Εκατόμβη νεκρών στο Μεξικό από τον σεισμό των 7,1 Ρίχτερ

Μεξικό.- Τουλάχιστον 149 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τον φονικό σεισμό των 7,1 Ρίχτερ που έπληξε το κεντρικό Μεξικό.

Ο βαρύτερος απολογισμός καταγράφεται στην Πολιτεία Μορέλος, νότια της Πόλης του Μεξικού, με 64 θύματα. Δεκάδες νεκροί έχουν αναφερθεί επίσης στην πολιτεία Πουέμπλα, όπου βρισκόταν το επίκεντρο του σεισμού, και στην πρωτεύουσα και την Πολιτεία του Μεξικού, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Η ισχυρή σεισμική δόνηση είχε μέγεθος 7,1 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ σύμφωνα με το αμερικανικό γεωλογικό ινστιτούτο (USGS). Το επίκεντρό της εντοπίστηκε στην Πουέμπλα, κοντά στην πρωτεύουσα Μέξικο Σίτι (Πόλη του Μεξικού), και το εστιακό της βάθος ήταν στα 51 χλμ.

Στην Πόλη του Μεξικού χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν πανικόβλητοι στους δρόμους.

Σύμφωνα με την μεξικανική δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού CFE, τουλάχιστον 3,8 εκατομμύρια πελάτες της δεν έχουν ηλεκτροδότηση.

Κτίρια κατέρρευσαν σαν τραπουλόχαρτα

Τουλάχιστον 27 κτίρια έχουν καταρρεύσει στην πρωτεύουσα Μέξικο Σίτι, δήλωσε επισήμως ο πρόεδρος της χώρας Ενρίκε Πένια Νιέτο.

Στην μεγαλούπολη των 20 εκατ. κατοίκων υπάρχουν χαλάσματα παντού. Σύμφωνα με πληροφορίες των τοπικών αρχών υπάρχουν πολλοί εγκλωβισμένοι με εκτιμήσεις να κάνουν λόγο ακόμα και για εκατοντάδες άτομα.

Σκηνές αλλοφροσύνης στους δρόμους – Εκατοντάδες οι τραυματίες

Στους δρόμους της πρωτεύουσας οι υγειονομικές υπηρεσίες έχουν βγάλει νοσοκομειακά κρεβάτια για να παράσχουν όπως-όπως τις πρώτες βοήθειες στους τραυματίες. Τα ασθενοφόρα μεταφέρουν συνεχώς τους βαρύτερα τραυματισμένους στα νοσοκομεία.

Διαρροή φυσικού αερίου και εκρήξεις

Εκτός από τα κτίρια που κατέρρευσαν ο ισχυρός σεισμός προκάλεσε και εκρήξεις στα κυκλώματα φυσικού αερίου πολλών κτιρίων με άγνωστο -μέχρι τώρα- αριθμό θυμάτων. Στις εικόνες που κατέγραψαν κάτοικοι της Πόλης του Μεξικού βλέπουμε κτίρια να έχουν πιάσει φωτιά εξαιτίας της διαρροής του φυσικού αερίου.

Η δόνηση σημειώθηκε μόλις λίγες ώρες μετά τις ασκήσεις ετοιμότητας που οργάνωσαν οι μεξικανικές αρχές για το ενδεχόμενο σεισμού, με τη συμμετοχή πολλών πολιτών, ανήμερα της επετείου του καταστροφικού σεισμού του 1985, όπου σκοτώθηκαν περισσότεροι από 7.000 άνθρωποι.

Μόλις πριν από 10 ημέρες η χώρα είχε συγκλονιστεί από την σφοδρότερη σεισμική δόνηση των τελευταίων 100 ετών, μεγέθους 8,1 Ρίχτερ, με 98 νεκρούς.

Πηγή:enikos.gr