Λήξη θερινού σχολείου 2017 της Παμμεσσηνιακής Ομοσπονδίας Αμερικής-Καναδά

Μεσσηνία.- Το Θερινό Σχολείο του 2017 για νέους ομογενείς που για δωδέκατη χρονιά οργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου (Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών), την Παμμεσσηνιακή Ομοσπονδία Αμερικής και Καναδά, την Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Μεσσηνίας), το ΤΕΙ Πελοποννήσου και άλλων φορέων, άρχισε την Δευτέρα 10 Ιουλίου και ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 4 Αυγούστου.

Επιστημονική υπεύθυνος του Θερινού Σχολείου 2017 ήταν η Επίκουρος Καθηγήτρια του Τμήματος Φιλολογίας της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κα Ελένη Βολονάκη, και από την Παμμεσσηνιακή Ομοσπονδία Αμερικής και Καναδά ο Εκπαιδευτικός και Πρόεδρος της Παμμεσσηνιακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά κ. Θεόδωρος Τζαλαλής ο οποίος και συνεπόπτευσε τη λειτουργία του Θερινού Σχολείου.

Οι στόχοι του σχολείου είναι η ισχυροποίηση της εθνικής ταυτότητας των παιδιών και η απόκτηση ελληνικής συνείδησης με την εκμάθηση της γλώσσας, ιστορίας και ελληνικού πολιτισμού μέσα στην τάξη και επιτόπιων μαθημάτων σε αρχαιολογικούς και άλλους χώρους. Τα τελευταία 12 χρόνια πάνω από 450 νέοι ομογενείς και 55 ομογενείς δάσκαλοι της ελληνικής γλώσσας είχαν την ευκαιρία να μάθουν για την Ελλάδα και ιδιαίτερα για την Μεσσηνία και να βιώσουν για ένα μήνα την ελληνική κουλτούρα και πολιτισμό στην Καλαμάτα, μια από τις πιο όμορφες πόλεις της Ελλάδας.

Στο Θερινό Σχολείο φέτος συμμετείχαν 30 μαθητές (εκ των οποίων το 43% ήταν Μεσσηνιακής καταγωγής), και 2 δασκάλες. Οι μαθητές ήταν 26 από τον Καναδά και 4 από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Από την Παμμεσσηνιακή Ομοσπονδία Αμερικής και Καναδά συμμετείχαν η Πρόεδρος του Τμήματος Νεολαίας κα. Βασιλική Κουτσούκου-Γκρόσσο από το Σικάγο, η κα. Καίτη Σάμπαλη (Συντονίστρια της Παμμεσσηνιακής Ομοσπονδίας στο Μοντρεάλ), ο. κ. Στέργιος Κυριαζίδης από το Μοντρεάλ και ο κ. Φώτης Τσίχλης από την Νέα Υόρκη. Ανεκτίμητη η προσφορά στην οργάνωση του σχολείου της Γραμματέα της Ομοσπονδίας κα. Γεωργία Χρέππα η οποία παρότι δεν μπόρεσε να είναι μαζί μας ήταν δίπλα μας καθὀλη την διάρκεια του προγράμματος.

Το πρόγραμμα και φέτος ήταν αρκετά πλούσιο και δημιουργικό. Το σχολείο επισκέφτηκε τα Ανάκτορα του Νέστωρα (στον Εγκλιανό), την Αρχαία Μεσσήνη, τις Μυκήνες, το Θέατρο της Επιδαύρου (όπου παρακολούθησε την Ειρήνη του Αριστοφάνη), την Αρχαία Ολυμπία, την Πύλο και τη Φοινικούντα. Επίσης επισκέφτηκε το Αρχαιολογικό Μουσείο της Καλαμάτας, το Στρατιωτικό Μουσείο Καλαμάτας, το Λαογραφικό Μουσείο Καλαμάτας, το Αρχαιολογικό Μουσείο της Ακρόπολης και την Ακρόπολη. Οι συμμετέχοντες επίσης επισκέφτηκαν το Costa Navarino, το Φιλοσοφικό Κέντρο στα Αρφαρά, την ΠΕΑ Καλαμάτας, φιλοξενήθηκαν για μια ημέρα από το Μανιατάκειον Ίδρυμα στην Κορώνη, επισκέφτηκαν το Δήμαρχο

της Τριφυλλίας στην Κυπαρισσία, πραγματοποίησαν εκδρομή στον Ταϋγετο και απόλαυσαν όμορφες παραλίες, εκτός φυσικά από την παραλία της Καλαμάτας, της Κυπαρισσίας, της Φοινικούντας, των Χράνων και της Μπούκα.

