Τι ρώτησαν τον κ. Τσίπρα οι Γάλλοι επιχειρηματίες

Αθήνα.- «Είμαστε ανοιχτοί για επενδύσεις» διαμήνυσε η ελληνική πλευρά. «Εμείς είμασταν μαζί σας στις δύσκολες στιγμές», ήταν η απάντηση της γαλλικής πλευράς που μπορεί να εκληφθεί και ως υπονοούμενο για τη συνέχεια.

Αυτό ήταν το κλίμα που επικράτησε στο σημερινό ελληνογαλλικό επιχειρηματικό φόρουμ στο ίδρυμα Νιάρχος παρουσία του Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν, του Ελληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και περίπου 100 εκπροσώπων από γαλλικούς και επιχειρηματικούς ομίλους.

Την παράσταση έκλεψε ο πρόεδρος της Total κ. Patrick Pouyanne ο οποίος διαμαρτυρήθηκε για την καθυστέρηση που παρατηρείται στην ενεργοποίηση της σύμβασης για έρευνες υδρογονανθράκων στο οικόπεδο 2 στην Κέρκυρα από την κοινοπραξία Total, Edison και Ελληνικά Πετρέλαια. Για να κυρωθεί η σύμβαση από τη Βουλή χρειάζεται πρώτα η έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο το οποίο όμως έχει θέσει ορισμένες παρατηρήσεις που καθυστερούν σημαντικά όλη τη διαδικασία.

Ο ισχυρός άντρας της Total ρώτησε τον Ελληνα πρωθυπουργό αν οι έρευνες για υδρογονάνθρακες θα επεκταθούν εκτός από το Ιόνιο και νότια της Κρήτης που είναι σήμερα και σε άλλες περιοχές εννοώντας το Αιγαίο με τον Πρωθυπουργό να του απαντά πως πρέπει να γίνονται προσεχτικά βήματα αφού έχουμε και «ευέξαπτους γείτονες». Υπενθυμίζεται πως η Total μαζι με την Exxon Mobil και τα Ελληνικά Πετρέλαια θα υποβάλει προσφορά για έρευνες υδρογονανθράκων στα οικόπεδα νότια της Κρήτης.

O κ. ο Jean Louis Chaussade, διευθύνων της SUEZ επανέλαβε με δηλώσεις του το ενδιαφέρον της εταιρείας του να συμμετάσχει σε διαγωνισμούς για την απόκτηση ποσοστού σε ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ διευκρινίζοντας πως τους ενδιαφέρει η διαχείριση των εταιρειών καθώς εκτιμά πως σε αυτό τον τομέα θα μπορούσαν με την τεχνογνωσία τους να βοηθήσουν τις δύο ελληνικές επιχειρήσεις.

Γενικότερα από τις συζητήσεις και τις συναντήσεις μεταξύ Ελλήνων και Γάλλων επιχειρηματιών, ενδεχομένως να προκύψουν στο μέλλον κάποια deals καθώς ποτέ από τέτοιου είδους forum δεν προκύπτουν άμεσα αποτελέσματα.

Χρειάζεται προπαρασκευή όπως συνέβη με το μνημόνιο συνεργασίας για την ίδρυση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας που υπέγραψε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου και ο διευθύνων σύμβουλος της Γαλλικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, κ. Nicolas Dufourq.

Ο κ. Dufourq μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Αλέξη Χαρίτση ολοκλήρωσαν και τη συμφωνία για συμμετοχή της τράπεζας στο Ταμείο Συμμετοχών EquiFund, με 30 εκατ. ευρώ.

Επίσης, όπως έγραψε νωρίς το πρωι το vima.gr υπεγράφη συμφωνία μεταξύ της ΔΕΗ και της γαλλικής ENGIE για τη σύσταση joint venture, το οποίο θα έχει ως αντικείμενο κοινές πρωτοβουλίες, στον ευρύτερο χώρο των Βαλκανίων, σε ό,τι αφορά στην ενέργεια.

Παράλληλα, οι δύο εταιρίες θα προχωρήσουν στη λειτουργία αιολικού πάρκου στην Κρήτη.
Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΌΣ

“Σήμερα με βεβαιότητα μπορούμε να πούμε ότι η χώρα γυρίζει σελίδα” τόνισε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος όπου με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόνσυναντώνται με Έλληνες και Γάλλους επιχειρηματίες.

