Για πρώτη φορά παράσταση στο Ανάκτορο της Κνωσού

Πρώτη παρουσίαση της όπερας «Μίνως»

Μια όπερα που δεν έχει ξαναπαιχτεί κι ένας αρχαιολογικός χώρος που δεν έχει ξαναδοθεί για εκδήλωση «συναντώνται» στις 28 Σεπτεμβρίου στην Κρήτη. Πρόκειται για το Ανάκτορο της Κνωσού που παραχωρείται, ίσως για πρώτη και τελευταία φορά, με σκοπό να παρουσιαστεί η όπερα «Μίνως» της Μαριέλλης Σφακιανάκη, δισέγγονης του Μίνωα Καλοκαιρινού, ο οποίος το 1878 ανακάλυψε το Ανάκτορο της Κνωσού.

Όμως, σε αντίθεση με τον ‘Αγγλο αρχαιολόγο ‘Αρθουρ Έβανς, που συνέδεσε άρρηκτα το όνομά του με την Κνωσό, ο Έλληνας ανασκαφέας έμεινε στην αφάνεια. Ευτυχώς όχι για πάντα. Με αυτό το σκεπτικό, τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου είπαν πρόσφατα «ναι» στην πραγματοποίηση της συναυλίας για λόγους καθαρά συμβολικούς: Να αποδοθεί τιμή στον Μίνωα Καλοκαιρινό, που ερεύνησε την Κνωσό, 22 χρόνια πριν από τον ‘Αρθουρ Έβανς.

«Η όπερα θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά. Στην ουσία είναι ένα ντοκιμαντέρ, καθώς βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα. Πρόκειται για την ιστορία του προπάππου μου, που πρώτος ανακάλυψε και έσκαψε στην Κνωσό» αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Σφακιανάκη, με ενθουσιασμό και συγκίνηση για τον άνθρωπο που όπως πιστεύει «επηρεάστηκε από το όνομά του και από παιδί έψαχνε να μάθει ποιος ήταν ο συνονόματός του, μυθικός βασιλιάς της Κρήτης».

Την όπερα, που θα πραγματοποιηθεί στην Κεντρική Αυλή του Ανακτόρου, θα παρουσιάσουν τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ με τη συμφωνική ορχήστρα υπό τη διεύθυνση της Ζωής Ζενιώδη, τη χορωδία σε διδασκαλία Δ. Κτιστάκη και σολίστες: Στον ρόλο του Μίνωα Καλοκαιρινού τον βαρύτονο Πέτρο Σαλάτα, στον ρόλο της Σκεύως Καλοκαιρινού τη μεσόφωνο Σοφία Καπετανάκου, στον ρόλο επιστάτη των ανασκαφών τον τενόρο Γιάννη Κάβουρα και στον ρόλο του οράματος της φανταστικής Αριάδνης την υψίφωνος Βικτώρια Μανωλίδου.

Η εκδήλωση αποτελεί συνδιοργάνωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου και της Περιφέρειας Κρήτης και πραγματοποιείται κατ’ εξαίρεση και για λόγους καθαρά συμβολικούς ώστε να τιμηθεί η μνήμη του Μ. Καλοκαιρινού.

Η είσοδος θα γίνεται μόνο με προσκλήσεις, ενώ τα άτομα που θα την παρακολουθήσουν δεν θα ξεπερνούν τα 250. Η συναυλία θα επαναληφθεί στο Κηποθέατρο Ηρακλείου στις 29 Σεπτεμβρίου.

News.gr