Έκθεση για τον αείμνηστο ομογενή σχεδιαστή, James Galanos

Για πάνω από 50 χρόνια, ο Ελληνοαμερικανός σχεδιαστής μόδας, Τζέιμς Γαλανός (James Galanos) γοήτευσε πελάτισσες, όπως τη Δούκισσα του Ουίνδσορ, τη Ζακλίν Κένεντι Ωνάση, τη Μέριλιν Μονρόε, τη Μαρλέν Ντίτριχ, τη Γκρέις Κέλι, τη Ροζαλίντ Ράσελ και τη Νταϊάνα Ρος.

Σχεδόν ένα χρόνο μετά τον θάνατό του, έκθεση αφιερωμένη στο έργο του φιλοξενείται στο Μουσείο Τέχνης του Φοίνιξ, στις ΗΠΑ.

Γεννημένος από Έλληνες γονείς που είχαν μεταναστεύσει στη Φιλαδέλφεια μαζί με τις τρεις αδελφές του βοηθούσε στο οικογενειακό εστιατόριο. Στη συνέχεια μετακόμισε στη Νέα Υόρκη ελπίζοντας μετά την αποφοίτηση από το σχολείο να εγγραφεί στη σχολή μόδας με διευθύντρια τη Ρωσίδα σχεδιάστρια θεατρικών κοστουμιών, Μπάρμπαρα Καρίνσκα.

Τελικά το σχέδιο ναυάγησε και παρακολούθησε μαθήματα στη σχολή μόδας Traphagen. Οκτώ μήνες αργότερα αποφάσισε ότι χρειάζεται περισσότερη πρακτική εμπειρία.

Στον χώρο της μόδας εισήλθε επίσημα ως βοηθός στην επιχειρηματία Χάτι Κάρνεγκι (Hattie Carnegie). Τα επόμενα χρόνια εργάστηκε ως βοηθός του Robert Piguet στον ομώνυμο οίκο μόδας, στο Παρίσι και αργότερα ως σχεδιαστής μερικής απασχόλησης στην κινηματογραφική εταιρεία Columbia Pictures στο τμήμα κοστουμιών υπό την καθοδήγηση του ενδυματολόγου Ζαν Λουί.

Ο βραβευμένος με Όσκαρ ενδυματολογίας, Λουί ενθάρρυνε τον Γαλανός να δημιουργήσει τη δική του επιχείρηση. Ο Γαλανός ακολούθησε τη συμβουλή, το 1951 ίδρυσε την James Galanos Originals και όλη του η συλλογή αγοράστηκε από τα Saks Fifth Avenue.

Η Νάνσι Ρίγκαν ήταν εκείνη που εκτόξευσε την καριέρα του στα ύψη. Το 1967 η Ρίγκαν φόρεσε μία τουαλέτα Γαλανός, όταν ο σύζυγός της Ρόναλντ Ρίγκαν ανέλαβε καθήκοντα κυβερνήτη στην Καλιφόρνια. Η φιλία τους κράτησε αρκετές δεκαετίες, με τον Γαλανός να σχεδιάζει τα βραδινά φορέματα της πρώην πρώτης κυρίας των ΗΠΑ.

Η συλλέκτρια μόδας, Τατιάνα Σορόκο παρατήρησε: «Όταν κοιτάζει κάποιος το σύνολο της καριέρας του, διαπιστώνει ότι κανένας άλλος στην αμερικανική μόδα δεν κατάφερε να επιτύχει το ίδιο επίπεδο ποιότητας. Και παρήγαγε τα πάντα στο εργοστάσιό του, στη Λεωφόρο Σεπούλβεδα, στο Λος Άντζελες».

Έως την απόσυρσή του το 1998, συνέχισε να δημιουργεί αδιάκοπα κομμάτια για το στενό φιλικό του περιβάλλον. Για την απόφαση αυτή είπε: «Μόλις άρχισαν όλοι να φορούν τζιν, ήξερα ότι ήρθε η ώρα να αποχωρήσουμε από τη βιομηχανία».

«Τι συνέβη στις ημέρες εκείνες, που μια γυναίκα μπορούσε να στρέψει πάνω της τα βλέμματα σε ένα εστιατόριο με τον τρόπο που ήταν ντυμένη;»

Η αναδρομική έκθεση «A Tribute to James Galanos» που επιμελήθηκε η Ντένιτα Σιούελ φιλοξενείται στο Μουσείο Τέχνης του Φοίνιξ έως τις 7 Ιανουαρίου του 2018.

Περισσότερα από 40 ενδύματα και αξεσουάρ, συμπεριλαμβανομένου ενός συνόλου που φόρεσε και δώρισε η Νάνσι Ρίγκαν και δημιουργιών που δώρισε ο ίδιος ο Γαλανός στο Μουσείο, περιλαμβάνονται στην έκθεση.

«Ένα μαύρο φόρεμα,» είπε κάποτε ο Γαλανός «αποκαλύπτει τα πάντα: γραμμή, κοπή, ντραπάρισμα, ραφή. Πρέπει να είναι η τελειότητα». «Από την επιλογή των πιο φίνων υφασμάτων μέχρι την άψογη δημιουργία και το φινίρισμα, τα απαιτητικά πρότυπα του σχεδιαστή είχαν ως αποτέλεσμα μια κομψή απλότητα που έγινε σήμα κατατεθέν της δουλειάς του», τονίζουν οι διοργανωτές της έκθεσης.

Πηγή: ΑΠΕ

Φωτογραφία: Reed Saxon/Associated Press. Λεζάντα: O Τζέιμς Γαλανός με την Νάνσι Ρέιγκαν το 2007.