Διασταύρωσαν τα ξίφη τους οι αρχηγοί για την Υγεία!

Αθήνα.- Παρέμβαση στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την Υγεία έκανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας., ενώ του πάντησε ο αρχηγός της αξιωματικής Αντιπολίτευσης Λυριάκος Μητσοτάκης. Το λόγο έλαβαν και οι λοιποί αρχηγοί. Η σύσσωμη η αντιπολίτευση καταψηφίζει το Νομοσχέδιο των Ανδρέα Ξάνθου – Παύλου Πολάκη για την Υγεία.

Ο Πρωθυπουργός
Στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Τσίπρας είπε ότι «βρισκόμαστε σε τροχιά οριστικής και αμετάκλητης -πιστεύουμε- λήξης της περιόδου των μνημονίων σε έναν χρόνο από σήμερα».

«Υλοποιούμε βήμα το βήμα και με σταθερά βήματα, ένα στρατηγικό σχέδιο εξόδου από την κρίση και βρισκόμαστε σε μία τροχιά οριστικής και αμετάκλητης λήξης των μνημονίων σε έναν χρόνο από σήμερα» ανέφερε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι «η νέα εποχή για τη χώρα πρέπει να χτιστεί από σήμερα και οργανικό κομμάτι αυτής της νέας εποχής είναι η επαναθεμελίωση του κοινωνικού κράτους, που λεηλατήθηκε τα μνημονιακά χρόνια, και να προσφέρει υπηρεσίες ποιότητας στους πολίτες με καθολικό τρόπο, δίχως ταξικούς και εισοδηματικούς φραγμούς».

«Το δικό μας αξιακό φορτίο, η πολιτική ταυτότητα και οι αρχές μας, είναι εγγεγραμμένες σε κάθε παρέμβαση στην Υγεία. Οι κυρίαρχοι κύκλοι συνέδεαν μονοσήμαντα την αξιοπιστία της χώρας με την προθυμία των ηγεσιών της να υπακούουν στους δανειστές. Δεν υπήρξε μεγαλύτερο έλλειμμα αξιοπιστίας από την περίοδο 2010 έως 2014, όταν από το βήμα της Βουλής ακούστηκε ότι αν δεν υπήρχαν τα μνημόνια έπρεπε να τα εφεύρουμε, ότι είναι ευλογία ότι ‘μαζί τα φάγαμε’» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας συνέχισε λέγοντας ότι η κυβέρνηση δημιουργεί το σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για όλους τους πολίτες, προκειμένου να καλύψει μία διαχρονική έλλειψη του ΕΣΥ.

«Το δικό μας όραμα είναι η καθολική πρόσβαση και ισότιμη πρόσβαση των πολιτών στις υπηρεσίες Υγείας. Το δικό σας όραμα ποιο είναι; Υπηρετείτε με σαφήνεια τα ιδιωτικά συμφέροντα στον χώρο της Υγείας, της Παιδείας» σημείωσε απευθυνόμενος στη ΝΔ.

«Επιχειρούμε μία συνολική αλλαγή στον προσανατολισμό και τη λειτουργία του δημόσιου συστήματος υγείας. Μέσα από την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, ο πολίτης θα έχει τη δυνατότητα για έγκαιρη διάγνωση, αποφεύγοντας τις χρόνιες αναμονές.

» Οι μεγάλες ελλείψεις στον τομέα αυτό εμφανίζονται στα μεγάλα αστικά κέντρα και έτσι δημιουργείται η συμφόρηση στα νοσοκομεία. Προχωράμε στη δημιουργία 250 Τοπικών Μονάδων Υγείας σε 65 αστικές περιοχές της χώρας. Κάθε μονάδα θα καλύψει τον μεγαλύτερο αριθμό αναγκών κάθε αστικού κέντρου» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Προσλήψεις προσωπικού

Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των Τοπικών Μονάδων Υγείας θα πλαισιωθεί με το ερευνητικό προσωπικό, ώστε να παρέχουν μία ολοκληρωμένη φροντίδα στους πολίτες.

«Θα δημιουργηθούν 239 μονάδες σε 65 περιοχές της χώρας. Η κάθε μονάδα θα καλύπτει 10.000 έως 12.000 πολίτες και θα έχει από 10 έως 12 άτομα προσωπικό».

Συμπλήρωσε ότι θα επεκταθεί η θητεία των επικουρικών ιατρών και του λοιπού προσωπικού, η οποία έληγε στις 30 Σεπτεμβρίου, ενώ θα υπογραφούν συμβάσεις πλήρους εργασίας για τους γιατρούς και τους οδοντιάτρους του ΕΟΠΠΥ.

«Δημιουργούμε 465 νέες θέσεις ειδικευμένων ιατρών στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των δημοσίων νοσοκομείων» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ομιλία του κατά τη διάρκεια του νομοσχεδίου για την Υγεία, στην Ολομέλεια.

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Υγεία πρόχειρο και ανεδαφικό. «Τι ακριβώς βαφτίζετε μεταρρύθμιση; Την αλόγιστη επιβάρυνση των πολιτών;» ρώτησε με νόημα και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με αυτό το νομοσχέδιο προσθέτει δημοσιονομικά βάρη στους πολίτες, που δεν αντέχει η ελληνική οικονομία.

