Αρχαιολογικό ενδιαφέρον σε 400 στρέμματα του Ελληνικού με «βούλα» Κονιόρδου

Αθήνα.- Την απόφαση για την κήρυξη περίπου 400 στρεμμάτων ως χώρου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος στο πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, υπέγραψε η υπουργός πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ.

Η απόφαση βασίζεται στην εισήγηση που έκανε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο στη θυελλώδη συνεδρίαση της τρίτης Οκτωβρίου. Πλέον, εκκρεμεί από την κα Κονιόρδου, η υπογραφή της απόφασης που θα βασίζεται στην γνωμοδότηση του ΚΑΣ αναφορικά με την έγκριση του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης του ακινήτου και την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Στην τελευταία, πολύωρη συνεδρίαση του ΚΑΣ, αρκετά μέλη του Συμβουλίου υποστήριξαν πως το ύψος των έξι ουρανοξυστών που σχεδιάζουν να κατασκευάσουν οι επενδυτές στο Ελληνικό, δε θα πρέπει να υπερβαίνει το ύψος της Ακρόπολης, δηλαδή τα 140 μέτρα.

Το ύψος των κτηρίων που θα κατασκευαστούν στο Ελληνικό ορίζεται από τον νόμο 4062/2012, σύμφωνα με τον οποίο για κτήρια – τοπόσημα, ιδιαίτερου αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος, ο συντελεστής δόμησης μπορεί να ανερχεται σε 2,2.

Σύμφωνα με πηγές με άριστη γνώση του έργου, δεν αποκλείεται να προκύψει νέο ζήτημα με το ύψος των κτηρίων, όταν η υπουργός πολιτισμού υπογράψει την απόφαση που θα αφορά στο ΣΟΑ και στη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, δεδομένου ότι όλες οι αποφάσεις θα πρέπει να εγκριθούν από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και στην συνέχεια κι από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Η έγκριση του συνόλου των αποφάσεων από το ΣτΕ είναι αναγκαία προϋπόθεση, προκειμένου να εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα, για να ξεκινήσει η υλοποίηση της μεγαλύτερης αστικής ανάπλασης στη χώρα.

Σύμφωνα με το νόμο για το έργο στο Ελληνικό, το Προεδρικό Διάταγμα θα πρέπει να έχει υπογραφεί εντός έξι μηνών από την κατάθεση των μελετών, δηλαδή το Δεκέμβριο. Πρόκειται ωστόσο για ενδεχόμενο που συγκεντρώνει ελάχιστες πιθανότητες, λόγω των σοβαρών καθυστερήσεων που έχουν σημειωθεί στην επένδυση του Ελληνικού έως τώρα.

Την ώρα που η πολύκροτη υπόθεση με το ΚΑΣ φαίνεται πως ολοκληρώνεται με μεγάλη καθυστέρηση, σειρά άλλων ζητημάτων εξακολουθεί να είναι σε εκκρεμότητα.

Όπως η χωροθέτηση μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων για τους δήμους Ελληνικού-Αργυρούπολης, Αλίμου και Γλυφάδας, για την οποία η κυβέρνηση και η περιφέρεια Αττικής δεν έχουν κάνει απολύτως τίποτα, παρά τη δέσμευση του Αλέκου Φλαμπουράρη προς τους δημάρχους των περιοχών αυτών, τον Σεπτέμβριο του 2016.

Η μετακίνηση του αμαξοστασίου της ΟΣΥ, στο βόρειο τμήμα του ακινήτου, αποτελεί μία ακόμα εκκρεμότητα, για την οποία το αρμόδιο υπουργείο υποδομών δεν έχει αναλάβει καμία πρωτοβουλία, παρά το γεγονός πως η εταιρεία έχει στείλει στο υπουργείο ολοκληρωμένη μελέτη από τον Μάρτιο του 2016.

Πηγή: skai.gr