάνει και τα εξής:

«Είμαι βέβαιη πως η συνάντηση αυτή θα αποφέρει τα αποτελέσματα που εγγυόνται την επιτυχή έκβαση των εργασιών του Συνεδρίου σας.

Το Συμβούλιου Ηπειρωτών Εξωτερικού,  έχει παρουσιάσει μία επιτυχημένη πορεία. Ένας σημαντικός λόγος της επιτυχημένης προσπάθειας, είπε, είναι πως η παραγωγική εργασία προσμετρά αρκετά χρόνια ανάμεσα στους φορείς Ηπειρωτών Εξωτερικού  με τους αντίστοιχους φορείς στο μητροπολιτικό κέντρο καθώς και η άριστη συνεργασία που υπάρχει –και πέραν των εργασιών του Συνεδρίου- με τους φορείς της τοπικής Αυτοδιοίκησης Και επίσης τους φορείς των οικονομικών και εκπαιδευτικών της Ηπείρου.

Είναι ένα επιτυχημένο μοντέλο λειτουργίας που μπορεί να αποδειχθεί  ελπιδοφόρο για το μέλλον των ομογενειακών οργανώσεων  στο εξωτερικό, αλλά το κυριότερο, να προσφέρει πολλαπλά στην πατρίδα μας σε μια εποχή που χρειάζεται την στήριξή μας  σε κάθε επίπεδο».

Αναφερόμενη στον Ελληνισμό της Βορείου Ηπείρου η Δρ. Όλγα Σαραντοπούλου τόνισε:  Ο ελληνισμός της Βορείου Ηπείρου σήμερα δοκιμάζεται , όπως και οι ελληνοαλβανικές σχέσεις.

Εμείς ως ομογενείς αναγνωρίζουμε τη διαχρονική παρουσία του ελληνισμού στις πατρογονικές του εστίες  και επιδιώκουμε να ενισχύσουμε την παρουσία του , στηρίζουμε την Ελλάδα στις προσπάθειες εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, αλλά δεν υπαναχωρούμε στην διεκδίκηση των βασικών Δικαιωμάτων της ελευθερίας, της ειρηνικής συνύπαρξης  της προστασίας της ιστορικής, γλωσσικής,  πολιτιστικής και θρησκευτικής μας ιδιαιτερότητας.

Εν κατακλείδι, τόνισε, η ομογένεια χρειάζεται την Ελλάδα και η Ελλάδα την Ομογένειά και μόνο όφελος μπορεί να προκύψει και για τα δύο μέρη από αυτή τη συνεργασία. Αυτό επιδιώκαμε πάντα , την αγαστή συνεργασία ομογένειας μητροπολιτικού κέντρου σε μία αμφίδρομη σχέση αλληλοσεβασμού αλληλοϋποστήριξης όπου όμως θα εισακούγονται και τα σημαντικά αιτήματα των ομογενών, όπως η ψήφος των αποδήμων, η φορολογία ομογενών, οι συντάξεις, η έκδοση ταυτότητας ομογενούς, η αποζημίωση των μικρο-ομολογιούχων ομογενών» κ.α.

*Ο κ. Ηλίας Γαλανός είναι μέλος από το 1997 του Συμβουλίου της πόλης Φρανκφούρτης,  στην παράταξη των Χριστιανοδημοκρατών. Είναι μέλος της Επιτροπής για Παιδεία και Ενσωμάτωση όπως και της Επιτροπής για Περιβάλλον και Αθλητισμό.

Γεννήθηκε στην Ελλάδα, είναι βιολόγος και υπήρξε διευθυντής του Γραφείου για τον ΕΟΤ Φρανκφούρτης.

*Η Δρ. Όλγα Σαραντοπούλου εξελέγη στην θέση του Γραμματέα στο Παγκόσμιο Προεδρείο για πρώτη φορά το 2003. Το 2006 επανεξελέγη στην μονομελή πλέον θέση της Παγκοσμίου Γραμματέως του ΣΑΕ.  Είναι η μοναδική εκλεγμένη γυναίκα στο Προεδρείο του ΣΑΕ.

 Διδάκτωρ Φιλοσοφικής του Πανεπιστήμιου της Βιέννης, διπλωματούχος μεταφράστρια – διερμηνέας της Γερμανικής, Γαλλικής και Ισπανικής Γλώσσας (Πτυχίο Μάστερ), κάτοχος διπλώματος Proficiency της Αγγλικής γλώσσας, διαθέτει γνώσεις της Αραβικής και Ρωσικής Γλώσσας.

Διδάκτωρ Γενικής Ιατρικής του Πανεπιστήμιου της Βιέννης (1991) με ειδικότητα στην Ειδική Παθολογία στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Βιέννης και στην Καρδιολογία στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Παρισιού – HEGP.

Φωτογραφία: Άποψη του Συνεδρίου.Φωτογραφία Γραφείο Τύπου