Ο πρόεδρος της ΝΔ σχολίασε επικριτικά και την απουσία του πρωθυπουργού από την αίθουσα, ενώ εκείνος ήταν στο βήμα, και ανέβασε τους τόνους της κριτικής του και για τα θέματα της παιδείας.

«Δεν πάτε τη χώρα μόνο πίσω. Την πάτε στο πουθενά. Εκεί που δεν υπάρχουν κίνητρα για να γίνει κανείς καλύτερος» ανέφερε, με αφορμή την απόφαση της κυβέρνησης να αναδεικνύονται οι σημαιοφόροι με κλήρωση και όχι με βάση τις επιδόσεις τους στα μαθήματα.

«Σας ενοχλούν αυτοί που τα καταφέρνουν. Αυτός που κρατάει τη σημαία δεν το κάνει από κίνητρο, αλλά του προσφέρεται ως επιβράβευση για την προσπάθεια που κάνει» πρόσθεσε και διερωτήθη: «Αλήθεια τι λένε οι ΑΝΕΛ για όλα αυτά;».

«Βάζετε την καρέκλα πάνω από το φιλότιμο; Που είναι ο κ. Καμμένος αυτήν την εβδομάδα της πυκνής νομοθετικής εργασίας, να μας πει αν συμφωνεί με αυτά τα ωραία τα οποία κάνετε;» πρόσθεσε, ενώ διερωτήθηκε γιατί η κυβέρνηση δεν καταδικάζει και όλα όσα γίνονται στη Βενεζουέλα αυτές τις ημέρες.

«Πραξικόπημα δεν είναι αυτό που κάνει ο Μαδούρο; Αλλά, βέβαια, ο Μαδούρο είναι το ίδιο πρόσωπο που θέλατε να κάνετε συνάντηση να σας υποστηρίξει στο σχέδιό σας να βγούμε από την Ευρωζώνη… Φοβάστε μήπως να πάτε κόντρα στο καθεστώς Μαδούρο γιατί φοβάστε αυτά που ξέρουν, και ότι δημόσια μπορούν να πουν για τις συνεννοήσεις που κάνατε μαζί τους; Θα τα μάθουμε όλα στην εξεταστική που θα κάνει η ΝΔ».

Ειδικότερα για τα θέματα της Υγείας, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε ότι ο νόμος της κυβέρνησης δεν πατάει πάνω στις σημαντικές μεταρρυθμίσεις στην πρωτοβάθμια περίθαλψη των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Επ’ αυτού έφερε ως παράδειγμα τον νόμο 4238 του Φεβρουαρίου του 2014 και είπε, μεταξύ άλλων, ότι διασφάλιζε αρμονική συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. «Αυτό επί της αρχής σάς ενοχλεί βαθιά. Το αντικαθιστάτε με μία φαραωνική δομή που είναι περιττή» τόνισε, επισημαίνοντας πως «σε όλες τις σοβαρές χώρες του κόσμου οι δημόσιες υπηρεσίες δεν παρέχονται υποχρεωτικά από δημοσίους υπαλλήλους».

«Ούτε εσείς ξέρετε πόσες προσλήψεις απαιτούνται για την υλοποίηση της πρότασής σας», συμπλήρωσε και σχολίασε πως οι ευρωπαϊκοί πόροι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για δράσεις στον τομέα της υγείας.

«Οι ευρωπαϊκοί πόροι είναι αναπτυξιακοί και όχι για να χρηματοδοτούν επ’ άπειρο το πελατειακό κράτος που πάει να φτιάξει ο ΣΥΡΙΖΑ», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στο θέμα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τα ραντεβού των ασθενών. Όπως υποστήριξε, με το υφιστάμενο σύστημα από 1-1-2017 κλείστηκαν 3.584.143 ραντεβού και μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας 106.688. «Σταματήστε να κοροίδεύετε τους πολίτες… Και μετά στεναχωριέστε όταν σας λέμε ψεύτες… ή ψεύτες είστε ή άσχετοι», σημείωσε.

Επίσης, κατηγόρησε τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη, ότι με υπουργική απόφαση που υπέγραψε στις 28-7-2017 καταργούνται οι ποινές για όσους έκλεβαν τον κράτος μέσω του ΕΟΠΥΥ. «Κλείνετε τα μάτια σε κάθε είδους διαφθορά» είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε πως θα ήθελε να ήταν στην αίθουσα ο κ. Τσίπρας να απαντήσει για όλα αυτά.

Σε σχόλιο του Κυριάκου Μητσοτάκη σχετικά με την απουσία του Αλέξη Τσίπρα από την αίθουσα της Ολομέλειας του Κοινοβουλίου, ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Τάσος Κουράκης, εξήγησε ότι ο πρωθυπουργός, μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του, ανέμενε την απάντηση του προέδρου της ΝΔ, πλην όμως εκείνος δεν ήταν καν στην αίθουσα, οπότε και αποχώρησε.