Στάθης Καραντώνης στην ΡΗΡ: Επαγρύπνηση και αφύπνιση χρειάζεται η Ομογένεια

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΧΡΗΣΤΟ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Για την οργανωτική προσπάθεια που καταβάλλεται η Ομογένεια των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής να αποκτήσει μία ενιαία εκπροσώπηση, μίλησε τηλεφωνικά στην Panhellenic Post, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Φιλαδέλφειας και Μείζονος Ντελαγουέαρ, κ. Στάθης Καραντώνης (Stathis Karadonis).

Αφού μιλήσαμε για τον Τυφώνα Ίρμα, που έπληξε τις ΗΠΑ καταλείποντας νεκρούς και καταστροφές, επικεντρωθήκαμε σ΄ αυτό που ήταν και η αφορμή για τη συνέντευξη: Στην συνάντηση του Σαββάτου, 9 Σεπτεμβρίου, στην Νέα Υόρκη, και στην οποία έλαβαν μέρος Ομοσπονδίες, Επιστημονικές και Επαγγελματικές Ενώσεις, Νεολαίοι και Εθνικοτοπικές.

«Είναι μία Κίνηση που την ξεκινήσαμε πριν από δυόμιση χρόνια.  Μπροστάρηδες στην Κίνηση αυτή μπήκαμε οι Ομοσπονδίες  της Νέας Υόρκης, της Βοστώνης και της Φιλαδέλφειας. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι μια τριτοβάθμια οργάνωση, μια συνομοσπονδία όλων των Ομοσπονδιών. Για να προσπαθεί να συντονίσει κάποιες ενέργειες που γίνονται προς όφελος φυσικά της ελληνικής παροικίας».

Το επόμενο ερώτημα αφορούσε στο εάν η κίνηση αυτή –Κίνηση την αποκάλεσε-  βρίσκει ανταπόκριση στις τάξεις της ομογένειας.

«Το Σάββατο το μεσημέρι, που είχαμε τη συνάντηση με τις άλλες Ομοσπονδίες. Είχαμε συμμετοχή στο 90%. Προφανώςθα γίνει και 100%. Επιγραμματικά να το πω, ήτανε 19 από τις 22 Ομοσπονδίες, παρούσες στη συνάντηση. Οι άλλες τρεις δηλώσανε αδυναμία να παραβρεθούν τη συγκεκριμένη ημέρα και ώρα, αλλά δηλώσανε την προθυμία τους στην επόμενη συνάντηση να παραβρεθούν και αυτές».

Θελήσαμε να μάθουμε  ποιος είναι ο ρόλος της HECA (Hellenic Congress of America- 2016) στην ιστορία αυτή.

«Το Hellenic Congress of America ήταν ο προθάλαμος όσον αφορά τη σύσταση της καινούργιας Ομοσπονδίας, οργάνωσης. Δηλαδή όλη η δουλειά που κάνανε τα παιδιά από το Hellenic Congress, θα την πιστωθεί η καινούργια οργάνωση».

Ρωτήσαμε εάν έχει αποφασιστεί το όνομα της νέας Τριτοβάθμιας Οργάνωσης. «Το πιο πιθανό είναι να διατηρήσουμε αυτό το όνομα. Δεν υπάρχει κάποιος λόγος αφανής ή προφανής για να το αλλάξουμε. Αυτοί οι άνθρωποι που ξεκινήσανε το Hellenic Congress ήτανε και είναι φυσικά κάποια αξιόλογα άτομα που προσπαθήσανε με ανιδιοτέλεια για κάποιο καλό σκοπό. Επομένως μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι, ως Hellenic Congress of America».

