“Βολές” Αμερικανού πρέσβη κατά Ιβάν Σαββίδη για τον ΟΛΘ

Αθήνα.- Ευθείες βολές για το ποιοι είναι, τελικά, οι επενδυτές του ΟΛΘ εξαπέλυσε χθες ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ, μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνο-αμερικανικού Επιμελητηρίου στην Αθήνα.  Από το βήμα του συνεδρίου ο Αμερικανός πρέσβης αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η αποκρατικοποίηση του ΟΛΘ, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι δεν είναι ξεκάθαρη η προέλευση του προτιμητέου επενδυτή και των κεφαλαίων του.
Πηγές, που είναι σε θέση να γνωρίζουν, υποστηρίζουν ότι ο κ. Πάιατ αναφέρονταν στην παρουσία Ιβάν Σαββίδη στην κοινοπραξία που κέρδισε τον διαγωνισμό και στην εμπλοκή ρωσικών κεφαλαίων που συνεπάγεται η παρουσία του.  Στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης προτιμητέος επενδυτής είναι επιχειρηματικό σχήμα που απαρτίζεται από το γερμανικό επενδυτικό κεφάλαιο Deutsche Innvest Εquity Partner, τη γαλλικών συμφερόντων Terminal Link και την Belterra Investments συμφερόντων Ιβάν Σαββίδη.
Χαρακτηριστικά ο κ. Πάιατ υπογράμμισε ότι «οι αμερικανικές εταιρείες φέρνουν τη διαφάνεια και τα υψηλά πρότυπα εταιρικής διακυβέρνησης και αναζητούν το ίδιο από τους Έλληνες εταίρους τους. Και ελπίζω ότι η Ελλάδα θα αναγνωρίσει αυτά τα θετικά χαρακτηριστικά. Έχουμε δει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ιδιωτικοποίηση στην Ελλάδα, όπως στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, όπου είναι ασαφές ποιοι είναι οι πραγματικοί ιδιώτες επενδυτές και από πού προέρχονται τα χρήματά τους».
Ο Αμερικανός πρέσβης συμπλήρωσε με νόημα ότι υπάρχουν και επιτυχείς αποκρατικοποιήσεις, όπως έδειξε η εμπειρία με την γερμανική Fraport, όπου σημείωσε ότι η συγκεκριμένη αποκρατικοποίηση είναι επιτυχής, κάτι που διαπιστώνουν καθημερινά οι χρήστες των αεροδρομίων.
Κατά την ομιλία του, δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ελλάδα στον κλάδο της ενέργειας, ενώ πρόσθεσε ότι η χώρα μας μπορεί να αποτελέσει ενεργειακό κόμβο, αν και όπως τόνισε, η γραφειοκρατία είναι ακόμη το πρόβλημα που απασχολεί τους επενδυτές. Όπως είπε, η Ελλάδα θα αποτελέσει την τρίτη ευρωπαϊκή χώρα, μετά την Πολωνία και τη Λιθουανία, στην οποία οι ΗΠΑ θα εξάγουν υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG).

in.gr?

 (Φωτογραφία:  Intime )