Ο Ραχόι ξηλώνει την κυβέρνηση της Καταλονίας και προκηρύσσει εκλογές στην περιφέρεια εντός έξι μηνών

Ο Πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι ενέκρινε την εφαρμογή του Άρθρου 155 που επιτρέπει στην κυβέρνησή του να ανακαλέσει κάποιες εξουσίες από την Καταλονία.

Η απόφαση αυτή ελήφθη έπειτα από ειδική συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου τρεις εβδομάδες μετά το αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία που διεξήγαγε η ημιαυτόνομη περιοχή. Μετά από την ανακοίνωση Ραχόι αναμένεται η έγκριση από την Άνω Βουλή της Ισπανίας-τη Γερουσία- όπου είναι προγραμματισμένη ψηφοφορία για τις 27 Οκτωβρίου. Όπως δήλωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός επιθυμεί οι εκλογές να γίνουν στην επαρχία και θα μπορούσε να διαλύσει την υπάρχουσα καταλανική βουλή μέσα σε έξι μήνες.

Όπως τόνισε οι εξουσίες της καταλανικής κυβέρνησης θα μεταφερθούν στην κυβέρνηση της Ισπανίας, επέμεινε ωστόσο ότι η κυβέρνηση του δεν ήθελε να χρησιμοποιήσει τη συνταγματική της εξουσία για να αναλάβει η Μαδρίτη απευθείας τη διοίκηση της Καταλονίας.

Ο Ραχόι είχε προειδοποιήσει ότι αυτό θα ήταν το επόμενο βήμα της ισπανικής κυβέρνησης, σε περίπτωση που η Καταλονία επέμενε στην απόσχιση. Η κυβέρνησή του ενεργοποιεί ένα συνταγματικό άρθρο το οποίο δεν έχει χρησιμοποιηθεί μέχρι σήμερα προκειμένου να αναλάβει τον έλεγχο της περιφέρειας, εξηγούν τα διεθνή Μέσα.

«Η κυβέρνηση έπρεπε να εφαρμόσει το άρθρο 155 του συντάγματος. Αυτό εφαρμόζεται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Η Ισπανία βρισκόταν στα πρόθυρα να εφαρμόσει αυτό το άρθρο στο παρελθόν, αλλά δεν ήταν απαραίτητο καθώς επιστρέψαμε σε μια νόμιμη κατάσταση», κατάσταση εξήγησε ο Ραχόι και συνέχισε: «Σε αυτή την περίπτωση τα πράγματα είναι διαφορετικά διότι καμία κυβέρνηση καμίας δημοκρατικής χώρας δεν θα δεχόταν αυτή την τροποποίηση του νόμου και ένα κόμμα να επιβάλει τη θέλησή του σε άλλο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αποφασίσαμε να επιβάλουμε αυτό το άρθρο».

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο υπουργικό συμβούλιο είπε: «Δεν αναστέλλουμε το καθεστώς της αυτονομίας της Καταλονίας, αλλά των ανθρώπων που την εκμεταλλεύτηκαν. Ζητάμε από την Καταλονία να σεβαστεί το σύνταγμα», είπε ο Ισπανός πρωθυπουργός. Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση να μην φύγουν άλλες επιχειρήσεις και καταθέσεις από την Καταλονία. «Θα επαναφέρουμε την ομαλότητα» σημείωσε.

Παράλληλα, δήλωσε ότι τα τελευταία στοιχεία που αφορούν την οικονομία της Καταλονίας είναι «ανησυχητικά» και ότι το ΑΕΠ της επαρχίας θα μειωθεί κατά 30% εάν αποσχιστεί από την Ισπανία.

Oπως έγινε γνωστό ο ηγέτης της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν θα κάνει δηλώσεις στις 22:00 ώρα Ελλάδος.

iefimerida.gr