Η Παμμεσσηνιακή Ομοσπονδία ευχαριστεί όλους τους φορείς και τα άτομα που συνέβαλαν στην λειτουργία και τον εμπλουτισμό του προγράμματος του Θερινού Σχολείου του 2017, και συνετέλεσαν στην επιτυχία του.

· Το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και την υπεύθυνη του προγράμματος Επίκουρη καθηγήτρια κ. Ελένη Βολονάκη

· Τις καθηγήτριες του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κα. Μαργαρίτα Σωτηρίου, κα. Μαρία Ξέστερνου και τους καθηγητές κ. Αθανάσιο Χρήστου και κ. Κωνσταντίνο Νιάρχο (καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών)

· Τις συμμετέχοντες δασκάλες και καθηγήτριες: κα. Δέσποινα Μοιρακίδου, Διδάκτορα Στέλλα Βουτσά, κα. Ειρήνη Στούμπου και τον καθηγητή κ. Ιωάννη Σφέτσα

· Τον κ. Δημήτριο Βελισσαρίου (Πρόεδρο του ΤΕΙ) για την συνεργασία και την δυνατότητα παραμονής στην Σπουδαστική Εστία, όπως επίσης και τον Διευθυντή της Εστίας κ. Αθανάσιο Γαλιώτο.

· Τον Δήμο Καλαμάτας και ιδιαίτερα τον Αντιδήμαρχο κ. Δημήτριο Βεργόπουλο

· Την κα. Κέλλυ Μακροπούλου για την παρουσίασή της σχετικά με τους Ολυμπιακούς αγώνες

· Τους δασκάλους Μουσικής κα. Γεωργία Ψαραδέλλη και κ. Τάσο Μπουκουβάλα.

· Τον Πρόεδρο του Μανιατακείου Ιδρύματος κ. Δημήτριο Μανιατάκη και την Αντιπρόεδρο κα. Ελένη Μανιατάκη

· Τον υπεύθυνο του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης κ. Γεώργιο Παναγόπουλο, τον αναπληρωτή κ. Αναστάσιο Ζόμπολα και τον καθηγητή του Κέντρου κ. Γεώργιο Αργυροηλιόπουλο

· Τον Υπολοχαγό Βασίλειο Παπαδόπουλο, (Διευθυντή του Στρατιωτικού Μουσείου), και την κα. Μαρία Γερανέα-Παπούλια (Διευθύντρια του Λαογραφικού Μουσείου)

· Τον Διοικητή της 120 ΠΕΑ Καλαμάτας Σμήναρχο Χρήστο Πεταλά και τον Ανθυπασπιστή Αντώνη Τασόπουλο του Τμήματος Ασφαλείας της ΠΕΑ

· Τον Δήμαρχο Τριφυλίας κ. Παναγιώτη Κατσίβελα

· Τον Πρόεδρο του Συλλόγου «Φίλοι του Ταϋγέτου» κ. Δημήτριο Αντωνόπουλο, την Ελένη Αντωνοπούλου, τον κ. Κώστα Μπασινίκα, τον κ. Ηλία Λάζαρη και τα μέλη του συλλογου κ. Πέτρο Αλάμαρα και κ. Παναγιώτη Μασουρίδη

· Τον κ. Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλο για την επίσκεψη και την πλουσιοπάροχη φιλοξενία στο Costa Navarino και την κα. Νατάσα Γλαράκη, Γενική Γραμματέα

· Την Καλαματιανή κα. Γκλόρια Κελλαράκος που διαμένει στην Νἐα Υὀρκη για την διοργάνωση της Ελληνικής βραδιάς και την αμέριστη γενναιοδωρία της

· Τον καθηγητή κ. Γεώργιο Κουρκούτα για την ξενάγηση στην Ολυμπία

· Τον κ. Άγη Τσακαλάκο (Δάσκαλο Παραδοσιακών Χορών) και τον υπολοχαγό κ. Χρήστο Κορομηλά για την παρουσίασή του σχετικά με τον Παπαφλέσσα.

