ΑΠΟΨΕΙΣ Παν. Μακριά: Το ταξίδι του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα

Του Π. Σ. ΜΑΚΡΙA*

Κατά την εδώ επίσημη επίσκεψή του ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι “δεν ήταν ποτέ καλύτερες” οι σχέσεις Ελλάδος-ΗΠΑ. Έπλεξε το εγκώμιο της ομογένειας, αλλά χωρίς να επισκεφθεί τον πνευματικό της ηγέτη. Και διαβεβαίωσε την Αμερική ότι πρέπει να “εμπιστευθεί” την κυβέρνησή του.

Τον πρωθυπουργό συνόδευσε στο ταξίδι του πάνω από το ένα τέταρτο των υπουργών του, πρώην κομμουνιστών ως επί το πλείστον. Μεταξύ τους ο υπουργός Εξωτερικών κ. Ν. Κοτζιάς, πρώην μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ και συγγραφέας βιβλίων προβολής των κομμουνιστικών καθεστώτων Γιαρουλέφκι και Χόνεκερ. Ο κ. Κοτζιάς εμήνυσε την Athens Review of Books και το περιοδικό καταδικάστηκε επειδή επιστολογράφος του είχε αποκαλέσει τον κ. Κοτζιά “γκαουλάιτερ” του κομμουνισμού.

***

Πρόκειται για την μεγαλύτερη ομαδική αποστολή υπουργών που έγινε ποτέ από την Ελλάδα και μάλιστα από πολιτικούς της άκρας Αριστεράς, η οποία την 11η Σεπτεμβρίου 2001 πανηγύρισε τον τραγικό θάνατο 3.000 περίπου Αμερικανών (μεταξύ των οποίων και 49 ομογενών) μαζί με το “καλά να πάθουν” των περισσοτέρων Ελλήνων.

Κάτι το τραγικό πρέπει να συμβαίνει μετά την επίσκεψη σε όσους μισούν αυτήν εδώ την “ιμπεριαλιστική” χώρα που στάθηκε στο πλευρό της Ελλάδος από το 1821, όπως και ο πρόεδρος Τραμπ υπενθύμισε στον κ. Τσίπρα, στον “Κήπο των Ρόδων” του Λευκού Οίκου.

Αυτοί που ήρθαν εδώ ζητώντας επενδύσεις από τους “καπιταλιστές, δολοφόνους των λαών” και θαυμαστές των αιμοσταγών δολοφόνων Κάστρο και Τσαβέζ, είχαν επιδεικτικά ψάξει αλλού για επενδύσεις, διακηρύσσοντας μια νέα “στρατηγική” προς την Μόσχα. Ήλπιζαν ότι ο ρωσικός αγωγός πετρελαίου θα έσωζε την οικονομία και θα ελευθέρωνε την χώρα από τους Ευρωπαίους “τοκογλύφους” που την έσωσαν από την χρεωκοπία.

Τώρα ο κ. Τσίπρας… προτρέπει την Αμερική να… “βελτιώσει” την βάση της Σούδας . (Θυμάστε τις διαδηλώσεις κατά των “βάσεων του θανάτου”;) ενώ, σύμφωνα με το CNBC, η Ουάσιγκτον μελετά την κατασκευή και δεύτερης βάσης στη νότια Κρήτη.

Σ’ ότι αφορά τις επενδύσεις, φαίνεται ότι άρχισαν από την ανάποδη. Με δαπάνη 2,4 δισεκατομμυρίων δολλαρίων για αεροσκάφη F-16, πράγμα που θα δώσει δουλειά σε… Αμερικανούς εργάτες, όπως παρατήρησε με ικανοποίηση ο πρόεδρος Τραμπ στην κοινή συνέντευξη Τύπου στον Λευκό Οίκο. Όλα αυτά τα παράδοξα και απίστευτα που είδαμε και ακούσαμε τα σημειώνουμε για να μην θεωρεί κανείς “τους πιατάδες” για κορόιδα.

Παρ’ όλα αυτά, ευχόμαστε οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις να εδραιωθούν σε σταθερές βάσεις. Ευχόμαστε να γίνουν πολλές και μεγάλες επενδύσεις στην πρώτη πατρίδα για να αναπνεύσει ο δεινοπαθών λαός. Αλλά, περισσότερο από κάθε άλλο, ευχόμαστε να το πάρουν όλοι απόφαση στην Ελλάδα ότι η χώρα πρέπει να παραμείνει στο πλευρό των συμμάχων της στην Ευρώπη και την Αμερική. Η χώρα δεν θα προοδεύσει με τον οικτρά αποτυγχόντα σοσιαλισμό, αλλά με την ελεύθερη οικονομία. Και να τεθεί τέρμα στην δημαγωγία, τον λαϊκισμό και την αναρχία.

* Ο κ. Παναγιώτης Μακριάς είναι εκδότης του Estiator.