αποψη: Η Ελληνόγλωσση Παιδεία στο εξωτερικό καταρρέει και ημείς άδωμεν!

ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

H ανοικτή επιστολή στον Υπουργό Παιδείας κ. Γαβρόγλου από την Ελληνική Κοινότητα Παρισιού και Περιχώρων αποτελεί ηχηρό χαστούκι στην κομματική υποκρισία όσων ανερυθρίαστα κρύβουν κάτω από το πολιτικό χαλί την οδυνηρή πραγματικότητα και παρουσιάζουν μία ωραιοποιημένη κατάσταση για να διευκολύνουν την ιδεοληπτική τους προσέγγιση με την Ομογένεια.

Μόλις προχθές στην Ειδική Επιτροπή της Βουλής, η ΓΓΑΕ τα δήλωνε όλα «καλά κι ωραία» με την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό! Και ήλθε η επιστολή-καταπέλτης της  Ελληνικής Κοινότητας Παρισιού και Περιχώρων, για να γκρεμίσει με πάταγο τον κομματικό μύθο και να αποκαταστήσει την θλιβερή πραγματικότητα. Η Ελληνόγλωσση Παιδεία στο εξωτερικό καταρρέει!!!

Από το 2015 τα προβλήματα άρχισαν να επιδεινώνονται. Με προκάλυψη την οικονομική κρίση, η Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προχώρησε στην μείωση των αποσπασμένων εκπαιδευτικών στο εξωτερικό, ιδίως αυτών πέραν της πενταετίας.

Όπως καταγγέλλεται, σ’ όλα τα σχολεία του Απόδημου Ελληνισμού, δημιουργήθηκε μια αναστάτωση χωρίς προηγούμενο και η ήδη από τότε έχουσα προβλήματα ελληνόγλωσση εκπαίδευση, «έπιασε πάτο».

Το υπουργείο και ο αρμόδιος Υφυπουργός για την Παιδεία των ομογενών, Κώστας Ζουράρις, ο οποίος, σημειωτέων επί 23 χρόνια δίδαξε έξω, και συνέβαλε (όπως πρόσφατα δήλωσε σε συνέντευξή του στον Σκάι) “στη βελτίωση του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος στη Γαλλία”, παρά το ότι γνωρίζει πως –όπως καταγγέλλεται- «η συντριπτική πλειοψηφία των σχολείων του εξωτερικού υπολειτουργεί, δεν υπάρχουν εκπαιδευτικοί να καλύψουν τις θέσεις, παρόλο που σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν εκπαιδευτικοί δίπλα στα σχολεία όπου ήταν τοποθετημένοι, αλλά δεν μπορούν να δουλέψουν γιατί οι αποσπάσεις τους έχουν λήξει», δεν κάνει απολύτως τίποτε!

Κι όμως, αρέσκεται στο να δηλώνει (Σκάι) πως «έχουμε 56.000 Ελληνόπουλα σε όλο τον πλανήτη που μαθαίνουν ελληνικά και πολλά που δεν είναι και Ελληνόπουλα, αυτή είναι η αρμόδιότητά μου. Είμαι υφυπουργός για την ελληνόγλωσση παιδεία του εξωτερικού»!

Ε, λοιπόν, κύριε αρμόδιε Υφυπουργέ, πέντε (5) καθηγητές για 498 μαθητές! Στο Παρίσι. Γιατί αλλού…είναι ακόμη χειρότερα. Έτσι μαθαίνουν ελληνικά τα παιδιά της Ομογένειας, κύριε Υφυπουργέ;

Πολύ θα θέλαμε να δημοσιεύσουμε την απάντησή σας. Αν ευκαιρήσετε…

Και τώρα, τι περιμένουν οι Ομογενείς να γίνει; Να συγκινηθεί ο κ. Γαβρόγλου; Μήγαρις συγκινήθηκε ο Πρωθυπουργός που επίσης γνωρίζει τα προβλήματα; Είναι απλό το ζήτημα. Το μόνο που ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι να κλείσει την τρίτη αξιολόγηση για να διατηρηθεί στην εξουσία μέχρι το 2019. Στο βωμό αυτής της επιδίωξης, θυσιάζει τα πάντα! Και ελληνικό. Και Σκουριές. Και Σαρωνικό. Και πρώτες κατοικίες. Και συντάξεις. Και αφορολόγητο. Και για 99 χρόνια τη δημόσια περιουσία στο «Ταμείο». Και ελληνόγλωσση εκπαίδευση των ομογενών…

Κατά τα λοιπά, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ θέλει τους Απόδημους να παραμείνουν Έλληνες. Θέλει να φέρουν τα λεφτά που απόκτησαν στην ξενιτιά με αίμα, στην πατρίδα, για επενδύσεις! Δηλαδή να τα χάσουν! Όπως τα έχασαν κι άλλοι…

Η Ελληνόγλωσση Παιδεία στο εξωτερικό καταρρέει και ημείς άδωμεν!