Τραγικές οι ελλείψεις σε δασκάλους των ελληνικών σχολείων εξωτερικού

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Αθήνα.- Μετά τις ανοικτές επιστολές της Προέδρου της ελληνικής κοινότητας Παρισιού και Περιχώρων Σέτας Θεοδωρίδου, και Συλλόγων Γονέων, για τα «σχολεία που υπολειτουργούν, με 7 εκπαιδευτικούς για 498 μαθητές”  στην ευρύτερη περιοχή της Γαλλικής πρωτεύουσας, επιστολές που αναδημοσιεύθηκαν από την Panhellenic Post ενώ υπήρξε και σχετική αρθρογραφία μας, ανοίγουν πλέον τα στόματα και επώνυμοι υπεύθυνοι ελληνικών Σχολείων του εξωτερικού μιλούν και διεκτραγωδούν και σε άλλα δημοσιογραφικά όργανα και τη δική τους κακή κατάσταση.

Έτσι σήμερα, στον «enikos.gr» δημοσιεύονται οι απόψεις Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων σε Γερμανία και Βρυξέλλες. Όπως αναφέρεται και οι Σύλλογοι αυτοί έχουν γνωστοποιήσει το πρόβλημα με επιστολές που έχουν αποστείλει στο υπουργείο Παιδείας, ωστόσο δεν έχουν λάβει απάντηση σχετικά με το πότε θα λυθεί. (ΡΗΡ: Από ό,τι γνωρίζει η Panhellenic Post ούτε στους Ελληνογάλλους έχουν δοθεί μέχρι στιγμής απαντήσεις…).

Πάντως, σύμφωνα με όσα δημοσιεύει το «enikos.gr», στη Γερμανία τα ελληνικά Λύκεια λειτουργούν με τους μισούς καθηγητές” όπως καταγγέλλει o πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων Γερμανίας Αθανάσιος Κήπας.

Όπως δηλώνει στο «enikos.gr, πέρσι λόγω των ελλείψεων, ορισμένα τμήματα ελληνικής γλώσσας στη Γερμανία δεν λειτούργησαν καθόλου!

Ο κ. Κήπας κάνει γνωστό ότι στις 15 Οκτωβρίου οι σύλλογοι γονέων θα πραγματοποιήσουν γενική συνέλευση προκειμένου να λάβουν αποφάσεις για τις περαιτέρω κινήσεις τους.

Εξάλλου, το «enikos.gr» δημοσιεύει επιστολή προς το υπουργείο Παιδείας των Συλλόγων Γονέων Ελληνικών Λυκείων Αννόβερου, Κολωνίας, Μονάχου, Μπίλεφελντ, Νυρεμβέργης, Ντόρτμουντ, Ντύσσελντορφ, Στουτγκάρδης, Φρανκφούρτης. Στην επιστολή τους επισημαίνουν:

“Όλον αυτό τον καιρό, παρακολουθούμε τις κινήσεις των υπευθύνων σχετικά με την πλήρη κι έγκαιρη επάνδρωση με Διδακτικό Προσωπικό των ελληνικών Λυκείων που εκπροσωπούμε.

Προκύπτει λοιπόν, ότι τα κενά παραμένουν, τα σχολεία μας ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΝΑ ΥΠΟΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ και τα ερωτηματικά μας γιγαντώνονται για το αν ο Υπουργός Παιδείας θέλει να υπάρχουν αυτά τα σχολεία ή όχι. Αλλιώς δεν εξηγείται η “απροθυμία” της κρατικής μηχανής να συνεργαστεί μαζί μας, οι υπεύθυνοι να μας προμηθεύσουν τα απαραίτητα στοιχεία αξιολόγησης και τελικώς να δώσουν λύση στο πρόβλημα μας για να σταματήσει η συνεχής υποβάθμιση των σχολείων αυτών.

