Μετά τον Γαβρόγλου και ο Αλέξης Τσίπρας μιλάει για το θέμα των Μουφτήδων

Βρυξέλλες.- Για τη δήλωση του Κώστα Γαβρόγλου σχετικά με την εκλογή των μουφτήδων ρωτήθηκε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής.

Ερωτηθείς για το εάν έχει ξεκινήσει μια τέτοια συζήτηση είπε ότι η κυβέρνηση την έχει ξεκινήσει εδώ και πάρα πολύ καιρό στο εσωτερικό της. «Έρχεται ως μια αντικειμενική ανάγκη που δεν αφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και δεν αφορά στον Τούρκο πρόεδρο. Είναι μια συζήτηση που έχει ξεκινήσει και πρέπει να επεκταθεί δημόσια και ανοιχτά με τη μουσουλμανική μειονότητα, τους Έλληνες πολίτες που ζουν στη Θράκη. Ήδη έχουμε πάρει πρωτοβουλίες που θα αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας στη Θράκη» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Όπως είπε αυτή, η συζήτηση πρέπει να γίνει με τη μουσουλμανική μειονότητα, να καταλήξει το συντομότερο δυνατό και να υπάρξει και η αντίστοιχη νομοθέτηση, ώστε σε ένα βάθος χρόνου να δημιουργηθούν οι εξελίξεις για να ξεπεράσουμε τα σημερινά εμπόδια.

Η αξιωματική αντιπολίτευση

Ο Τομεάρχης Εξωτερικών, βουλευτής Β’ Αθηνών, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, και η Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, βουλευτής Επικρατείας, κυρία Νίκη Κεραμέως, αναφορικά με το ζήτημα των Μουφτήδων στη Θράκη, έκαναν την ακόλουθη δήλωση:

«Λίγες μόνο ημέρες μετά την επίσκεψη  Ερντογάν, η Κυβέρνηση σπεύδει να ανοίξει θέμα εκλογής των Μουφτήδων της Μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη.

Το θέμα ανακίνησε ο Υπουργός Παιδείας  κ. Κ. Γαβρόγλου, ο οποίος υπενθυμίζεται ότι πριν από ένα μήνα είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης κ. Χακάν Τσαβούσογλου χωρίς τότε να ανακοινωθεί το περιεχόμενό της.

Σε άλλο μήκος κύματος, ο Υπουργός των Εξωτερικών κ. Ν. Κοτζιάς δηλώνει σήμερα ότι “δεν συζητάμε τέτοια θέματα με την Τουρκία”, ενώ και ο ίδιος στις 24 Οκτωβρίου μετά τη συνάντησή του με τον ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επέτρεψε με τις δηλώσεις του να εκληφθεί ως ζήτημα διμερούς διαπραγμάτευσης ένα θέμα αποκλειστικής ευθύνης της ελληνικής Πολιτείας.

Και τώρα, μετά τη συνάντησή του με τον Ταγίπ Ερντογάν, έρχεται και ο ίδιος ο πρωθυπουργός να επιβεβαιώσει ότι η Κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο της εκλογής Μουφτήδων.

Η εικόνα που εκπέμπει η Κυβέρνηση δεν είναι μόνο λυπηρή. Προκαλεί εύλογη ανησυχία για τον τρόπο με το οποίο διαχειρίζεται τόσο σημαντικά ζητήματα».