Μόνο οι Έλληνες πολίτες μπορούν να μείνουν χωρίς βίζα πάνω από 90 μέρες στην Ελλάδα

Μελβούρνη.– Ο «Νέος Κόσμος» έλαβε τον τελευταίο καιρό τηλεφωνήματα συμπαροίκων που διαμαρτύρονταν ότι επειδή παρέμειναν στην Ελλάδα πάνω από τρεις μήνες οι ελληνικές αρχές τους επέβαλαν πρόστιμο.

Ο λόγος που οι ελληνικές αρχές τους επέβαλαν πρόστιμο διατείνονταν ότι ήταν το γεγονός ότι είχαν ταξιδέψει εκεί με αυστραλιανό διαβατήριο.

Για αποφυγή παρομοίων φαινομένων στο μέλλον, ο «Νέος Κόσμος» επικοινώνησε με τους αρμόδιους στο Προξενείο της Μελβούρνης, οι οποίοι μας έδωσαν μία ολοκληρωμένη εικόνα του τι προβλέπει ο σχετικός νόμος τον οποίο θα πρέπει να γνωρίζουν όλοι όσοι ταξιδεύουν εκεί και θέλουν να παραμείνουν πάνω από τρεις μήνες.

Όπως είναι γνωστό, όσοι ταξιδεύουν με αυστραλιανό διαβατήριο σε χώρες-μέλη της Συμφωνίας Σένγκεν, μεταξύ των οποίων είναι και η Ελλάδα, δεν χρειάζεται να έχουν βίζα (θεώρηση εισόδου) και έχουν δικαίωμα παραμονής στην Ελλάδα 90 μέρες κάθε έτους. Κανένας ξένος υπήκοος που ταξιδεύει στην Ελλάδα ή άλλες χώρες της Ευρώπης για λόγους αναψυχής δεν έχει το δικαίωμα να μείνει εκεί για πάνω από 90 μέρες τον χρόνο.

Οι συμπάροικοι που, εκτός της αυστραλιανής έχουν και την ελληνική υπηκοότητα, όπως ισχύει για πολλούς συμπατριώτες μας, μπορούν να παραμείνουν στην Ελλάδα πάνω από τρεις μήνες αλλά θα πρέπει να γνωρίζουν ότι μετά την πάροδο των έξι μηνών παύουν πλέον να θεωρούνται μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού. Αυτό θα πρέπει να γνωρίζουν, εντούτοις, ότι μπορεί να επηρεάσει άλλες συναλλαγές τους με τις ελληνικές υπηρεσίες, όπως για παράδειγμα να αλλάξει το φορολογικό τους καθεστώς εκεί.

Εν τω μεταξύ, είναι σημαντικό για όσους έχουν και τις δύο υπηκοότητες και ταξιδεύουν στην Ελλάδα με αυστραλιανό διαβατήριο -το τονίζουμε αυτό- να έχουν πάντα μαζί τους είτε την ελληνική τους ταυτότητα ή το ελληνικό τους διαβατήριο, έγγραφα τα οποία αποδεικνύουν ότι είναι Έλληνες υπήκοοι.

Αυτό κρίνεται απαραίτητο γιατί από τη στιγμή που χρησιμοποιούν το αυστραλιανό τους διαβατήριο για να ταξιδέψουν εκεί, αν παραμείνουν πάνω από τρεις μήνες στην Ελλάδα -κάτι που, όπως είπαμε, έχουν δικαίωμα να κάνουν-, όταν φτάσουν στον έλεγχο διαβατηρίων κατά την αποχώρησή τους, οι αρμόδιοι δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν αν είναι Έλληνες υπήκοοι.

Αν δεν είναι σε θέση να το αποδείξουν κατά τον έλεγχο του διαβατηρίου τους είναι παράνομοι και “τυχεροί” αν πληρώσουν μόνο ένα πρόστιμο.

Να προσθέσουμε ότι οι αλλοδαποί που θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα για πάνω από 90 μέρες μπορούν να το κάνουν πέρνοντας άδεια παραμονής, αλλά προκειμένου να τους χορηγηθεί η σχετική άδεια θα πρέπει να αποδείξουν στις αρμόδιες αρχές ότι βρίσκονται εκεί για επαγγελματικούς ή εκπαιδευτικούς ή άλλους παρεμφερείς λόγους.

Ενδεικτικά, να αναφέρουμε ότι αν επισκέπτης στην Αυστραλία παραβιάσει τους όρους της τουριστικής του βίζας και παραμείνει στην χώρα περισσότερο από όσο επιτρέπει η βίζα του, ο νόμος προβλέπει την άμεση κράτησή του και την απαγόρευση εισόδου του στην Αυστραλία τα τρία επόμενα χρόνια.

πηγή:neoskosmos.com