Ανακάλυψαν χαμένο κάστρο 3.000 ετών στον βυθό λίμνης, στην Τουρκία

Άγκυρα.- Ένα κάστρο 3.000 ετών ανακάλυψαν δύτες και ερευνητές στη λίμνη Βαν της Τουρκίας, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Independent.

Τα εντυπωσιακά ευρήματα εκτιμάται ότι ανήκουν σε ένα κάστρο που χτίστηκε από τον πολιτισμό των Ουραρτού που άκμασε την εποχή του σιδήρου μεταξύ του 9ου και του 6ου π.Χ. αιώνα.

Η ανακάλυψη έγινε από αρχαιολόγους του Πανεπιστημίου Van Y?z?nc? Y?l και μια ομάδα δυτών.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή (Anadolu), ο κινηματογραφιστής υποβρυχίων λήψεων και επικεφαλής της ομάδας δυτών Ταχσίν Τζεϊλάν εξήγησε ότι άλλοι δύτες και αρχαιολόγοι που γνώριζαν τη λίμνη είπαν στην ομάδα ότι θεωρούσαν μάλλον απίθανο να βρουν κάτι στο βυθό.

Ωστόσο, οι ερευνητές βρήκαν ότι το κάστρο που εντοπίστηκε αποτελεί μέρος μιας κατασκευής η έκταση της οποίας φθάνει περίπου το ένα χιλιόμετρο. Παρόλο που έμειναν κρυμμένα στο βυθό για αιώνες, το ύψος των εμφανών τμημάτων από τα τείχη του οχυρού που έχουν απομείνει κυμαίνεται περίπου μεταξύ 3 και 4 μέτρων.

Ο Τζεϊλάν δήλωσε στην τουρκική εφημερίδα H?rriyet ότι «πολλοί πολιτισμοί και λαοί είχαν εγκατασταθεί γύρω από τη λίμνη Βαν. Ονόμασαν τη λίμνη “άνω θάλασσα” και πίστευαν ότι συνέβαιναν εκεί πολλά μυστηριώδη πράγματα».

«Λαμβάνοντας υπόψη αυτή την πεποίθηση, εργαζόμαστε για να αποκαλύψουμε τα μυστικά της λίμνης», δήλωσε ο Τζεϊλάν, προσθέτοντας ότι η λίμνη Βαν έχει ιστορία περίπου 600.000 ετών.

«Είναι θαύμα που βρέθηκε αυτό το κάστρο στο βυθό», πρόσθεσε. «Οι αρχαιολόγοι θα έρθουν εδώ για να εξετάσουν την ιστορία του κάστρου και να δώσουν πληροφορίες για αυτό».

Οι Ουραρτού, ο πολιτισμός των οποίων ήταν επίσης γνωστός ως το Βασίλειο της Βαν, ήταν ένας αρχαίος λαός που κατοικούσε σε τμήματα της σύγχρονης Τουρκίας, της Αρμενίας και του Ιράν. Η λίμνη Βαν θεωρείται ότι υπήρξε σημαντικό κέντρο του πολιτισμού αυτού.

«Οι έρευνες που έγιναν στο βυθισμένο τμήμα του ιστορικού κάστρου των Ουραρτού στην πόλη μας αποκάλυψαν ότι είναι ηλικίας περίπου 3.000 ετών», δήλωσε ο κυβερνήτης της περιοχής Αντιλτσεβάζ, ο Αρίφ Καραμάν.

Δεν πρόκειται για την πρώτη ανακάλυψη της ομάδας στη λίμνη. Πέρυσι, βρήκαν μια περιοχή περίπου 4 τετρ. χιλιομέτρων με παράξενους σταλαγμίτες, στους οποίους δόθηκε το όνομα «νεραϊδοκαμινάδες κάτω από το νερό».

(Πηγή: The Independent)