Η κυβέρνηση πιστεύει ότι η Eldorado θα δεχτεί τη διαιτησία

Αθήνα.- Την πεποίθηση ότι η Eldorado Gold δεν θα υλοποιήσει τις προειδοποιήσεις της και τελικά θα αποδεχτεί τη θεσμική διαδικασία της διαιτησίας εξέφρασε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης.

Ο υπουργός χαρακτήρισε «άνευ περιεχομένου» και πυροτέχνημα τις προειδοποιήσεις της καναδικής εταιρείας. Την κατηγόρησε ότι προσπαθεί να κάνει πολιτική ενώ γνώριζε ότι θα λάβει προσωρινή άδεια για τη μονάδα της Ολυμπιάδας έως τις 15 Σεπτεμβρίου.

Αντίθετα, είπε, οι Σκουριές και η μεταλλουργεία έχουν εκκρεμότητες που πρέπει να οδηγηθούν στη διαιτησία.

Σημειώνεται πάντως ότι κορυφαία στελέχη της Eldorado έχουν κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι επί μήνες δεν τους ενημερώνει επισήμως για τη διαιτησία, υπενθυμίζοντας μάλιστα ότι πρόκειται για διαδικασία που στη χώρα μας απαιτεί τουλάχιστον ένα έτος για να ολοκληρωθεί.

Ο κ. Σταθάκης επαναβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να διαπραγματευτεί με την Eldorado έξω από τη διαδικασία της διαιτησίας, για την οποία διαβεβαίωσε ότι θα αρχίσει αυτή την εβδομάδα.

«Είμαστε μία ευρωπαϊκή, συντεταγμένη χώρα, με συνέχεια» και η κυβέρνηση οφείλει να ακολουθεί τους νόμους, άσχετα με την άποψη που έχει ο εκάστοτε υπουργός ή ο εκάστοτε επενδυτής, τόνισε.

Ο κ. Σταθάκης εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η υπόθεση της Eldorado δεν θα πλήξει το «φιλο-επενδυτικό κλίμα» για την Ελλάδα, παραθέτοντας την πρόοδο που υπάρχει στην επένδυση της Total για τους υδρογονάνθρακες.

Νωρίτερα πάντως, σε μία προσπάθεια να αντιστραφεί το αρνητικό κλίμα που είχε δημιουργηθεί από χθεσινά δημοσιεύματα του ξένου Τύπου, στελέχη του υπουργείου Περιβάλλοντος ενημέρωσαν ξένους ανταποκριτές για τις θέσεις της κυβέρνησης.

Ο κ. Σταθάκης άφησε εκ νέου αιχμές για την όλη στάση της Eldorado, λέγοντας ότι δεν δυνατόν μία εταιρεία να ζητά συναντήσεις με τον πρωθυπουργό ή να πιέζει μία δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση.

Απέφυγε ωστόσο να επιρρίψει ευθύνες στη Νέα Δημοκρατία για τις ενέργειες της Eldorado, όπως έπραξε χθες το Μέγαρο Μαξίμου. Απέφυγε επίσης να σχολιάσει τη δήλωση του κυβερνητικού συμβούλου Νίκου Καρανίκα, ο οποίος έγραψε στο Facebook ότι η εταιρεία μπορεί να πάει «στα τσακίδια».

Πηγή: Skai.gr