Πύρινος εφιάλτης ξανά στην Ηλεία -Απειλήθηκαν σπίτια

Μάχη με τις φλόγες δίνουν πυροσβέστες και κάτοικοι στο χωριό Μάκιστος στην Ηλεία με τις μνήμες να φέρνουν ξανά το εφιαλτικό 2007 όταν κάηκαν στο χωριό σπίτια.

Πιο συγκεκριμένα, μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε νωρίς το απόγευμα σε αγροτοδασική έκταση στη Μάκιστο Ζαχάρως και πριν τις 17.00 το απόγευμα, η φωτιά μπήκε στο χωριό.

Οι φλόγες είχαν μπει στο χωριό και οι δυνάμεις της πυροσβεστικής έδωσαν μάχη για να μην καούν σπίτια.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στο σημείο επιχειρούν 15 πυροσβέστες με 7 οχήματα και τρία αεροσκάφη.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, «η φωτιά στην Μάκιστο είναι πολύ επικίνδυνη και οι φλόγες βρίσκονται κοντά στις αυλές των πρώτων σπιτιών του χωριού». Επίσης, είπε ότι «οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη για να προστατευόσουν τις περιουσίες», προσθέτοντας ότι «ευτυχώς στην περιοχή δεν πνέουν ισχυροί άνεμοι».

Στο σημείο βρέθηκαν για να βοηθήσουν στο έργο της κατάσβεσης, υδροφόρες του δήμου και της περιφέρειας αλλά και οι ίδιοι οι κάτοικοι που δε φεύγουν από τα σπίτια τους και κάνουν ό,τι μπορούν για να προστατεύσουν τις περιουσίες τους.

Λίγο μετά τις 19:30 έγινε γνωστό ότι η φωτιά ελέγχθηκε από την Πυροσβεστική και το χωριό δεν απειλείται πλέον, αλλά συνεχίζεται η προσπάθεια για τις εστίες πέριξ του χωριού.

«Είμαστε σε καλύτερη κατάσταση», ανέφερε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος σχετικά με το μέτωπο της φωτιάς στην περιοχή Μάκιστος, προσθέτοντας ότι «δεν θα έλεγα, πως απειλείται η κοινότητα».

Ωστόσο, όπως τόνισε, «χρειάζεται μεγάλη προσοχή, γιατί εξακολουθούν να υπάρχουν εστίες».

Επίσης, ο Γιώργος Γεωργιόπουλος είπε ότι «υπάρχει καλύτερη εικόνα και για τα άλλα δύο πύρινα μέτωπα στις περιοχές Κακοτάρι και Πέρσαινα».

Και στις τρεις φωτιές επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής με περισσότερους από 60 πυροσβέστες και περίπου 30 οχήματα.

Η Μάκιστος, είναι το χωριό που είχε καεί στις μεγάλες φωτιές το 2007 και είχε ξαναχτιστεί με τη βοήθεια της οικογένειας Βαρδινογιάννη.