ΓΝΩΜΗ: Τη σοβαρότητά μας πότε θα διασώσουμε να δούμε…

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Βούλιαξε στην πίσσα του Σαρωνικού η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, με αποτέλεσμα  να εμφανισθούν ΟΛΕΣ μαζί οι αδυναμίες της, τα ελλείμματά της και ο ερασιτεχνισμός πολλών μελών του υπουργικού Συμβουλίου .  Όλα αυτά που ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας –δεύτερος μετά τον Ανδρέα Παπανδρέου μέγας γλωσσοπλάστης –  φέρεται να αποκάλεσε ως «επικοινωνιακές αρρυθμίες»! ».

Κι αν ο κ. Τσίπρας πήγε στη Θεσσαλονίκη  εν μέσω εορταστικού κλίματος για την ολοκλήρωση της  πώλησης του 100% της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στην Ferrovie Dello Stato Italiane S.p.A. (αυτός, ο άλλοτε διαπρύσιος αρνητής κάθε ιδιωτικοποίησης είτε από εγχώριους είτε  από ξένους επενδυτές!) το μαζούτ που απλώθηκε σχεδόν σ΄ όλη τη Νότιο Αττική,  προκαλώντας οικολογική καταστροφή, δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στην κυβέρνηση, ενώ πολλά θα κριθούν και για το μέλλον της.

Ο κ. Μητσοτάκης, που σήμερα θα μιλήσει από το βήμα της ΔΕΘ, ζήτησε έρευνα για εντοπισμό και καταμερισμό ευθυνών, αλλά και παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων. Και ως προς το πρώτο σκέλος, έσπευσε ήδη η Εισαγγελία Πειραιά να ασκήσει δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για βαρύτατες παραβάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας ( νόμος 1650 του 1986).  Σε ό,τι, όμως, αφορά το δεύτερο μέρος, αυτό της τιμωρίας των υπευθύνων για την ολιγωρία που προκάλεσε επέκταση της ρύπανσης, η μέχρι τώρα στάση του Πρωθυπουργού να διατηρήσει στη θέση του τον κ. Κουρουμπλή, δείχνει ότι θα μείνει «κουτσή». Ενδεχομένως θα τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι για τη βύθιση του πλοίου, όχι, όμως και οι ολιγωρήσαντες να λάβουν τα προσήκοντα μέτρα, για την αποτροπή του εφιαλτικού σεναρίου που εξελίχθηκε σε ζοφερή πραγματικότητα.

«Τώρα είναι η ώρα να καθαρίσεις τη σαπίλα που τριάντα χρόνια υπάρχει στο χώρο αυτό. Διαφορετικά θα τη χρεωθείς εσύ».  Ευρηματική «ατάκα» του Πρωθυπουργού προς τον Υπουργό  Ναυτιλίας. Μ΄ ένα σμπάρο δυο τρυγόνια. Και ρίχνουμε την μπάλα στην εξέδρα και «συντηρούμε» τον αποτυχόντα υπουργό. Γνώριμη πρακτική της Κουμουνδούρου απ όταν μετακόμισε στο Μέγαρο Μαξίμου…

Αλλά συνεχείς παρατάσεις  για «αξιοπλοία» το δεξαμενόπλοιο «Αγία Ζώνη II», έπαιρνε από το υπουργείο Ναυτιλίας του κ. Κουρουμπλή! Το έγγραφο του Κλάδου Ελέγχου Πλοίων του Υπουργείου Ναυτιλίας αποκαλύπτει ότι το πιστοποιητικό αξιοπλοΐας του πλοίου είχε λήξει στις 27 Ιούλη και είχε λάβει παράταση για δύο μήνες. Έτσι στις 26 Ιούλη είχε δοθεί παράταση μέχρι τις 6 Αυγούστου, ενώ στη συνέχεια, ακολούθησε και άλλη μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου 2017. Τι έχουν να κάνουν εδώ, λοιπόν,  “τα 30 χρόνια”;

Ο κρατικός μηχανισμός καθυστέρησε, ο κ. Κουρουμπλής όταν έγινε τα ναυάγιο βρίσκονταν στο Λονδίνο. Αντί να επιστρέψει πάραυτα, έδινε διαβεβαιώσεις ότι το πρόβλημα ήταν μικρό. Η «σαπίλα» των 30 χρόνων φταίει; Αργότερα, επί ελληνικού εδάφους, ο Υπουργός έλεγε ότι έλαβαν άμεσα όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα γύρω από το ναυάγιο, αλλά το μαζούτ το «μετέφεραν» θαλάσσια υπόγεια ρεύματα! Για να λάβει την απάντηση από καθηγητή του ΕΜΠ ότι μόνον ο αέρας μπορεί να μεταφέρει επιφανειακά το πετρέλαιο και όχι «υπόγεια ρεύματα»!..

Ακολούθως μας είπε ο κ. Υπουργός ότι μπορούμε να κολυμπάμε στο Σαρωνικό, για να τον διαψεύσουν άμεσα διάφοροι ειδικοί και ο ομόλογός του, της Υγείας. Και όταν, την άλλη μέρα, προσπάθησε να ανασκευάσει,  υποστηρίζοντας ότι εννοούσε πως κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να πει εάν μπορεί ή δεν μπορεί κάποιος να κολυμπήσει στην πληγείσα περιοχή πριν να γίνουν μετρήσεις, το Υπουργείο Υγείας –εκείνη, την ίδια σχεδόν ώρα- εξέδιδε επείγουσα εγκύκλιο με την οποία απαγόρευε το κολύμπι και το ψάρεμα στις περιοχές αυτές! Και, Μάλιστα, για μεγάλο χρονικό διάστημα, αφού καλούσε τους Δήμους να εγκαταστήσουν προειδοποιητικές πινακίδες στις ακτές και τους Λιμενικούς να αστυνομεύσουν τις πληγείσες παραλίες, ώστε να μην πλησιάσει κανείς!

Υπάρχουν κι άλλα, το ίδιο ή και περισσότερο κραυγαλέα, ακόμη, παραδείγματα.  Μα έχουμε χρεία άλλων μαρτύρων; Όλα αυτά, ο Πρωθυπουργός τα αποκάλεσε «επικοινωνιακές αρρυθμίες» για τις οποίες ευθύνεται, φυσικά, «η σαπίλα 30 χρόνων»!!! Και …καθάρισε!

Στο μεταξύ, χρειαζόμαστε χρόνια, κάποιοι λένε εφτά, κάποιοι είκοσι, για να ξαναγίνουν ως ήταν οι ακτές –αφού πρέπει να μαζευτεί το μαζούτ πετραδάκι-πετραδάκι και -με Υπουργό τον κ. Κουρουμπλή- να σιγουρέψουμε ότι δεν θα φτάσει από το βυθό στα πιάτα μας!

Που θα πάει! Μέχρι τότε θα έχουμε καθαρίσει και «τη σαπίλα»! Τη σοβαρότητά μας πότε θα διασώσουμε να δούμε…