Το ΣτΕ παγώνει τη διαδικασία κρατικοποίησης του ΟΑΣΘ

Αθήνα.-Σύμφωνα με το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, διατάσσεται να μην κινηθεί η διαδικασία εκκαθάρισης μέχρι την εκδίκαση της αίτησης αναστολής τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

Παγώνει προσωρινά η εκκαθαριση του ΟΑΣΘ (Οργανισμός Αστικές Συγκοινωνίες Θεσσαλονίκης) με προσωρινή διαταγή του Συμβουλίου της Επικρατείας. Σύμφωνα με το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, διατάσσεται να μην κινηθεί η διαδικασία εκκαθάρισης μέχρι την εκδίκαση της αίτησης αναστολής, η οποία έχει προσδιοριστεί εντός του Σεπτεμβρίου, ενω η αίτηση ακύρωσης της όλης διαδικασίας έχει προσδιορισθεί για τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

«Διατάσσουμε ως προσωρινό μέτρο για την αποτελεσματική προσωρινή διαδικασία των αιτούντων να μην κινηθεί η κατά το άρθρο 25 παρ.1 του ν. 4482/2017 διαδικασία μέχρι την έκδοση της απόφασης επί της εκκρεμούς αιτήσεως αναστολής» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην προσωρινή διαταγή.

Στο ΣτΕ έχει προσφύγει η προηγούμενη διοίκηση του φορέα, αναφέροντας ότι δεν έχει ανατεθεί όπως θα έπρεπε η αποτίμηση της άξιας της επιχείρησης σε ελεγκτική εταιρεία με διεθνή διαγωνισμό, ενώ παράλληλα δεν υπάρχει έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Απαντώντας σε σχετική κοινοβουλευτική ερώτηση ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Χρηστός Σπίρτζης δεν προσδιόρισε πόσο ακριβώς θα κοστίσει η εξυγίανση του ΟΑΣΘ και η επανακρατικοποίησή του.

“Νέο ‘θεσμικό εμπόδιο’ στα κυβερνητικά σχέδια! Αυτοί δεν μας είχαν πει ότι ‘θα μας πεθάνουν στη νομιμότητα”; σχολίασε μέσω Twitter το πρώην στέλεχος του ΔΝΤ οικονομολόγος Μιράντα Ξαφά. 

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ

«Δεν αναστέλλεται καμία διαδικασία εκκαθάρισης» στον ΟΑΣΘ, υποστηρίζει το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών σε ανακοίνωσή του, με αφορμή σημερινή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το συγκεκριμένο θέμα, και απαντώντας παράλληλα σε δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για «φιάσκο της κυβέρνησης».

Μάλιστα το υπουργείο στην ανακοίνωσή του κάνει λόγο για «ΜΜΕ της Νέας Δημοκρατίας» που έσπευσαν να παρερμηνεύσουν την απόφαση, αλλά, όπως επισημαίνει «η σημερινή απόφαση συντρίβει ολοκληρωτικά τον ρουσφετολογικό ΟΑΣΘ».