Αθήνα.- «Η Άγκυρα δεν θεωρεί τον πρέσβη των ΗΠΑ Τζον Μπας εκπρόσωπο της Ουάσιγκτον στην Τουρκία» διεμήνυσε την Τρίτη ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ρίχνοντας λάδι στη φωτιά της διπλωματικής κρίσης των δύο χωρών όσον αφορά το θέμα των θεωρήσεων εισόδου στους Τούρκους πολίτες.

«Ούτε οι υπουργοί, ούτε ο εκπρόσωπος του Κοινοβουλίου, ούτε εγώ θα δεχθούμε αποχαιρετιστήριες επισκέψεις από τον αποχωρούντα πρέσβη» τόνισε μάλιστα ο Ερντογάν.

Με τις δηλώσεις του αυτές, ο τούρκος πρόεδρος θεωρεί «persona non grata» τον αμερικανό πρέσβη, καθιστώντας τον εν πολλοίς υπεύθυνο για την κρίση.

«Η Τουρκία είναι κράτος δικαίου, και δεν έχει ανάγκη την άδεια των ΗΠΑ για να θέσει υπόπτους υπό κράτηση» είχε δηλώσει νωρίτερα ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ, απορρίπτοντας μάλιστα κάθε προνόμιο για όσους υπαλλήλους των αμερικανικών διπλωματικών αποστολών είναι ύποπτοι για συνεργασία με την ισλαμική οργάνωση του Φετουλάχ Γκιουλέν.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν έναν Τούρκο υπάλληλο στο αμερικανικό προξενείο, η οποία προκάλεσε την απόφαση των ΗΠΑ για αναστολή βίζας σε Τούρκους πολίτες, και την αντίδραση της Άγκυρας, που ανέστειλε κι αυτή τις βίζες στη βάση της αρχής της αμοιβαιότητας. Τη Δευτέρα τέθηκε υπό κράτηση και δεύτερος υπάλληλος του προξενείου.

Πηγή: skai.gr

Print Friendly, PDF & Email