· Την Διοικητική Γραμματέα του Πανεπιστημίου κα. Δώρα Κούρκουλου και τον εκπρόσωπο της Παμμεσσηνιακής Ομοσπονδίας στην Ελλάδα κ. Μιχάλη Σούμπλη που πάντα είναι σύμβουλος και συμπαραστάτης μας σε ο,τιδἠποτε κάνει η Παμμεσσηνιακή Ομοσπονδία.

· Τα τοπικά ΜΜΕ τα οποία τονίζουν τη σπουδαιότητα του σχολείου για την ομογένεια και προβάλουν το πρόγραμμα στην τοπική κοινωνία και

· Την Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού κα. Έλενα Κόρκα,για την χορήγηση αδείας ελεύθερης εισόδου σε όλους τους αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία. Επίσης, ευχαριστούμε τη Διεύθυνση του Μουσείου της Ακρόπολης για τη χορήγηση της ελεύθερης εισόδου στο Μουσείο.

 

 

 

 

 

 

 

Εκείνοι βέβαια που κάνουν δυνατή τη λειτουργία του σχολείου είναι η πληθώρα των δωρητών (άτομα, σύλλογοι, επιχειρήσεις και άλλοι οργανισμοί), που έχουν αγκαλιάσει με θέρμη το πρόγραμμα και που χωρίς φυσικά την οικονομική τους υποστήριξη το σχολείο δεν θα ήταν δυνατόν να πραγματοποιηθεί. Οι δωρητές προέρχονται κυρίως από το Μοντρεάλ, το Τορόντο, το Σικάγο, τη Νέα Υόρκη, το Ντητρόιτ, το Σαν Φραγκίσκο και από επιχειρήσεις (και άλλους φορείς) της Μεσσηνίας και τους ευχαριστούμε πολύ. Σημαντική ήταν η συμπαράσταση και φέτος της Περιφέρειας Πελοποννήσου (ΠΕ Μεσσηνίας) και ευχαριστούμε την Αντιπεριφερειάρχη κα Ελένη Αλειφέρη-Καραθανάση για την υποστήριξή της.

Θεωρούμε ότι η επί 12 χρόνια συνεχή λειτουργία του θερινού σχολείου είναι η καλύτερη εθνική, πνευματική και πολιτισμική επένδυση για τον απόδημο ελληνισμό. Είναι απαραίτητο να συνεχισθεί το θερινό σχολείο και να δημιουργηθούν και άλλα εκπαιδευτικά προγράμματα για τους νέους, γιατί η παιδεία αποτελεί το κύτταρο και τον πυλώνα της εθνικής μας επιβίωσης στην διασπορά. Είναι το οξυγόνο που διατηρεί την ελπίδα μας ζωντανή για την εκμάθηση της γλώσσας, της ιστορίας, των ηθών και των εθίμων και γενικότερα της πολιτισμικής μας κληρονομιάς.

Η Παμμεσσηνιακή Ομοσπονδία Αμερικής και Καναδά είναι αποφασισμένη να συνεχίσει το πρόγραμμα, αλλά χρειάζεται την αγαστή συνεργασία όλων των φορέων. Ελπίζουμε αυτή η συνεργασία να συνεχιστεί γιατί το θερινό σχολείο είναι ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει ο ελληνισμός, απόδημος και ελλαδικός, στους νέους της διασποράς.

Εκ μέρους του ΔΣ της ΠΟΑΚ

Θεόδωρος Τζαλαλής

Πρόεδρος Παμμεσσηνιακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά