H Οδοντιατρική Σχολή Αθηνών κλείνει για μια εβδομάδα λόγω απεργίας!

Αθήνα.- H Οδοντιατρική Σχολή Αθηνών κλείνει για μια εβδομάδα και μέχρι τις 2 Οκτωβρίου καθώς οι καθηγητές της ζητούν να ρυθμισθεί περαίωση των οφειλών τους προς τον Ειδικό Λογαριασμό του Ιδρύματος «από παρακράτηση για εισοδήματα ελευθέρου επαγγέλματος παρελθόντων ετών για λόγους ισονομίας και ισότητας σε σχέση με τις εταιρείες που έχει ήδη θεσμοθετηθεί και ως μόνη λύση που μπορεί να εξυπηρετηθεί από τα μέλη ΔΕΠ».

Όπως είναι γνωστό, οι καθηγητές πανεπιστημίου που ασκούν ελεύθερο επάγγελμα είναι υποχρεωμένοι να καταθέτουν το 15% των καθαρών κερδών τους στον Ειδικό Λογαριασμό του. Οι καθηγητές της Οδοντιατρικής πρόσβαλαν το θέμα στο Συμβούλιο της Επικρατείας προ δεκαετίας και έλαβαν μια πρώτη εισήγηση υπέρ των θέσεων τους, από τους δικαστές του. Κατόπιν αυτού σταμάτησαν να πληρώνουν το ποσό έως να τελεσιδικήσει η απόφαση, κάτι που έγινε δέκα χρόνια μετά, με την προσφυγή του να απορρίπτεται και τον καθένα τους να χρωστάει στο πανεπιστήμιο Αθηνών από 100.000 έως 150.000 ευρώ…

Οι καθηγητές Οδοντιατρικής ζητούν έτσι τώρα να γίνει περαίωση του ποσού όπως έχει γίνει στους συναδέλφους τους που δουλεύουν σε ιδιωτικές εταιρείες και δεν έχουν δικά τους ιατρεία, να τους καταβληθεί η «αμοιβή που ορίζει ο νόμος 4485/2017 για την διδασκαλία κλινική και θεωρητική στα μεταπτυχιακά προγράμματα της Σχολής», να τους καταβληθεί ακόμη «η αμοιβή που ορίζει το ΠΔ 159/1984 για την παροχή υπηρεσιών σε ιδιώτες από μέλη Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) και «να κατοχυρωθεί νομοθετικά η καταβολή του κλινικού επιδόματος που ορίζει ο νόμος για όσα μέλη ΔΕΠ παρέχουν κλινικό έργο και ασφαλιστική κάλυψη για την παροχή κλινικού έργου».

Να σημειωθεί ότι η Σχολή θεραπεύει ετησίως τουλάχιστον 12.000 με 13.000 περιστατικά, και βγάζει κέρδη πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ ετησίως τα οποία οι καθηγητές της δηλώνουν ότι επανεπενδύουν στην εκπαίδευση των φοιτητών τους. Την μια ημέρα που άνοιξε την περασμένη εβδομάδα, καταχωρήθηκαν 1000 ραντεβού που κάλυψαν όλο τον χρόνο μέχρι τα Χριστούγεννα.

in.gr