Απογοήτευσε τους απανταχού Έλληνες η Εθνική Ελλάδος Μπάσκετ

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Η απόδοση της Εθνικής Ομάδας Μπάσκετ, στα μέχρι σήμερα παιχνίδια της ήταν απογοητευτική, μιλώντας από την πλευρά του θεατή. Όχι γιατί ηττηθήκαμε σε τρείς αγώνες. Αλλά γιατί, ακόμη και στην μοναδική ομάδα που μέχρι σήμερα κερδίσαμε (Ισλανδία) η απόδοσή μας ήταν επιεικώς απαράδεκτη.

Η Εθνική Ομάδα πήγε στην Φινλανδία εντελώς απροετοίμαστη. Αυτό έδειξε το αγωνιστικό της πρόσωπο. Δεν υπήρχε συντονισμός. Δεν υπήρχε Σχέδιο. Δεν υπήρχε καλή φυσική κατάσταση. Δεν υπήρχε πάθος.

Άστοχοι στα σουτ, ακόμη και κάτω από τη μπασκέτα. Εξοργιστικά άστοχοι στα τρίποντα, με εξαίρεση το τελευταίο παιχνίδι με την Φινλανδία, όπου πιάσαμε «46%»! Αλλά στα δίποντα, όμως, στο ίδιο παιχνίδι, πέσαμε κάτω από το 30% σε ευστοχία! Στα αμυντικά ριμπάουτ ναυάγιο, στα επιθετικά “λίγοι”.  Έτσι, όμως, δεν κερδίζεις ούτε την κάτω Ράχη… Όχι ομάδες του Ευρωμπάσκετ…

Σε επίπεδο σχέσεων, μιλάμε για το μπάχαλο! Ο ένας παίκτης τα έριχνε στον άλλο. Στα αποδυτήρια υπήρχε εκνευρισμός, αντιπαλότητα, ακόμη και έχθρα! Η κατάσταση αυτή αφήνει πολλούς εκτεθειμένους. Και πρώτη την ΕΟΚ! Και, ύστερα, το τιμ των προπονητών!

Και το ερώτημα είναι, φταίνε μόνον αυτοί; Μήπως φταίει και η απουσία του Γιάννη Ατεντοκούνμπο; Είναι αλήθεια δύο πράγματα:

  1. Ότι ο τραυματισμός του της τελευταίας ώρας με τα παίζει δεν παίζει καθυστέρησαν όλο το προπονητικό πρόγραμμα. Σε παίκτες της αξίας του Γιάννη στηρίζεις τη ραχοκοκαλιά της ομάδας. Η αιφνίδια απουσία του ανέτρεψε όλον τον προγραμματισμό. Δεν φταίει ο παίκτης για τον τραυματισμό του. Ίσως, όμως,  η τελική απόφαση να μην συμμετάσχει στο Ευρωμπάσκετ να ήταν «αυστηρά προστατευτική», μια και η ομάδα του δεν ήθελε να διακινδυνεύσει τον παίκτη-κόσμημα στη βιτρίνα της.
  2. Πόσο τυχαίο μπορεί να είναι, άλλωστε, και το γεγονός ότι οι περισσότεροι μπασκετμπολίστες που αγωνίζονται στο NBA, δεν έλαβαν μέρος στους αγώνες της Φινλανδίας; Τους κράτησαν οι ομάδες τους να ξεκουραστούν…

Όπως και να έχει, δεν είναι βέβαιο ότι ο Γιάννης θα μπορούσε να κερδίσει μόνος του τούς αντιπάλους της συνθηκολογημένης εθνικής μας.

Βέβαια θα πει κάποιος «βιάστηκες να κάνεις κριτική». Βιάστηκα, γιατί; Επειδή παίζουμε αύριο (σήμερα) «το τελευταίο μας χαρτί» με την Πολωνία; Και,αν,  ακόμη, γίνει το θαύμα και κερδίσουμε –μόνο με ένα θαύμα θα είναι αυτό πιθανό να συμβεί- τι έγινε; Η ομάδα αυτή θα χάσει στο επόμενο παιχνίδι με την  πρώτη του Β’ Ομίλου!

Η ήττα από την Σλοβενία μας αφαίρεσε την πρώτη και τη δεύτερη θέση. Η ήττα από την Φινλανδία μας έβγαλε και από την Τρίτη. Απομένει η Τέταρτη. Εάν την πιάσουμε, μπαίνουμε στους 16, στον Β’ Όμιλο, που αγωνίζονται οι Ιταλία, Γερμανία, Γεωργία, Λιθουανία, Ουκρανία και Ισραήλ. Εάν η Εθνική τερματίσει τέταρτη, θα αγωνιστεί με τον πρώτο του Ομίλου, το νικητή του αγώνα Λιθουανίας-Γερμανίας! Επομένως, αυτή η Εθνική, αν δεν μεταμορφωθεί, δεν έχει καμία ελπίδα για να προχωρήσει…

Δυστυχώς, η διαφημιζόμενη λόγω ΔΕΘ …αλλαγή σελίδας στην οικονομία της Ελλάδος, δεν σηματοδότησε και καλύτερες μέρες για την Εθνική στο Μπάσκετ (και με την ευκαιρία, μήτε και στο Ποδόσφαιρο).  Μάλλον ούτε και για την ίδια την Ελλάδα, γενικότερα.

Αλλά ας μην μεμψιμοιρούμε. Ας περιμένουμε και την αυριανή (σημερινή) μέρα ώστε να έχουμε το τελικό αποτέλεσμα της προσπάθειας. Μιας προσπάθειας που ήταν πλούσια σε λόγους και φτωχή σε αγωνιστικό αποτέλεσμα.

Υπάρχουν φορές που μεγάλες ομάδες σημειώνουν ακόμη και αισθητή, κάποιες φορές, κάμψη. Αλλά δεν  παρουσιάζουν εικόνα πλήρους αποδιοργάνωσης. Και η χθεσινή εικόνα της Εθνικής μας παρέπεμπε σε γενική διάλυση.

Και πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες.

Για την ιστορία,

Τελευταία αγωνιστική:

  • 14:45 Σλοβενία-Γαλλία
  • 17:30 Ελλάδα-Πολωνία
  • 20:45 Φινλανδία-Ισλανδία

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

  1. Σλοβενία 8
  2. Φινλανδία 7
  3. Γαλλία 7
  4. Πολωνία 5
  5. Ελλάδα 5
  6. Ισλανδία 4