“Αυτή η νέα εποχή μας καλεί να σχεδιάσουμε ένα μέλλον πιο δημιουργικό που δεν θα έχει τις στρεβλώσεις του παρελθόντος” πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος είπε ότι συμβολίζει την επιστροφή της Ελλάδας και της ελληνικής οικονομίας στην κανονικότητα γιατί αυτός ο υπέροχος χώρος που στεγάζει την Εθνική Λυρική Σκηνή και την Εθνική Βιβλιοθήκη δημιουργήθηκε στα χρόνια της κρίσης. Παράλληλα, επεσήμανε ότι αποτελεί ένα εξαιρετικά θετικό παράδειγμα για την αρμονική συνεργασία του ιδιωτικού με τον δημόσιο τομέα, επίσης ότι μπορούν να πραγματοποιούνται μεγάλα έργα στον τόπο και να τελειώνουν στην ώρα τους και να αξιοποιούνται με τον καλύτερο για την κοινωνία τρόπο.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει καταφέρει να μειωθεί στο 21,2% η ανεργία, όμως παραμένει ποσοστό μη αποδεκτό για μια χώρα στην Ευρώπη και την Ευρωζώνη. Έθεσε ως πρώτο στόχο την αντιμετώπιση του braind drain και όπως είπε αυτό θα γίνει μέσα από την αλλαγή του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, τις επενδύσεις, την ολοκλήρωση αυτού του τρίτου προγράμματος ώστε «να είναι το τελευταίο και η Ελλάδα να μπορεί να δανείζεται από τις αγορές χρήματος».

«Μπροστά σε αυτόν τον στόχο πήραμε δύσκολες αποφάσεις, με πολιτικό κόστος, αλλά εμπνεόμενοι από την ελληνική μυθολογία όπως ο Οδυσσέας έκλεισε τα αυτιά του στις σειρήνες, έτσι και εμείς προχωρούμε με αποφασιστικότητα για να βγάλουμε την Ελλάδα από την κρίση”, υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για την προσπάθεια δημιουργίας φιλικού επενδυτικού περιβάλλοντος και τόνισε ότι «σε αυτή την κατεύθυνση είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε σε τομές», και είπε ότι θέλει να ακούσει τους επιχειρηματίες και να του απαντήσουν δύο βασικά ερωτήματα: Όσοι ήδη επενδύουν στην Ελλάδα, ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και όσοι δεν έχουν επενδύσει ακόμα, ποιος είναι ο λόγος που τους κάνει να είναι επιφυλακτικοί.
Σημείωσε ότι η προσέλκυση επενδύσεων είναι ένας από τους σημαντικότερους στόχους της κυβέρνησης στην προσπάθεια να βγει οριστικά από τα προγράμματα επιτροπείας τον Αύγουστο του 2018. Ε ότι προσωπικά θα είναι επικεφαλής μιας task force που θα είναι σε θέση, αν καθίσταται ανάγκη, να εξετάζει τις σημαντικές επενδύσεις και να διευκολύνει, όπως μπορεί, την προσπάθεια να υπάρξει μια ισχυρή επενδυτική δραστηριότητα που θα δώσει ισχυρή ώθηση στην ελληνική οικονομία για να ξεπεράσουμε την κρίση.

“Η Ελλάδα είναι μια πραγματική ευκαιρία, μετά από μια τόσο μεγάλη μεταρρυθμιστική προσπάθεια”, είπε, τονίζοντας ότι δεν έχει υπάρξει σε άλλη χώρα στην Ευρώπη τόσο μεγάλη μεταρρυθμιστική προσπάθεια σε τόσο μικρό διάστημα.

“Σας καλώ να δείτε την Ελλάδα ως έναν εξαιρετικά σημαντικό ελκυστικό επενδυτικό προορισμό, και γι΄ αυτή σας την επιλογή δεν θα μετανιώσετε” κατέληξε ο Πρωθυπουργός απευθυνόμενος σε Γάλλους επιχειρηματίες.

in.gr/enikos.gr