Έφθασε και πάλι (με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ) να πληρώσουμε έναν ακόμη ΕΝΦΙΑ!

Αθήνα.- Φέτος ο φόρος για την ακίνητη περιουσία (ΕΝΦΙΑ) θα καταβληθεί σε πέντε δόσεις. Η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ θα καταβληθεί στις 29 Σεπτεμβρίου 2017 και οι υπόλοιπες τέσσερις σε ισάριθμες δόσεις στο τέλος κάθε επόμενου μήνα με τελευταία δόση στις 31 Ιανουαρίου 2018.

Σημειώνεται ότι στόχος της κυβέρνησης είναι για του χρόνου η κυβέρνηση να υπολογίσει τον ΕΝΦΙΑ με αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες ακινήτων. Το δημοσιονομικό αποτέλεσμα ωστόσο θα είναι ακριβώς το ίδιο. Συγκεκριμένα, θα πρέπει να εισπραχθούν 2,65 δισ. ευρώ, όσα αναμένεται να εισπραχθούν και φέτος.

Η αλλαγή των αντικειμενικών αξιών θα βασιστεί σε ένα σύστημα που θα αναπτύξει η ΑΑΔΕ και το οποίο θα είναι έτοιμο προς το τέλος του έτους. Αρχικά ο σχεδιασμός προέβλεπε την ολοκλήρωση της συγκεκριμένης πλατφόρμας έως το τέλος Σεπτεμβρίου. Αν το συγκεκριμένο σύστημα που στόχο έχει την παροχή πληροφόρησης για την αναπροσαρμογή των φορολογητέων αξιών των ακινήτων δεν ολοκληρωθεί στο τέλος του έτους, τότε και το 2018 ο υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ θα γίνει με τις υφιστάμενες αντικειμενικές αξίες.

Βασικός στόχος του μέτρου είναι αφενός η επίτευξη υψηλότερης φορολογικής δικαιοσύνης, αφετέρου η αλλαγή του χρόνου επιβολής του ΕΝΦΙΑ, προκειμένου να μη συμπίπτει με τον φόρο εισοδήματος. Επιδίωξη αποτελεί η εκκαθάριση ΕΝΦΙΑ να γίνεται τον Μάρτιο. Πάντως, το μόνο σίγουρο είναι ότι οι προσδοκίες των ιδιοκτητών για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ εξανεμίζονται. Οι τελευταίοι θα πρέπει να περιμένουν το 2020 και την ενεργοποίηση των αντίμετρων, εφόσον βέβαια επιτευχθεί ο στόχος για πλεόνασμα άνω του 3,5% του ΑΕΠ.

(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ και την Καθημερινή)