Μία ανάσα από τα σπίτια η φωτιά στα Καμένα Βούρλα-Μεγάλος κίνδυνος για νέες φωτιές

Καμένα Βούρλα.-Λίγα μόλις μέτρα από τα σπίτια έφτασε η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου στα Καμένα Βούρλα.

Ιδιοκτήτες και πυροσβέστες με υπεράνθρωπες προσπάθειες κατάφεραν να τιθασεύσουν τις φλόγες και να απομακρύνουν τον άμεσο κίνδυνο να καούν οι οικίες, ωστόσο συνεχώς σημειώνονταν αναζωπυρώσεις.

Η φωτιά ξεκίνησε από έκρηξη σε κολώνα της ΔΕΗ και πολύ γρήγορα, μέσα σε δευτερόλεπτα εξαπλώθηκε, αφού στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι.

Δυνάμεις της πυροσβεστικής με 14 οχήματα, με 28 πυροσβέστες, 2 πεζοπόρα τμήματα με 12 άτομα, 3 αεροσκάφη Canadair, 2 PZL, υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με επικεφαλής τον περιφερειακό διοικητή Στερεάς Νίκο Παναγιωτόπουλο ρίχθηκαν στην μάχη της κατάσβεσης.

Επίσης, την προσπάθεια βοήθησαν υδροφόρες του δήμου Καμένων Βούρλων και της περιφέρειας Στερεάς.

Μεγάλος κίνδυνος για φωτιές σε αυτές τις περιοχές

Συγκεκριμένα, ο Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, δίνει δείκτη κινδύνου 4 για:  Τους νομούς Αρκαδίας, Λακωνίας, Μεσσηνίας, Αχαΐας, Ηλείας, Αιτωλοακαρνανίας και στα νησιά Κέρκυρα, Κεφαλλονιά, Ιθάκη, Λευκάδα και Ζάκυνθο.

Υψηλός κίνδυνος (Δείκτης 3) προβλέπεται για τους νομούς: Αττικής, Εύβοιας, Βοιωτίας, Φωκίδας, Φθιώτιδας, Κορινθίας, Μαγνησίας, Πιερίας, Ημαθίας, Λάρισας, Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Ιωαννίνων, Πρέβεζας, Θεσπρωτίας, ‘Αρτας, Αργολίδας και στα νησιά Κύθηρα, Κρήτη, Χίο, Σάμο, Ικαρία και στα Δωδεκάνησα.

Με τα δεδομένα αυτά, ενισχύονται από την Δυτική Ελλάδα και την Θεσσαλία οι δυνάμεις για την πυρκαγιά στο Καταστάρι Ζακύνθου, η οποία είναι σε πλήρη εξέλιξη στην κορυφογραμμή του όρους Βραχίωνα, ώστε να τεθεί υπό έλεγχο και να μην υπάρξει κίνδυνος επέκτασης της.

Στο μέτωπο των πυρκαγιών, όπως έγινε γνωστό από το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, κατά τη διάρκεια του τελευταίου 24ώρου και συγκεκριμένα από ώρα 06:00 της 11-08-2017 έως 06:00 της 12-08-2017, εκδηλώθηκαν 46 δασικές πυρκαγιές σε όλη την επικράτεια! Από αυτές, οι περισσότερες τέθηκαν άμεσα υπό έλεγχο στο αρχικό τους στάδιο.