Μακρόν: Δεν είμαι υπερόπτης, είμαι αποφασισμένος

Παρίσι.-  Για την καθημερινότητα του, τις σχέσεις του με την Άνγκελα Μέρκελ, την ευρωπαϊκή ανοικοδόμηση, τον Ναπολέοντα Βοναπάρτη και τον για τον σκύλο του τον Νέμο μίλησε ο Εμανουέλ Μακρόν, σε συνέντευξη που έδωσε στο γερμανικό περιοδικό Spiegel.

Αναφερόμενος στη ζωή του στο Ελιζέ και το αξίωμα του προέδρου ο Εμανουέλ Μακρόν τόνισε: “O,τι κάνετε, ό,τι λέτε- αλλά επίσης κι οτιδήποτε δεν λέτε- «μεταφράζονται».

Όταν η δημοσιογράφος τον ρώτησε για την αλαζονική συμπεριφορά του απέναντι σε όσους αντιδρούν στις μεταρρυθμίσεις του, τους οποίους έχει αποκαλέσει «τεμπέληδες» κι ότι δημιουργούν «μπουρδέλο», ο γάλλος πρόεδρος έδωσε την εξής απάντηση:

«Δεν είμαι υπερόπτης. Όταν επισκέπτομαι μια επιχείρηση οι συνεργάτες μου μου λένε μέσα σε τρείς ώρες ότι έχω υπερβεί τον χρόνο μου. Αυτό που κάνω είναι πως θέτω ένα τέλος στην «φιλία» μεταξύ πολιτικής και ΜΜΕ.

Στις επικρίσεις ότι είναι υπερόπτης και ότι είναι ο πρόεδρος των πλουσίων πρόσθεσε: «Δεν είμαι υπερόπτης, είμαι αποφασιστικός. Στα λυπηρά αντανακλαστικά του γαλλικού φθόνου δεν θα υποχωρήσω, διότι είναι ακριβώς αυτός ο φθόνος ο οποίος παραλύει τη χώρα».

Σχετικά με τις εξελίξεις στη Γερμανία μετά τις πρόσφατες εκλογές, ο Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε την εκτίμηση ότι ένας ενδεχόμενος συνασπισμός «Τζαμάικα» στη Γερμανία δεν θα εμποδίσει το ευρωπαϊκό σχέδιό του.

«Τόσο στους Πράσινους όσο και στους Φιλελεύθερος η υποστήριξη της Ευρώπης είναι στο DNA του κόμματός τους, επομένως ελπίζω» εξήγησε στο Spiegel.

Σε ερώτηση για την άνοδο της ακροδεξιάς στη Γερμανία, ο Γάλλος πρόεδρος απάντησε ότι πρόκειται απλώς για αντίδραση των ψηφοφόρων. Τόνισε όμως ότι πρέπει να ξεκινήσει αγώνας κατά του AfD. «Δεν επιτρέπεται να είναι κανείς διστακτικός απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους. Η μοναδική απάντηση είναι το θάρρος», συμπλήρωσε.

Ο Μακρόν αποκάλυψε ότι είχε συμφωνήσει λεπτομερώς με την Άνγκελα Μέρκελ για τον λόγο που εκφώνησε για την Ευρώπη στη Σορβόνη στις 26 Σεπτεμβρίου, δύο μέρες μετά τις γερμανικές εκλογές.

«Μίλησα μαζί της τόσο στο τέλος της προεκλογικής περιόδου όσο και το βράδυ των εκλογών. Μάλιστα έλαβε και το κείμενο του λόγου μου προηγουμένως. Ηθελα να αποφύγω συζητήσεις στην Γερμανία οι οποίες θα είχαν αναγκάσει την καγκελάριο να πάρει αποστάσεις από το λόγο μου», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μακρόν εξέφρασε επίσης και δημόσια την πολύ φιλική διάθεσή του απέναντι στην καγκελάριο Μέρκελ και πρόσθεσε ότι «υπάρχει στη σχέση αυτή μια άνευ προϋποθέσεων βούληση να κατανοήσουμε ο ένας τον άλλον».

Για το ρόλο του ως προέδρου είπε στο Spiegel ότι σήμανε «το τέλος της αθωότητας» και ότι «άλλαξε εντελώς τη ζωή» του: «Κάθε τι που κάνω, που λέω, ακόμα και αυτό που δεν λέω έχει ξαφνικά σημασία».

Ο Μακρόν σχεδιάζει να πραγματοποιήσει επίσκεψη στο Ιραν. Θα είναι μια ιστορική επίσκεψη καθώς κανένας Γάλλος πρόεδρος, δεν έχει επισκεφθεί τη χώρα από το 1971.

Αύριο Κυριακή, ο γάλλος πρόεδρος θα δώσει συνέντευξη εφ όλης της ύλης στον τηλεοπτικό σταθμό ΤF1.