Με Αλεξάντερ Πέιν ανοίγει το 74ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας

Με το “Downsizing”, το επιστημονικής φαντασίας κωμικό δράμα του Αλεξάντερ Πέιν, ανοίγει την Τετάρτη το 74ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, που φέτος φιλοξενεί πολυαναμενόμενες ταινίες γνωστών δημιουργών όπως των Ντάρεν Αρονόφσκι, Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο, Τζορτζ Κλούνεϊ και Αμπντελατίφ Κεσίς, καθώς και λαμπερές συμμετοχές στο δεκαήμερο πρόγραμμα του.

Από ελληνικής πλευράς, παγκόσμια πρεμιέρα στην 74η Μόστρα θα κάνει η «8η Ήπειρος», η τρίτη μικρού μήκους ταινία του Γιώργου Ζώη που θα προβληθεί στις ειδικές προβολές του τμήματος των «Οριζόντων» (“Orizzonti”). Μάλιστα, ο έλληνας σκηνοθέτης έχει διπλή παρουσία στη φετινή διοργάνωση, καθώς είναι και μέλος της κριτικής επιτροπής “Lion of the Future” που θα βραβεύσει την καλύτερη ταινία πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη από όλα τα διαγωνιστικά προγράμματα.

Στο ίδιο τμήμα (“Orizzonti”), το ελληνικό ενδιαφέρον έλκει και μια ακόμη μικρού μήκους ταινία: το “Astrometal” του Ευθύμη Κόζεμουντ Σανίδη, με τους Μιχάλη Σαράντη, Θάλεια Παπακώστα και Γιάννη Νιάρρο. Στο διαγωνιστικό τμήμα “Lion of the future” παγκόσμια πρεμιέρα θα κάνει και το “The Gulf”, η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Εμρέ Γιεκσάν, που είναι μια συμπαραγωγή Τουρκίας, Γερμανίας και Ελλάδας.

Τον Χρυσό Λέοντα, το μεγάλο βραβείο της διοργάνωσης, διεκδικούν συνολικά 21 ταινίες. Ανάμεσα τους βρίσκονται το «mother!»- το ψυχολογικό θρίλερ του Ντάρεν Αρονόφσκι με τους Τζένιφερ Λόρενς, Χαβιέ Μπαρδέμ και Μισέλ Φάιφερ, η μαύρη κωμωδία του Τζορτζ Κλούνεϊ “Suburbicon” σε σενάριο των αδερφών Κοέν, το “The Shape of Water” του Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο (μια ρομαντική monster movie στη Νέα Υόρκη του Ψυχρού Πολέμου), το “Downsizing” του Ελληνοαμερικανού Αλεξάντερ Πέιν που θ’ ανοίξει και την 74η Μόστρα, αλλά και το “Three Billboards Outside Ebbing, Missouri” του Μάρτιν ΜακΝτόνα, με την ήδη φαβορί για βραβείο ερμηνείας, Φράνσις Μακ Ντόρμαντ.

Στο επίσημο διαγωνιστικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ συναντάμε ακόμη, το “Mektoub, My Love: Canto Uno” – την πρώτη ταινία του Αμπντελατίφ Κεσίς μετά τη «Ζωή της Αντέλ», το αγγλόφωνο ντεμπούτο του Πάολο Βίρτζι με την Eλεν Μίρεν και τον Ντόναλντ Σάδερλαντ με τίτλο “The Leisure Seeker”, το “Lean on Pete” του Αντριου Χέι, το «Hannah» του Αντρέα Παλαόρο με τη Σαρλότ Ράμπλινγκ, και το “Ex Libris – The New York Public Library”, το τρίωρο ντοκιμαντέρ του Φρέντερικ Γουάιζμαν για τη Βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης.

Στο επίσημο διαγωνιστικό της Βενετίας θα κάνει την πρεμιέρα του και το “Human Flow”, το νέο ντοκιμαντέρ του Κινέζου ακτιβιστή καλλιτέχνη Αϊ Γουέι Γουέι για την παγκόσμια προσφυγική κρίση, έτσι όπως την αποτύπωσε ο φακός του σε 23 χώρες κατά τη διάρκεια ενός έτους.

Στο «εκτός συναγωνισμού» τμήμα του φεστιβάλ, συμμετέχουν με ταινίες τους οι: Στίβεν Φρίαρς (με το “Victoria & Abdul”, το οποίο τοποθετεί ξανά την Τζούντι Ντεντς στον ρόλο της βασίλισσας Βικτώρια της Αγγλίας είκοσι χρόνια μετά το “Mrs. Brown”), Τακέσι Κιτάνο (“Outrage Coda”), Έιμπελ Φεράρα (“Piazza Vittorio”), Τζέιμς Τόμπακ («Η ιδιωτική ζωή μιας διάσημης γυναίκας»), Γουίλιαμ Φρίντκιν («Ο διάβολος και ο πατήρ Αμόρθ»), και ο διάσημος ντοκιμαντερίστας Έρολ Μόρις (“Gates Of Heaven”, “The Thin Blue Line”, “The Fog Of War”, “Fast, Cheap & Out of Control”) με την 400 λεπτών τηλεοπτική σειρά, “Wormwood”.

το 74ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας θα βραβεύσει Με τιμητικό Χρυσό Λέοντα για το σύνολο της καριέρας τους, τον Ρόμπερτ Ρέντφορντ και την Τζέιν Φόντα. Η απονομή θα πραγματοποιηθεί την 1η Σεπτεμβρίου στο Palazzo del Cinema, ενώ θα ακολουθήσει σε παγκόσμια πρώτη η προβολή της νέας τους ταινίας, “Our souls at night”, σε σκηνοθεσία Ριτές Μπάτρα που είναι παραγωγή του Netflix. O Mάικλ Τζάκσον θα είναι, επίσης, ένα από τα «πρόσωπα» της φετινής διοργάνωσης, αφού θα προβληθεί μια αναπαραγωγή σε 3D του «Θρίλερ» καθώς και ένα ντοκιμαντέρ του Τζέρι Κράμερ με τα παρασκήνια από τη δημιουργία του άλμπουμ, με αφορμή τη συμπλήρωση 35 χρόνων από την κυκλοφορία του.

in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