«Τρικυμία» στο Μαξίμου από άδειασμα Καμμένου στον Βούτση για τη θρησκεία

Αθήνα.- “Τριγμούς” στην δικομματική κυβερνητική συνεργασία έφεραν δηλώσεις του Προέδρου της Βουλής στην ΕΡΤ, περί θρησκείας. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Βουλής τόνισε χθες σε συνέντευξή του (ΕΡΤ) πως «η μεταμνημονιακή Ελλάδα δεν μπορεί να βασίζεται σε ατζέντα “Ελλάς Ελλήνων χριστιανών”, ούτε “πατρίς, θρησκεία, οικογένεια”». Και οι εν λόγω δηλώσεις στάθηκαν αφορμή για να ανοίξει ο ασκός του Αιόλου. Μετά από αρκετές μέρες σιωπής και αφού οι ΑΝΕΛ είχαν τηρήσει τις… πρέπουσες αποστάσεις στη δημόσια συζήτηση για όλα τα υπόλοιπα, ο κυβερνητικός εταίρος απασφάλισε.

«Οι δηλώσεις του προέδρου της Βουλής μας βρίσκουν απόλυτα αντίθετους όπως και την μεγάλη πλειοψηφία των Ορθόδοξων Ελλήνων», έγραψε ο Πρόεδρος των ΑΝΕΛ και Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος στο twitter.

Στο μεταξύ, την «γραμμή» Βούτση ακολουθεί και το Μέγαρο Μαξίμου. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος χαρακτήρισε τις επικρίσεις της ΝΔ κατά του προέδρου της Βουλής «παρωχημένο εθνικισμό του “Πατρίς – Θρησκεία-Οικογένεια”», κάνοντας λόγο για «βαθιές διαχωριστικές γραμμές».

Η δήλωση του Βούτση

Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ο κ. Βούτσης αναφέρθηκε στο ζήτημα της αριστείας λέγοντας τα εξής:

«Ολοι έχουν επίγνωση πως ο συναγωνισμός είναι μία έμφυτη και δημιουργική διαδικασία. Αλίμονο εάν δημιουργούμε “σφραγίδες” για τον άριστο. Λέμε όχι στις σκιαμαχίες μέσα από ταμπέλες». Και συνέχισε: «Η αντιπολίτευση που υπήρξε και για τους 3 υπουργούς Παιδείας ήταν πολεμική. Μιλάμε για πολιτική αντιπαράθεση σε λεπτά ζητήματα που δεν πρέπει να παίρνουν τέτοιες διαστάσεις. Η εποχή δεν μπορεί να είναι βαθύτατα συντηρητική. Η μεταμνημονιακή Ελλάδα δεν μπορεί να βασίζεται σε ατζέντα “Ελλάς Ελλήνων χριστιανών” ούτε “Πατρίς, θρησκεία, οικογένεια”. Δεν είμαστε λαός ορθόδοξος. Η θρησκευτική συνείδηση είναι για κάθε άνθρωπο κάτι ιδιαίτερο. Είμαστε ένα σύγχρονο κράτος και όχι “ταλιμπάν της Ορθοδοξίας”. Οι παραδόσεις σε πολύ μεγάλο βαθμό κρατούνται όσο τις κρατάει η εποχή τους».

ΝΔ: Αμφισβήτησε ακόμη και τη θρησκεία

Η δήλωση του προέδρου της Βουλής προκάλεσε έντονη αντίδραση της ΝΔ, που έκανε λόγο για «παραλήρημα ιδεοληψίας».

«Δεν περιμέναμε κάτι άλλο από τον κ. Βούτση. Σε ένα παραλήρημα ιδεοληψίας, αμφισβήτησε ακόμη και τη θρησκεία του ελληνικού λαού, παρόλο που ρητά αναγνωρίζεται από το Σύνταγμά μας», ανέφερε σε ανακοίνωση η αξιωματική αντιπολίτευση.

«Θα του συνιστούσαμε, αντί να διχάζει την δοκιμαζόμενη ελληνική κοινωνία, να ασχοληθεί με την κοινοβουλευτική λειτουργία την οποία έχει υποβαθμίσει δραματικά. Και βέβαια, με το κύρος του Κοινοβουλίου που δεν δίστασε να πλήξει για χάρη των αναρχικών του Ρουβίκωνα», σημειώνει ακόμη η ΝΔ.

ΣΥΡΙΖΑ: Τα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα της ΝΔ  θα πέσουν στο κενό

Άμεση ήταν η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι «προσπαθεί να καλύψει την ένδεια πολιτικής πρότασης με συνεχείς στοχοποιήσεις».

«Όσες έμπλεες τρομολαγνείας και ακροδεξιάς ρητορείας, ανακοινώσεις, κι αν εκδώσει η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη, ο πανικός της δεν κρύβεται. Προσπαθεί να καλύψει την ένδεια πολιτικής πρότασης με συνεχείς στοχοποιήσεις. Εδώ και μέρες, ο Κ. Γαβρόγλου. Σήμερα, ο Πρόεδρος της Βουλής, Ν. Βούτσης. Τα επικοινωνιακά της πυροτεχνήματα θα πέσουν, ξανά, στο κενό».

Τι λέει το περιβάλλον του προέδρου της Βουλής
Στο μεταξύ, το iefimerida επικοινώνησε με το περιβάλλον του προέδρου της Βουλής, απ’ όπου και ξεκαθάριζαν σε όλους τους τόνους ότι «είναι άλλο η κυβερνητική ευθύνη και άλλο οι απόψεις».

Και άφηναν να εννοηθεί ότι η κίνηση του κ. Καμμένου δεν τους ξάφνιασε. Αντιθέτως, λειτούργησε μάλλον εκτονωτικά για τους ΑΝΕΛ.

Οι ίδιες πηγές, τέλος, επέμεναν ότι «μεταμνημονιακά, δεν μπορούμε να έχουμε μια Ελλάδα του φόβου» και διερωτώντο «κατά πόσο η ΝΔ αντέδρασε όταν ο μητροπολίτης Κοζάνης Παύλος χαρακτήρισε το Κοινοβούλιο βόθρο».

Με στοιχεία από iefimerida.gr