ο “ιός” διπλής υπηκοότητας απειλεί τον ομογενή Γερουσιαστή Νίκο Ξενοφών

Σίδνεϊ.- Ο νέος «ιός» της διπλής υπηκοότητας, που πλήττει πολιτικούς της Αυστραλίας, αλλά και εγγυμονεί σοβαρούς πολιτικούς κινδύνους για την παρούσα Κυβέρνηση του Malcolm Turnbull, μπορεί να κοστίσει την πολιτική καριέρα και του ομογενή γερουσιαστή και αρχηγού του κόμματος Nick Xenophon Team (NXT), Νίκου Ξενοφών, που μπορεί να έχει όχι μόνο δύο αλλά ακόμα και τρεις υπηκοότητες.

Όπως ο ίδιος ο γερουσιαστής και μέλος της Κυβέρνησης δήλωσε πριν από μερικές μέρες, διατηρεί αμφιβολία για το κατά πόσο η εκλογή του είναι σύμφωνη με το Άρθρο 44 του Συντάγματος καθώς δεν έχει κάποια έγγραφη δήλωση εκ μέρους της Ελληνικής πρεσβείας ή της Ύπατης Αρμοστείας της Κύπρου που να ξεκαθαρίζει ότι δεν είναι Έλληνας ή Κύπριος πολίτης, έστω και αν απέστειλε επιστολή στις δύο διπλωματικές υπηρεσίες προκειμένου να ξεκαθαρίσει το θέμα.

Έγινε γνωστό, όμως, ότι ο κυπριακής καταγωγής πατέρας του Νίκου Ξενοφώντα, πήγε στην Αυστραλία το 1951 ως Βρετανός υπήκοος γεγονός που δεν αποκλείει ο ομογενής πολιτικός εκτός από την αυστραλιανή και, πιθανότατα, ελληνική ιθαγένεια να έχει και την βρετανική. O Θεόδωρος Ξενοφού, ο πατέρας του Νίκου Ξενοφώντα, γεννήθηκε στην Κύπρο, αλλά επειδή έως το 1960 η Κύπρος ήταν βρετανική αποικία, ο κ. Ξενοφού είχε βρετανική υπηκοότητα.

Μάλιστα, οι πιθανότητες ο Ξενοφών να έχει την βρετανική υπηκοότητα είναι πολύ περισσότερες καθώς, όπως και στην περίπτωση της γερουσιαστή Nash, η βρετανική υπηκοότητα χορηγείται αυτόματα στα παιδιά των Βρετανών υπηκόων ακόμα και αν αυτά δεν έχουν γεννηθεί στη Βρετανία.

Ο Ξενοφών ανέφερε, επίσης, ότι έχει ξεκινήσει διαδικασία προκειμένου να διαπιστώσει αν έχει την βρετανική ιθαγένεια και ότι πιστεύει πως θα πληροφορηθεί αν αυτό ισχύει ή όχι στις αρχές της εβδομάδας.

 

Με στοιχεία από neoskosmos.com