Το μετάλλιο «Εξαίρετης Προσφοράς» σε έξι Κύπριους ομογενείς

Λευκωσία.- Με το μετάλλιο «Εξαίρετης Προσφοράς» βράβευσε χθες (22 Αυγούστου 2017) ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης έξι προσωπικότητες της κυπριακής ομογένειας για την προσφορά τους στην προώθηση των δικαίων του κυπριακού λαού.

Τιμώντας τους Νίκο Μούγιαρη, Αντώνη Γερολέμου, Ανδρέα Καραολή, Κώστα Νικολάου, Γιώργο Λαζαρή και Τάσο Ζαμπά, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι η πατρίδα τους οφείλει πολλά και η σημερινή τιμή δεν αποτελεί παρά ένα μικρό αντίδωρο για την προσφορά τους.

οι βραβευθέντες με τον Πρόεδρο Δημοκρατίας της Κύπρου.

Μιλώντας το απόγευμα στο Προεδρικό Μέγαρο, κατά τη δεξίωση προς τιμή των συνέδρων της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπριών (ΠΟΜΑΚ), της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) και της Νεολαίας της ΠΟΜΑΚ (ΝΕΠΟΜΑΚ), ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έκανε λόγο για «πράξη σεβασμού και υποχρέωσης της Πολιτείας έναντι πολιτών της, οι οποίοι πρόσφεραν και προσφέρουν ανιδιοτελώς και χωρίς υπολογισμούς».

«Τιμούμε απόψε έξι από τους εκλεκτούς συμπατριώτες μας οι οποίοι έδρασαν και δρουν σε σημαντικά κέντρα λήψης αποφάσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο, στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, στη Νότιο Αφρική και στην Αυστραλία, χώρες με τις οποίες η Κυπριακή Δημοκρατία διατηρεί εξαίρετες σχέσεις» είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Συνέχισε, λέγοντας ότι οι τιμώμενοι συνέβαλαν τα μέγιστα στη διαμόρφωση του αποτελεσματικού οργανωμένου δικτύου στις χώρες διαβίωσης τους, στο οποίο, όπως είπε, απευθυνόμαστε κάθε φορά που η ανάγκη μας ωθεί να αναζητήσουμε στήριξη για κάποιο δίκαιο αίτημα μας.

«Η Κύπρος έχει τεράστιες δυνατότητες και διαθέτει δημιουργικούς ανθρώπους που, όπως έχουν αποδείξει οι εξαίρετοι συμπατριώτες μας που σήμερα τιμούμε, διαπρέπουν παντού, όπου κι αν βρεθούν, σε ολόκληρη την οικουμένη» ανέφερε.

Απευθυνόμενους ευρύτερα στους Απόδημους, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «έχετε καταστήσει τον εαυτό σας ένα διαρκή πρέσβη του εθνικού μας προβλήματος, της γλώσσας, του πολιτισμού και των παραδόσεων μας» ενώ «μεταφέρετε ως τίτλο τιμής την κυπριακή σας καταγωγή και το ήθος που αυτό ο τίτλος περικλείει».

Λαμβάνοντας νωρίτερα το λόγο, ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων Φώτης Φωτίου είπε ότι «τιμούμε σήμερα έξι καταξιωμένους απόδημους συμπατριώτες μας», στα πλαίσια του θεσμού που καθιερώθηκε τα τελευταία δύο χρόνια για την απόδοση τιμής μέσω της απονομής από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας του μεταλλίου «Εξαίρετης Προσφοράς» σε σημαντικές προσωπικότητες.

Τα άτομα αυτά, μέσα από την προσωπική και πολυετή δράση τους στο εξωτερικό έχουν εργαστεί ακούραστα με επιμονή και αποφασιστικότητα για την προάσπιση των δικαίων του Κυπριακού Ελληνισμού και έχουν προσφέρει τα μέγιστα στα παροικιακά δρώμενα, είπε ο κ. Φωτίου.

Σημαντικοί παράγοντες για την επιβράβευσή τους είναι η δράση τους στην ανάδειξη του εθνικού προβλήματος και η ανιδιοτελής προσφορά τους στον αγώνα για την επίλυσή του, κατέληξε.

Μιλώντας εκ μέρους των βραβευθέντων, ο Νίκος Μούγιαρης ευχαρίστησε για την τιμή που, όπως είπε, ανήκει σε όλους τους Απόδημους, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον Πρόεδρο της ΠΣΕΚΑ Φίλιπ Κρίστοφερ και τη συνεισφορά του για την Κύπρο και την Ελλάδα.

Αγωνιστήκαμε και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για μια Κύπρο ελεύθερη και ανεξάρτητη, είπε ο κ. Μούγιαρης, ενώ πρόσθεσε ότι πρέπει να δουλέψουμε όλοι μαζί, «αριστεροί, δεξιοί, κεντρώοι και ανεξάρτητοι, για το καλό της πατρίδας και του λαού της».

«Η αγάπη για την πατρίδα είναι τρόπος ζωής» είπε ο κ. Μουγιάρης και κάλεσε τους έχοντες να βοηθήσουν οικονομικά στις προσπάθειες των αποδήμων. Έφερε ως παράδειγμα τις εβραϊκές οργανώσεις στο εξωτερικό και είπε ότι «χρειάζονται χρήματα για να οργανωθούμε επαγγελματικά στην Αμερική, στο Λονδίνο, στις Βρυξέλλες και αλλού» για την άσκηση επιρροής στα κέντρα λήψης αποφάσεων.

Παρόντες στη δεξίωση ήταν επίσης εκπρόσωποι της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας, βουλευτές και κρατικοί αξιωματούχοι.

Προηγήθηκε ενημέρωση του Κεντρικού Συμβουλίου των Αποδήμων από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και κατάθεση στεφάνων στον ανδριάντα του πρώτου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Αρχιεπισκόπου Μακαρίου ΙΙΙ, στο προαύλιο του Προεδρικού Μεγάρου.

Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