Ο Μακρόν έκλεισε την πόρτα της ΕΕ στην Τουρκία & ο Ερντογάν έγινε έξαλλος

Παρίσι.- Νεύρα και ένταση είχε η επεισοδιακή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ο Μακρόν και ο Ερντογάν στο Παρίσι, μετά την συνάντησή τους.

Ο Γάλλος πρόεδρος επισήμανε στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι οι δημοκρατικές χώρες πρέπει να σέβονται το κράτος δικαίου στη μάχη που δίνουν εναντίον της τρομοκρατίας.

Παράλληλα, διατύπωσε την ανησυχία του για την τύχη των φυλακισμένων σπουδαστών, εκπαιδευτικών και δημοσιογράφων στην Τουρκία.

«Οι δημοκρατίες μας πρέπει με σθένος να υψώσουν το ανάστημά τους απέναντι στην τρομοκρατία… Αλλά την ίδια ώρα οι δημοκρατίες μας πρέπει να προστατεύουν πλήρως το κράτος δικαίου» δήλωσε ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου που παραχώρησε με τον Τούρκο ηγέτη έπειτα από συνομιλίες που είχαν στο Παρίσι.

Επιπλέον, ο Εμανουέλ Μακρόν σημείωσε ότι οι πρόσφατες εξελίξεις στην Τουρκία δεν επιτρέπουν καμία πρόοδο στη διαδικασία ένταξης της Άγκυρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα ήταν υποκριτικό να προσποιούμαστε ότι θα μπορούσαν να ανοίξουν νέα κεφάλαια στις συνομιλίες με την ΕΕ, τόνισε.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απάντησε με ένταση, τονίζοντας πως η Τουρκία έχει «κουραστεί» να περιμένει το ενδεχόμενο ένταξής της στην ΕΕ. «Δεν μπορούμε να εκλιπαρούμε συνεχώς για την είσοδό (μας) στην ΕΕ», δήλωσε ενώπιον των δημοσιογράφων ο πρόεδρος της Τουρκίας.

«Υπάρχουν δημοσιογράφοι-“κηπουροί” των τρομοκρατών»

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι ορισμένοι δημοσιογράφοι συμβάλλουν στην ενίσχυση των τρομοκρατών μέσω των όσων γράφουν, αφού ο Γάλλος ομόλογός του Εμανουέλ Μακρόν επισήμανε, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν στο Παρίσι, ότι οι χώρες πρέπει να σέβονται το κράτος δικαίου στη μάχη που δίνουν εναντίον της τρομοκρατίας.

«Η τρομοκρατία δεν δημιουργείται από μόνη της. Η τρομοκρατία και οι τρομοκράτες έχουν “κηπουρούς”» που τους στηρίζουν, σημείωσε ο Ερντογάν, έχοντας στο πλευρό του τον πρόεδρο της Γαλλίας, ο οποίος διατύπωσε λίγο νωρίτερα την ανησυχία του για την τύχη των σπουδαστών, εκπαιδευτικών και δημοσιογράφων που συνελήφθησαν στο κύμα εκκαθαρίσεων μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία.

«Αυτοί οι “κηπουροί” είναι εκείνοι οι άνθρωποι που θεωρούνται ως στοχαστές. Εκείνοι τροφοδοτούν (την τρομοκρατία)… από τις στήλες τους στις εφημερίδες» είπε ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους.

«Κάποια ημέρα, θα το ανακαλύψετε, ότι αυτοί οι άνθρωποι θα εμφανιστούν ως τρομοκράτες μπροστά σας».

Επεισόδιο και με δημοσιογράφο

Ο πρόεδρος της Τουρκίας είχε και επεισόδιο με δημοσιογράφο της Γαλλίας, ο οποίος τον ρώτησε για την πώλησε όπλων στη Συρία τον Ιανουάριο του 2014

«Μιλάτε σαν γκιουλενιστής» τον κατηγόρησε.

Ο διάλογος

Ερντογάν: Δεν καταλαβαίνω το πρόβλημά σας; Ποιος έστειλε όπλα στη Συρία;

Γάλλος δημοσιογράφος: Βρέθηκαν φορτηγά της υπηρεσίας MIT στα σύνορα, που μετέφεραν όπλα, τον Ιανουάριο του 2014.

Ερντογάν: Μιλάτε σαν γκιουλενιστής.

Γάλλος δημοσιογράφος: Μιλώ σαν δημοσιογράφος.

Ερντογάν: Σας το λέω γιατί εκείνοι που είχαν κάνει αυτές τις επιχειρήσεις ήταν εισαγγελείς της FETO, τώρα βρίσκονται στη φυλακή. Οι υπηρεσίες πληροφοριών έχουν τη δυνατότητα μεταφοράς όπλων με φορτηγά. Μου κάνετε αυτή την ερώτηση, γιατί, όμως, δεν ρωτάτε για τα 4.000 φορτηγά με όπλα που έφερε η Αμερική στη Συρία; Εάν ρωτάτε για το ζήτημα, γιατί δεν στέκεστε σε αυτό; Οφείλεις να ερευνήσεις κι αυτό επίσης. Δεν έχετε ενώπιόν σας κάποιον που θα το καταπιεί αυτό εύκολα. Επίσης, παρακαλώ μην μιλάτε εκ μέρους των γκιουλενιστών.

 

Πηγή:  iefimerida.gr /ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP- Reuters, Hurriyet