Δηλώσεις Προέδρου Δημοκρατίας και πολιτικής ηγεσίας για την Ημέρα της Παναγιάς και τις φωτιές

Αθήνα.- «Ο Ελληνισμός τιμά σήμερα τη μεγάλη γιορτή του Πάσχα του Καλοκαιριού, της Κοίμησης της Υπεραγίας Θεοτόκου. Της Υπερμάχου Στρατηγού, η οποία φυλάσσει πάντα υπό την σκέπη της τους Αγώνες και τις Ελπίδες για την Ελευθερία και την Ευημερία του Λαού και του Έθνους μας. Χρόνια Πολλά. Καλή δύναμη σε όλους», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκοπής Παυλόπουλος, από τη Θήβα όπου παραβρίσκεται για τις εορταστικές εκδηλώσεις για την εορτή της Παναγίας.

Και πρόσθεσε ο κ. Παυλοπουλος: «Και ιδίως σ’εκείνους που αυτή την σημαδιακή μέρα δίνουν τον μεγάλο αγώνα για να προφυλάξουν τους Ανθρώπους και το Περιβάλλον, τον δασικό πλούτο της Χώρας μας. Τους είμαστε ευγνώμονες. Και να γνωρίζουν ότι αυτό τους το αναγνωρίζει όλος ο Ελληνικός Λαός».

Αλέξης Τσίπρας

Τις ευχές του στους Ελληνες, όπου γης, για το σημερινό εορτασμό της Παναγίας, στέλνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με ανάρτηση του στο twitter, και κάνει ειδική μνεία στους άνδρες και τις γυναίκες που δίνουν μάχη με τις φλόγες, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη εκ μέρους όλων των Ελλήνων.

«Σήμερα, μέρα λαμπρή για την Ορθοδοξία, για την Ελλάδα και τους Έλληνες όπου γης, εύχομαι σε όλες και όλους χρόνια πολλά. Σε αυτούς που ξεκουράζονται, να χαίρονται τους αγαπημένους τους ανθρώπους. Και σε αυτούς που βρίσκονται στο καθήκον. Ιδιαίτερα στους άνδρες και στις γυναίκες που δίνουν τη μάχη με τις φλόγες, θέλω να επαναλάβω την ευγνωμοσύνη μας εκ μέρους όλων των Ελλήνων», γράφει ο πρωθυπουργός στην ανάρτηση του.\

Κυριάκος Μητσοτάκης

Με ενημερωτικό της σημείωμα η ΝΔ επισημαίνει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την έναρξη της περιόδου αντιμετώπισης των πυρκαγιών και σε πνεύμα συνεννόησης έχει κατ’ επανάληψη τονίσει την ανάγκη ότι πρέπει να αποτελέσει εθνική προτεραιότητα ο σωστός αντιπυρικός σχεδιασμός. Η Πειραιώς αναφέρει πως αυτή την επισήμανση ο πρόεδρος της ΝΔ την έκανε σε κάθε ευκαιρία που επισκεπτόταν πληγείσες περιοχές, χωρίς καμία αντιπολιτευτική διάθεση, αλλά ακριβώς το αντίθετο, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι ο δασικός πλούτος είναι σημαντικός για τη χώρα. «Ζητούσε, όμως, κατ’ επανάληψη από την κυβέρνηση να λάβει όλα εκείνα τα ενδεδειγμένα μέτρα προστασίας των δασών, καθώς το καλοκαίρι αναμένονταν δύσκολο. Και αυτό γιατί η πρόληψη είναι πολύ πιο σημαντική από την καταστολή», συμπληρώνει η ΝΔ.
Παράλλληλα, υπενθυμίζει ότι ο κ. Μητσοτάκης στις 18 Ιουλίου κατά την επίσκεψή του σε χωριά του Δήμου Ανατολικής Μάνης, που είχαν πληγεί από φωτιά, είχε κάνει την εξής δήλωση: «Καθώς βρισκόμαστε ακόμα στο μέσον της αντιπυρικής περιόδου, θέλω – για άλλη μια φορά – να επισημάνω ότι η πρόληψη των πυρκαγιών είναι πολύ πιο αποτελεσματική και πολύ πιο οικονομική από την αποκατάσταση εκ των υστέρων. Και να επαναλάβω, έστω και αν βρισκόμαστε στο μέσον της αντιπυρικής περιόδου, ότι ο σωστός σχεδιασμός θα πρέπει να αποτελεί απόλυτη εθνική προτεραιότητα σε μια χώρα, η οποία θα βιώνει κάθε καλοκαίρι καταστροφικές πυρκαγιές. Το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, δυστυχώς, εντείνεται. Και αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε ολοένα και πιο έντονα, ακραία φαινόμενα. Και – λυπάμαι που θα το πω – η χώρα δεν είναι επαρκώς προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του μέλλοντος. Ας κάνουμε, επιτέλους, μια φορά πράξη τα πορίσματα της Επιτροπής της Βουλής. Ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε για να υπάρχει ένας σωστός αντιπυρικός σχεδιασμός, ο οποίος πρέπει να ξεκινά στο τέλος κάθε αντιπυρικής περιόδου και όχι στην αρχή της επόμενης, έτσι ώστε να μπορούμε να προστατεύσουμε, όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά, τον εξαιρετικά πλούσιο και σπάνιο δασικό μας πλούτο».

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος

«Ο ελληνικός λαός υπήρξε και θα υπάρξει πάντοτε Ορθόδοξος. Αν κάποιος μπορούσε να δει από ψηλά τη γενικότερη εικόνα, όχι μόνο τη σημερινή, αλλά όλων των εποχών, θα έβλεπε τους Έλληνες απανταχού να προστρέχουν σε κάθε εκκλησία, σε κάθε παρεκκλήσι, σε χωριά και βουνά, να προσκυνήσουν την Παναγία», τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος από τον Ι.Ν. της “Μεγάλης” Παναγίας Θηβών, όπου προεξήρχε πολυαρχιερατικού συλλείτουργου. Επισήμανε, μάλιστα, ότι αυτό αποτελεί τη μεγαλύτερη απόδειξη πως «αυτός ο λαός υπήρξε και θα υπάρξει πάντοτε Ορθόδοξος».
Στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία, 150 χρόνια από την ίδρυση και τα εγκαίνια του ναού της “Μεγάλης” Παναγίας, συλλειτούργησαν οι μητροπολίτες Ναυπάκτου Ιερόθεος, Χαλκίδος Χρυσόστομος, Ιλίου Αθηναγόρας, Κυδωνίων Αθηναγόρας, Σουηδίας Κλεόπας, Καρπενησίου Γεώργιος, και οι επίσκοποι Ανδίδων Χριστοφόρος και Μεθώνης Κλήμης.
Τον θείο λόγο κήρυξε ο μητροπολίτης Ιλίου Αθηναγόρας, ο οποίος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα 50 χρόνια ιεροσύνης που συμπληρώνει ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος, αλλά και στην Κοίμηση της Παναγίας, η οποία δεν είναι ένα απλό γεγονός στην ανθρώπινη ιστορία.
Ακολούθησε δοξολογία παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος έλαβε από τον μητροπολίτη Θηβών Γεώργιο το ανώτατο παράσημο της Μητροπόλεως.

Εν συνεχεία, ο ποιμενάρχης Θηβών αναφέρθηκε στην ιστορία του Ιερού Ναού της “Μεγάλης” Παναγίας.\