Πιο συγκεκριμένα: μέσα σε μια εβδομάδα, για την περιοχή ευθύνης του Συντονιστή Μονάχου, που οι ανάγκες, από τα στοιχεία που έχουμε, είναι τουλάχιστον 35 καθηγητές, μέχρι στιγμής έχουν αναρτηθεί οι αποσπάσεις 15 καθηγητών, ενώ για την περιοχή ευθύνης του Συντονιστή Βερολίνου παρόλο που χρειάζονται πλέον των 30 καθηγητών έχουν αποσπαστεί μέχρι τώρα 10. Όπως αντιλαμβάνεται ο καθένας μας με τους ρυθμούς αυτούς ΕΙΝΑΙ ΑΔΥΝΑΤΟΝ να έρθει εδώ στην Γερμανία ο αναγκαίος αριθμός καθηγητών μέσα στο χρονικό περιθώριο που Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ Ο ΙΔΙΟΣ ΥΠΟΣΧΕΘΗΚΕ ΟΤΙ ΘΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΜΑΣ!!” (σ.σ. η επισήμανση της επιστολής).

Το ίδιο πάντα site το «enikos.gr» φιλοξενεί δηλώσεις του

Αργύρη Μαμμή, προέδρου του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Αμιγούς Ελληνικού Σχολείου Βρυξελλών, όπου εκτίθεται το αντίστοιχο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και τα 120 παιδιά στις Βρυξέλλες.

“Πάντα υπήρχαν καθυστερήσεις στις αποσπάσεις ωστόσο φέτος είναι πρωτοφανής ο αριθμός των ελλείψεων. Έχουν καταγραφεί συνολικά 8 κενά. Την περασμένη χρονιά πάντως, είχαμε μείνει 7 ολόκληρους μήνες χωρίς μαθηματικό” τονίζει ο κ. Μαμμής.

Ο κ. Μαμμής επισημαίνει μεταξύ άλλων, στην επιστολή του προς τον υπουργό Παιδείας:

“Δυστυχώς, και φέτος, είμαστε “στο ίδιο έργο θεατές” όσον αφορά τα κενά στο σχολείο μας. Μάλιστα, είμαστε σε χειρότερη θέση σε σχέση με τις τελευταίες χρονιές, καθώς έχουμε κενά σε: Φυσικό, Χημικό, Βιολόγο, Θεολόγο, Γαλλικό, Αγγλικό, Μουσικό (τα 3 τελευταία επηρεάζουν και το πρόγραμμα του Δημοτικού!), Δασκάλα για το Δημοτικό.

Όπως αντιλαμβάνεστε, το σχολείο μας, αν και άνοιξε θεωρητικά στις 5/9, προς το παρόν υπολειτουργεί – όπως γίνεται σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό κάθε Σεπτέμβρη.

Η ενημέρωσή μας είναι πως την περασμένη εβδομάδα (!!) έγιναν τηλεφωνικές επικοινωνίες από τη ΔΙΠΟΔΕ για επιβεβαιώσεις ενδιαφέροντος από τους προς απόσπαση εκπαιδευτικούς, αλλά εκκρεμεί ακόμη η υπογραφή των αποσπάσεων, το οποίο σημαίνει πως, καλώς εχόντων των πραγμάτων, αυτά τα κενά θα καλυφθούν τον Οκτώβριο.

Γιατί πρέπει να γίνεται έτσι κάθε χρόνο; Γιατί πρέπει να ζούμε τη “μέρα της μαρμότας” ξανά και ξανά; Δεν γίνεται αυτές οι τηλεφωνικές επικοινωνίες κι αυτές οι αποσπάσεις να γίνονται από το τέλος της προηγούμενης σχολικής χρονιάς;”.

(Οι πιο πάνω επιστολές καθώς και οι επώνυμες δηλώσεις έχουν γίνει προς το «enikos.gr)

ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ…

Η ίδια πάνω-κάτω κατάσταση επικρατεί και σε άλλα ελληνικά σχολεία του εξωτερικού, σε δεκάδες χώρες σε όλες τις ηπείρους. Δυστυχώς η «ρήση» του Υπουργού Παιδείας κ. Γαβρόγλου όταν ανέλαβε τον θώκο, ότι «αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να το λύσουν οι ομογενείς» αντικατοπτρίζει και τις ενέργειές του. Περιμένει οι ομογενείς σε όλο τον κόσμο να χτίσουν σχολεία, να διορίσουν και να πληρώσουν εκπαιδευτικούς, ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ τους ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΊΔΑΣ!!!

Το κρίσιμο ερώτημα είναι γιατί ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, που είναι ενήμερος της καταστάσεως αυτής, επιτρέπει να συνεχίζεται;