Δύο επιφανείς ομογενείς, ο Τζον Ποντέστα και ο Κρις Σπύρου στην Πάτρα

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Πάτρα.- Δύο σημαντικές πολιτικές προσωπικότητες της ομογένειας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής,  που έχουν διαδραματίσει και ακόμα συνεχίζουν να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις των ΗΠΑ, διατηρώντας πάντα ισχυρούς δεσμούς με την ομογένεια, αλλά και ισχυρά επιχειρηματικά λόμπι, θα βρεθούν σήμερα Πέμπτη στην Πάτρα. Πρόκειται για τους κ.κ. Τζον Ποντέστα και Κρις Σπύρου.

Τζον Ποντέστα

Ο πρώτος, επιτελάρχης του Μπιλ Κλίντον, σύμβουλος του Μπάρακ Ομπάμα, αλλά και επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας της Χίλαρι Κλίντον, είναι ένας άνθρωπος με αναμφισβήτητη επιρροή στο πολιτικό και επιχειρηματικό τοπίο των ΗΠΑ. Ο δεύτερος, ο Κρις Σπύρου, είναι σήμερα πρόεδρος της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, ένας από τους πιο επιφανείς ομογενείς, που έχει διαδραματίσει πολύ σοβαρό ρόλο στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, ενώ έχει ανέλθει στα υψηλότερα πολιτικά αξιώματα της Αμερικής που μπορεί να διεκδικήσει Αμερικανός πολίτης μη γεννημένος στην Αμερική (έλαβε το χρίσμα του κυβερνήτη για την Πολιτεία του Νιου Χάμσαϊρ το 1984).

Οι δύο άνδρες θα βρεθούν σήμερα στην Πάτρα με αφορμή την ομιλία του κ. Ποντέστα στο Συνέδριο της Περιφέρειας (4.30 μμ.), η οποία θα έχει ως θέμα: «Η Ε.Ε. και οι Η.Π.Α. σε ένα παγκοσμιοποιημένο επιχειρηματικό περιβάλλον. Προκλήσεις και προοπτικές για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας».

̇Κρις Σπύρου

Η παρουσία του Τζον Ποντέστα στο Συνέδριο της Περιφέρειας στην Πάτρα, πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του Κρις Σπύρου. Οι δύο άνδρες συνδέονται με στενή φιλία,  από όταν ακόμη ο κ. Σπύρου ήταν Πρόεδρος των Εκλεκτόρων που εξέλεξαν Πρόεδρο της Αμερικής τον Μπιλ Κλίντον. Η παρουσία τους στο Συνέδριο, δημιουργεί προοπτικές αλλά και ενδιαφέρον για το ενδεχόμενο επενδυτικών πρωτοβουλιών στην περιοχή, από Αμερικανικά (ή Ελληνοαμερικανικά) κεφάλαια.

Υπενθυμίζεται ότι ο Κρις Σπύρου, που έχει διατελέσει Πρόεδρος της Βουλής του Νιού Χάμσαιρ, είναι Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας, με αποστολή να επανέλθη η Αγιά Σοφιά σ΄αυτό που καθαγιάστηκε, ως χριστιανικός Ναός και για αιώνες  λειτούργησε, ως η βασιλική της Ορθοδοξίας.

Αλλά ποιοί είναι οι δύο διακεκριμένοι ομογενείς;

Ο Τζον Ποντέστα γεννήθηκε στις 8 Ιανουαρίου του 1949 στο Σικάγο από την Ελληνίδα Μαίρη Κοκόρη και τον ιταλικής καταγωγής Τζον Ντέιβιντ Ποντέστα. Η καταγωγή της μητέρας τού επικεφαλής της εκστρατείας της κ. Κλίντον είναι από την Αρκαδία της Πελοποννήσου.  Αποφοίτησε από το Lane Technical High School. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Knox College. Και στο Georgetown University Law Center.

Υπήρξε ανώτερος σύμβουλος πολιτικής της κυβέρνησης σε θέματα, πληροφοριών, προστασίας της ιδιωτικής ζωής, ασφάλειας των τηλεπικοινωνιών και ρυθμιστικής πολιτικής. Βοηθός του προέδρου Κλίντον όπως επίσης και αναπληρωτής αρχηγός του Γενικού Επιτελείου. Αρχηγός Γενικού Επιτελείου και Σύμβουλος του Μπάρακ Ομπάμα.

Ο Κρις Σπύρου γεννήθηκε στην Πορτή Καρδίτσας και μετανάστευσε σε ηλικία 13 ετών στις ΗΠΑ, όπου σταδιοδρόμησε ως πολιτικός ηγέτης.  Πτυχιούχος του Saint Anselm College, New Hampshire, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Goddart College, Vermont.

Πολιτειακός Βουλευτής, Πρόεδρος της Βουλής του Νιού Χμασάιρ, Πρόεδρος του κόμματος των Δημοκρατικών, Πρόεδρος του σώματος των εκλεκτόρων που εξέλεξαν τον Μπιλ Κλίντο Πρόεδρο της Αμερικής, ενώ έλαβε το χρίσμα του κυβερνήτη για την Πολιτεία του Νιου Χάμσαϊρ το 1984. Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας και Πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Ινστιτούτου.