Χρονοδιάγραμμα

Όλα είναι συνάρτηση του χωροχρόνου. Ρωτήσαμε, λοιπόν, πως διαμορφώνεται το χρονοδιάγραμμα. «Εμείς, σαν μέρος του χρονοδιαγράμματος έχουμε βάλει  μέχρι τα τέλη του Νοέμβρη του 2017, να έχει κατατεθεί το καταστατικό και να έχει εγκριθεί από όλες τις ομοσπονδίες που είναι μέλη  και κατόπιν υπολογίζουμε μέσα στο μήνα Μάρτιο την διεξαγωγή του πρώτου Συνεδρίου».

Γνωρίζοντας ότι το HECA έχει συσταθεί με γνώμονα να απελευθερώσει δημιουργικά τις δυνάμεις της ομογένειας, αποδεχόμενο στις τάξεις του και φυσικά πρόσωπα, αλλά και ανοίγοντας τη διαδικασία εκλογής με τη συμμετοχή όλων των ομογενών, θέσαμε το ερώτημα πότε θα γίνουν εκλογές. «

Οι εκλογές για το Προεδρείο θα γίνουν κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, το Μάρτιο του 2018.  Σαφώς θα είναι ανοικτές οι εκλογές, θα ψηφίζουν όλα τα μέλη και τα φυσικά πρόσωπα και όσοι ομογενείς το επιθυμούν. Αυτός είναι ο σκοπός και η ακτινογραφία της οργάνωσης αυτής. Να είναι ανοικτή σε όλο τον κόσμο. Σε συλλόγους, οργανισμούς, οργανώσεις, ομοσπονδίες που είναι σε εθνικό ή και πανεθνικό επίπεδο βεβαίως και στα φυσικά πρόσωπα», είπε ο κ. Καραντώνης.

Ρωτήσαμε για τους στόχους και τις προτεραιότητες της νέας Οργάνωσης. «Αποκλειστικός σκοπός μας, για να μην είμαστε αιθεροβάμονες,  υπάρχουν κάποιες προτεραιότητες. Κατ’ αρχάς, όπως το είπες κύριε Μαλασπίνα, η Ομογένεια δεν έχει κανένα πρόβλημα μεταξύ της. Όλες οι ομοσπονδίες μεταξύ τους συνεργάζονται, προπαντός οι ομοσπονδίες που είναι σε επίπεδο όπως της Νέας Υόρκης, της Φιλαδέλφειας έχουν άριστη συνεργασία μεταξύ τους  και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα».

Αναφορικά με τα θέματα και τις προτεραιότητες, μας είπε: «Εμείς έχουμε δύο σημαντικά ζητήματα τα οποία θα κληθούμε για να αντιμετωπίσουμε στο πολύ εγγύς μέλλον. Το πρώτο είναι φυσικά η ψήφος των Αποδήμων  Ελλήνων Ψηφοφόρων. Ένα πάγιο χρόνιο αίτημα. Θεωρούμε Αδιανόητο Έλληνες πολίτες της Διασποράς, όπως θέλουν να μας αποκαλούνε τώρα από την Αθήνα, να μην έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν».

O Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Φιλαδέλφειας και Μείζονος Ντελαγουέαρ, κ. Στάθης Καραντώνης (Stathis Karadonis).

Επομένως, συνοψίσαμε, ένα θέμα η ψήφος των Ελλήνων ψηφοφόρων του εξωτερικού. Το δεύτερο; «Το δεύτερο και εξίσου σημαντικό είναι ότι είμαστε –σε πρώτη φάση τουλάχιστον- αντίθετοι με την κίνηση που πάει να κάνει η ελληνική κυβέρνηση για ανασύσταση του ΣΑΕ»

-Δεν θέλετε το ΣΑΕ;

«Μα το ΣΑΕ είναι κλινικά νεκρό από το 2010. Υπάρχουν κάποιες πληροφορίες ότι γίνονται προσπάθειες για ανασύσταση του ΣΑΕ κάτι που δεν επιθυμούμε εμείς. Εκείνο που χρειάζεται να γίνει, είναι αναθεώρηση του Συντάγματος για να παραμείνει νεκρό».

