Ιατρική Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη από την ΑΗΕΡΑ στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Αθήνα.- Την εποχή που η ελληνική οικονομία προσπαθεί να ανέλθει από το πολύχρονο τέλμα πραγματοποιώντας κάποια δειλά βήματα μιας απροσδιόριστης εισέτι ανάκαμψης, η παλαιότερη και μεγαλύτερη οργάνωση της ομογένειας Αμερικής, η AHEPA και ειδικότερα το τμήμα Αθηνών HJ1, ανέλαβε την εκτέλεση ενός ακόμη μεγαλόπνοου έργου της ομογένειας στη γενέτειρα, της ίδρυσης ηλεκτρονικής Ιατρικής Βιβλιοθήκης στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός.

Την ανακοίνωση των σχεδίων της έκανε σε συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε την Τρίτη 10 Οκτωβρίου, στα γραφεία της, στο κέντρο της Αθήνας. Το έργο, που πρόκειται να ολοκληρωθεί σε δύο περίπου χρόνια είναι μία ιατρική βιβλιοθήκη που πρόκειται να στεγαστεί στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός και η οποία θα κοστίσει 300.000 ευρώ, ενώ το ποσό αυτό περιλαμβάνει την δημιουργία της βιβλιοθήκης, την διατήρηση για τα επόμενα δύο χρόνια, την εκπαίδευση προσωπικού που πρόκειται να αναλάβει την διαχείριση της και τις συνδρομές όλων των ιατρικών περιοδικών και αρχείων από όλον τον κόσμο.

Η δράση αυτή ξεκίνησε από το 2016 όταν το τμήμα Αθηνών, με τον τότε πρόεδρό του, πρότεινε την δημιουργία μίας βιβλιοθήκης που θα διασυνδέεται με όλο τον κόσμο. Η βιβλιοθήκη αυτή θα είναι εξοπλισμένη με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, θα περιλαμβάνει ειδικά τερματικά που θα δίνουν στους χρήστες την δυνατότητα απομακρυσμένης πρόσβασης, ενώ η βιβλιοθήκη θα περιέχει και ιστορικά βιβλία.

Από αριστερά, Ιωάννα Μπρεάνου, Δικηγόρος μέλος των Θυγατέρων της Πηνεπόπης, Δρ. Αθανάσιος Σαραντόπουλος, Γραμματέας της Επιτροπής Ιατρικής βιβλιοθήκης ΑΗΕΡΑ-Ευαγγελισμός, ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος του Τμήματος HJ1 Δημήτρης Χονδρός, Ο πρώην Ύπατος Πρόεδρος της ΑΗΕΡΑ Καναδά, πρόεδρος της Επιτροπής για την Ιατρική βιβλιοθήκη, Ξενοφώντας Σκουφάρας, o επίσης πρόεδρος της Επιτροπής που έχει αναλάβει την υλοποίηση του στόχου, και πρώην Πρόεδρος του Τμήματος HJ1 Δρ. Κώστας Νούτσης και η Βασιλεία Κατσάνη, της Επικοινωνίας.

Πρόσβαση στη βιβλιοθήκη, μοναδική στο είδος της στην Ελλάδα, θα έχουν όλα τα νοσοκομεία και όλοι οι γιατροί, με ετήσια συνδρομή, καθώς και οι φοιτητές ιατρικής με μειωμένο –ενδεχομένως- κόστος συνδρομής.

Η Βιβλιοθήκη θα εξυπηρετεί την υποστήριξη της συνεχούς μάθησης των ιατρών, του νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού, ειδικοτήτων που σχετίζονται με την θεραπευτική και παρηγορητική αγωγή και των φοιτητών

Επίσης την ανάπτυξη του υφισταμένου ψηφιακού εκπαιδευτικού δικτύου καθώς και την πρόσβαση όλων των πολιτών στην ιατρική γνώση. Τέλος, την προώθηση της Ελληνικής Ιατρικής Έρευνας σε παγκόσμια κλίμακα.

Για τους λόγους της υλοποίησης του συγκεκριμένου έργου η ΑΗΕΡΑ Αθηνών έχει προχωρήσει στην στελέχωση μίας επιτροπής που έχει αναλάβει την υλοποίηση του στόχου. Η επιτροπή αποτελείται από τους:

Πρόεδροι: Κώστας Νούτσης, Ξενοφών Σκουφάρας.

Μέλη: Δρ. Ιωάννης Ακριβός, Tom Dushas, Αλέξανδρος Λιούλιος, Δρ. Αθανάσιος Σαραντόπουλος, Κωνσταντίνος Στρατάκης,

Ex officio: Δρ Δημήτρης Χονδρός Πρόεδρος του τμήματος HJ1, Βασίλης Πετκίδης, Κυβερνήτης ΑΧΕΠΑ Ελλάδος, Ιωάννα Μπρεάνου, Λιάνα Καλλιέρου, Βερόνικα Τσάλτα, Βασιλεία Κατσάνη, Γιώργος Παπαδάκης και Θανάσης Παπαντωνόπουλος.