Στη συνέχεια ρωτήσαμε για τις παρελάσεις, που φέτος σημείωσαν μεγάλη επιτυχία. «Είναι κι άλλες ομοσπονδίες που κάνουν παρέλαση. Είναι παντού, στη Βοστώνη στο Σικάγο στη Φλώριδα στο Τάμπα και στα ελληνικά χωριά στο Τάρπον Σπριγκς, στην Νέα Υόρκη.

Βέβαια η ομοσπονδία της Φιλαδέλφειας, της Νέας Υόρκης και της Βοστώνης και δευτερεύοντος και του Σικάγου -επειδή έχουμε μια ιδιαίτερη σχέση και είμαστε κοντά  από άποψη απόστασης- έχουμε καλύτερο συντονισμό. Κάθε χρόνο φέρνουμε το άγημα των Ευζώνων από  την Ελλάδα που μας τιμά και κοσμεί τουλάχιστον για μια βδομάδα κάθε πόλη της Αμερικής, με την παρουσία του εδώ. Προσπαθούμε με κάποιους άλλους αξιόλογους Έλληνες ομογενείς και Έλληνες από την πατρίδα που προσκαλούμε, να τιμήσουν κι αυτοί και να λαμπρύνουν περισσότερο τις εκδηλώσεις. Προσπαθούμε πάντα για το καλύτερο».

Δεν είναι φυσικά μόνον οι παρελάσεις, σχολιάσαμε. «Πράγματι, είπε, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Φιλαδέλφειας, είναι μία πληθώρα άλλων εκδηλώσεων που κάνουμε για να διατηρήσουμε  ζωντανή και την ελληνική κληρονομιά, την ελληνική γλώσσα τα ήθη και τα έθιμα γιατί χρειάζεται εδώ πέρα που είμαστε Αφύπνιση! Όταν δεν υπάρχει αφύπνιση και επαγρύπνηση δυστυχώς χάνεται το παιχνίδι πάρα πολύ εύκολα Κι αυτό προσπαθούμε εμείς. Αφύπνιση και επαγρύπνηση».

Επιστρέφοντας στον πρωταρχικό σκοπό της συνέντευξης, ρωτήσαμε αν συμφωνεί με την ιδέα να αποκτήσει μελλοντικά ενιαία εκπροσώπηση η ομογένεια παγκοσμίως. «Διακαής πόθος μας, είπε, είναι να συσταθεί η HECA πάνω σε υγιείς βάσεις και να συνεχίσει την πορεία της  ώστε να έχουμε μία άξια εκπροσώπηση του ελληνισμού, παντού σε όλα τα επίπεδα!»

Τέλος, θυμηθήκαμε τον παππά που ευλογεί τα γένια του, και ρωτήσαμε αν παρακολουθεί την Ranhellenic Post. «Συχνά-πυκνά διαβάζω την Panhellenic post. Είναι  ωραίο το ύφος της. Η όλη φιλοσοφία των κειμένων της δεν πάει στα άκρα. Και αυτό μας αρέσει», κατέληξε.

Σύντομο ιστορικό

Stathis Karadonis was elected the new President of the Federation of Hellenic American Societies of Philadelphia and Greater Delaware Valley for the upcoming year.

The Federation is an umbrella organizations for the Greek American community of Philadelphia. Some 45 churches and organizations have representatives that are part of the on going efforts to promote Hellenism in the Delaware Valley. The Federations highlighted event is the annual Greek Independence Day parade that show cases all of it’s parishes and organizations through out the Delaware Valley at their annual parade along the Ben Franklin Parkway.

ΣΧΟΛΙΟ ΡΗΡ: Θα συνεχίσουμε τις επόμενες ημέρες παρουσιάζοντας συνεντεύξεις και από άλλους προέδρους, για την πολύ σημαντική αυτή οργανωτική προσπάθεια που εκδηλώνεται στην ομογένεια των ΗΠΑ.