Όπως εισαγωγικά υπενθύμισε ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος του τμήματος HJ1, Δημήτρης Χονδρός, η ΑΗΕΡΑ έχει πραγματοποιήσει σημαντικά έργα στην Ελλάδα, όπως το Νοσοκομείο ΑΗΕΡΑ στην Θεσσαλονίκη, την Πτέρυγα ΑΗΕΡΑ στον Ευαγγελισμό και άλλα, ενώ εξίσου σημαντική είναι και η δραστηριότητα που αναπτύσσει η μητρική οργάνωση στις Η.Π.Α., αλλά και την Κύπρο, τον Καναδά, την Αυστραλία και αλλού.

Ο κ. Χονδρός ανέφερε επίσης ότι το έργο της Ηλεκτρονικής Βιβλιοθήκης, που ήταν έμπνευση του τμήματος AHEPA Athens Chapter έχει προλάβει τη διεθνή υποστήριξη της οργάνωσης. “Μετά την ολοκλήρωση του εράνου για τον Άγιο Νικόλαο της Νέας Υόρκης, η ΑΗΕΡΑ Αμερικής θα συνδράμει και την δική μας προσπάθεια. Μάλιστα, έχουν ήδη στείλει 3.000 δολάρια Τμήματα από τον Καναδά”.

Η πρώτη σύγχρονη ψηφιακή Ιατρική Βιβλιοθήκη ΑΧΕΠΑ εντός του Γ.Ν.Α. «Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ», θα στεγασθεί σε ισόγειο αίθουσα του νεόκτιστου κτηρίου του Νοσοκομείου, συνολικής έκτασης 250τ.μ..

Απαντώντας σε ερώτηση της Panhellenic Post, o πρόεδρος της επιτροπής που έχει αναλάβει την υλοποίηση του στόχου, Δρ. Κώστας Νούτσης, είπε ότι η ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη θα είναι συνδεδεμένη με τις εγκυρότερες πηγές ιατρικής ενημέρωσης, με τις ιατρικές σχολές των σπουδαιότερων Πανεπιστημίων καθώς και με μεγάλα ερευνητικά ιατρικά Κέντρα και Νοσοκομεία παγκοσμίως.

Από την πλευρά του ο Δρ. Αθανάσιος Σαραντόπουλος, Γραμματέας της Επιτροπής Ιατρικής Βιβλιοθήκης ΑΗΕΡΑ-Ευαγγελισμός, αναφερόμενος στο έργο που επιτελεί η ΑΗΕΡΑ στην Ελλάδα αυτούς τους δύσκολους καιρούς, επεσήμανε τις ιατρικές αποστολές με ιατρούς-μέλη της αδελφότητας οι οποίοι επισκέπτονται επαρχιακές πόλεις και νησιά και εξετάζουν δωρεάν τους ασθενείς κατοίκους τους καθώς και μία σειρά άλλων σημαντικών παρεμβάσεων.

Ο πρώην Ύπατος Πρόεδρος της ΑΗΕΡΑ Καναδά, και συν-πρόεδρος της Επιτροπής, Ξενοφώντας Σκουφαράς, τόνισε την ανάγκη να υποστηριχθεί οικονομικά το έργο αυτό, καθώς, όπως είπε είναι μακρόπνοο και η ΑΗΕΡΑ όχι απλώς θα ιδρύσει την ιατρική βιβλιοθήκη, αλλά θα παρακολουθεί και μετά την ολοκλήρωση και παράδοση του έργου, τις ανάγκες συντήρησης και επέκτασης.

Να σημειωθεί ότι όπως είπε αργά το βράδυ στην Panhellenic Post ο Γραμματέας της Επιτροπής Δρ. Αθανάσιος Σαραντόπουλος, ήδη εκδηλώνεται ένα έντονο ενδιαφέρον από πολλές πλευρές, να στηρίξουν το έργο. Χαρακτηριστικά, όπως ανέφερε, μετά τη συνέντευξη Τύπου, έλαβε τηλεφώνημα από τον Πρόεδρο του Συλλόγου Ελλήνων εκπαιδευτικών «Προμηθέας» της Νέας Υόρκης, Δημοσθένη Τριανταφύλλου, ο οποίος είχε διαβάσει νωρίτερα στην Panhellenic Post την προαναγγελία της συνέντευξης, και δήλωσε πρόθυμος να βοηθήσει καθώς και να μεσολαβήσει στον Ιατρικό Σύλλογο Νέας Υόρκης για να συνδράμει το έργο αυτό.

Προκειμένου να διαδώσει τους σκοπούς του έργου της Ιατρικής Βιβλιοθήκης, αλλά και να συγκεντρωθούν οικονομικές προσφορές, το Τμήμα ΑΗΕΡΑ  Αθήνα οργανώνει την Παρασκευή, 13 Οκτωβρίου 2017, στις 19:00 απογευματινό cocktail στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΛΑΕΔ).

Για την πληρότητα του ρεπορτάζ, αναφέρεται η διαβάθμιση των δωρεοδοτών:

Μέγας Ευεργέτης/ποσόν άνω των 10.000€,

Πλατινένιος χορηγός/5.000-10.000€,

Χρυσός χορηγός/3.000-5.000€,

Αργυρός χορηγός/2.000-3.000€,

Χάλκινος χορηγός/1.000-2.000€,

Δωρητής/100-999€.